Боянски водопад – перлата на Витоша

Винаги съм обичала разходките из природата! Начинът, по който атмосферата наоколо те зарежда с положителна енергия, възможността да се изключиш от градската блъсканица и шумотевица – несравнима СПА почивка и то напълно безплатно. Освен зелената природа, има още едно нещо, което по неописуем начин ме кара да забравя за натовареното ежедневие и това е шумът от падащите струи на водопадите. Тези чудеса на природата удивляват със своята красота и запленяват всеки свой посетител с жизнерадостната си песен. Днес ще ви отведа на разходка из Витоша до чудния Боянски водопад, в който със сигурност ще се влюбите.

Къде се намира Боянски водопад и как да стигнете до него?

Този водопад е на една ръка разстояние за столичани и е чудесно решение за еднодневно бягство от града. Началната точка за тръгване към Боянски водопад е гр. София, квартал Бояна. Може да достигнете до началото на маршрута както с лек автомобил, така и с градски транспорт от София. Ако изберете да пътувате с кола, трябва да влезете в Бояна. От там да следвате само кафявите табели, които ви водят към Боянска църква. Минава се покрай Боянско ханче и малкия площад, след което ще достигнете до каменни стълби и натрупани множество жълти табели, което ще бъде знак, че сте достигнали началото на пътеката към Боянски водопад.

Дестинацията е доста посещавана, затова може да ви бъде трудно да си намерите място за паркиране, особено ако сте избрали за разходка почивен ден. В случай, че се придвижвате с градски транспорт от София, то може да се повозите на линии №64 и №107. И двата автобуса спират в непосредствена близост до началото на пешеходния маршрут.

Преходът до водопада

За удобство на туристите има два маршрута, които достигат до водопада – по-лек и по-труден. Вие избирате по кой да поемете като дори може да ги смесите – да тръгнете по единия, а да се върнете по другия. Аз обикновено избирам този вариант, като бих ви препоръчала да се изкачите по стръмния маршрут, защото така малките водопади, покрай които минавате, ще се падат пред вас и няма да пропуснете нищо. А на връщане, ако изберете лекия маршрут, пред очите ви ще се открият невероятни панорамни гледки към града.

По-трудният маршрут

Той е с продължителност от около 1 час и 30 минути, като много зависи и от бързината, с която се движите. Ще ви води червена лентова маркировка. По време на прехода ще вървите покрай Петровичка река, както и покрай Боянска река.

Има няколко по-стръмни участъка, през които ще се изкачите. Затова ви съветвам да се подготвите с подходящи обувки, както и да внимавате много, за да не се подхлъзнете. Преди до достигнете крайната си цел, маршрутът предлага гледки към още няколко малки, но все така красиви водопадчета, както и към живописния зелен простор. И не след дълго пред вас ще се появи Боянски водопад в целия с блясък. За авантюристите, над водопада има пътека, по която могат да се изкачат до горната му част.

По-лекият маршрут

За преминаването на тази пътека ще са ви необходими около 2 часа, като следвате зелената лентова маркировка. Ако желаете може да се отбиете за кратко от пътя, за да посетите Боянското езеро, което се намира съвсем наблизо. Посещението на езерото ще ви отнеме не повече от 20-30 минути.

Преходът е сравнително лек, навсякъде има указателни табели и няма как да се объркате. Точно преди да достигнете до водопада предстои леко спускане, което ще ви отведе директно в неговата основа. През целия път пред вас се откриват красиви гледки не само към София, но и към Копитото. Този маршрут е изключително спокоен и приятен, подходящ за неподготвени хора, деца и възрастни.

За Боянски водопад

Водопадът е наистина невероятен и всеки трябва да отдели време, за да го посети и да му се порадва. Той се намира на 1260 м надморска височина. Водните му струи се изсипват от цели 25 метра, поради което е обявен и за най-високия водопад във Витоша. Любопитен факт за него е, че ако времето е ясно и водопадът е в пълноводния си период, може да бъде забелязан още от центъра на София!

Какво друго може да видите наблизо?

Витоша предлага множество възможности за разходка и крие в своите обятия безброй красиви места, на които столичани имат щастието да се радват почти ежедневно. След като сте тук, може да посетите красивото Боянско езеро, Боянска църква, хижа Момина скала, хижа Камен дел, заслон Кикиш, хижа Есперанто, както и разбира се да се разходите до Копитото. И да не изберете конкретна крайна дестинация, дори и приятна разходка из пътеките на Витоша ще ви се отрази прекрасно и ще ви разтовари от натрупаното напрежение.

Намиращ се само на 2 часа от град София, Боянски водопад е една скрита перла в сърцето на Витоша, която запленява туристите с красотата си и ги разхлажда с буйните си водни пръски. Подходящ е както за туризъм с цел разходка, така и за приятен пикник сред природата.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в