Аркутино – Един от най-красивите и романтични плажове в България

Разположение

Този прекрасен плаж се намира между градовете Созопол (13 км южно) и Приморско (10 км северно). Той е в защитена природна територия и притежава високи пясъчни дюни. Плажната ивица е дълга и е една от малкото незастроени у нас. Затова е предпочитана от хора, които искат да се докоснат до природата и да си починат от тълпите и забързаното ежедневие.

Информация за Аркутино

Свободната зона за плажуване, където можете да си поставите хавлиите е голяма. За тези обаче, които обичат удобствата, има и платена зона с шезлонги. От двете заведения може да си вземете разхлаждащи питиета или нещо за хапване.

От плажа се разкрива невероятна гледка към високите и зелени пясъчни дюни. Местността там впечатлява с дивата си и запазена природа. В далечината, плажуващите могат да се любуват и на един от петте острова в Черно море – змийският.

Препоръки за посещение

Мястото е подходящо за семейства с деца. Плажът е доста просторен и има място за игра на воля край морето. Дълбочината на брега се увеличава постепенно и е полегат.

Водата е прекрасна, бистра, но много често има вълнение. Ако все пак хванете период, в който водата е спокойна, ще можете да се любувате на малите рибки, които се виждат през чистата вода. Докато се разхождате, може да срещнете множестно бели лилии на плажа. Освен това, Аркутино е единственото място в страната, на което може да видите диворастящ кактус от рода Опуция.

За любителите на защитените пясъчни бели лилии – трябва да посетите мястото през септември, когато цъфтят.

В близост до плажа се намира Мечешкото блато (блато Аркутино).

Това място е известно с лонгозните си гори, в които се среща гъсторастящи широколистни дървета. Река Ропотамо минава през тази местност. Многобройните лиани, които се спускат над реката пресъздават една страхотна атмосфера.Човек може да се почувства като в джунглата.

Не напразно това място е обявено като резерват (част е от резерват Ропотамо). Може да се натъкнете на ряда растителност, като защитените видове: блатно кокиче, жълта водна роза, водна лилия и водна леца. От животинското представители пък може да видите множество птици (над 200 вида), като напрамер бухал, бекас, пеликан, морски орли, дива гъска, ням лебед, ястреби и чапла.

По река Ропотамо, в близост до плаж Аркутино, преглагат разходка с лодка. Също не далеч е и девствения плаж при устието на реката, до който може да стигнете за около 30 минути пеша.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в