Чепеларе – красота и вкусна храна

Чепеларе е малък планински град, разположен на двата бряга на река Чая. Намира се близо до курорта Пампорово, което може би е причината да остава малко на заден план за туристите. Истината е, че веднъж отишли там, ще се влюбите в това невероятно място, обсипано с множество градини и цветя, заобиколено от вековни гори и носещо духа на Родопите. Освен това, тук можете да научите много за важни от нашата история моменти, за традициите на местните родопчани, както и да се полюбувате на красивата природа.

Къде се намира град Чепеларе

Чепеларе се намира в южна България, на 26км от град Смолян и на 70км от град Пловдив. Разположен е в планински район в Родопите на 1232 метра надморска височина. Това го прави вторият най-високо разположен град в България, след Доспат. През града протича река Чепеларска, а природата тук привлича множество туристи през цялата година. Чепеларе се нарежда и сред едни от най-известните ни зимни курорти. Но дори и да не сте скиори ви съветвам да посетите града, защото той е прекрасен през всеки сезон.

Как да стигнете до Чепеларе

От която и точка на България да пътувате, трябва да знаете, че пътят за Чепеларе минава през Асеновград. Ние тръгнахме от София, по автомагистрала Тракия. Слязохме от нея при град Пловдив, от където продължихме за Асеновград и оттам за Чепеларе. На излизане от Асеновград пътят е двулентов и добре асфалтиран, но с множество завои. По пътя си първо минахме през село Бачково, след това покрай Юговското ханче, село Косово, което се пада вдясно, Нареченски бани, село Хвойна и така стигнахме до Чепеларе. Пътят от София до Чепеларе е около 200 километра, а времето, което ни отне да стигнем беше около 3 часа. Пристигнали, вече нямахме търпение да оставим колата и да разгледаме града.

Природните и културни забележителности на Чепеларе

В този невероятно красив родопски град има за всекиго по нещо. След като оставихме багажа си и се настанихме, най-напред решихме, че ще отдадем заслужено внимание на историята, като посетим музеите и църквите в града.

Музей на родопския карст

В музеят на родопския карст са представени около 970 пещерни експонати, датиращи от зората на човешката история. Музеят съществува от 1980 година и е единственият от този вид на целия Балканския полуостров.

Най-напред разгледахме експозицията от раздел геология, в която са показани много красиви минерали, характерни за пещерите. Сред тях видяхме характерните за Родопите ахат, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

В залата, посветена на развитието на пещерното дело в България, видяхме сбирка, в която  е включена петромаксова лампа, принадлежала на Иван Буреш – виден зоолог и ентомолог, който пръв в България е започнал да проучва обитателите на пещерите.

В друг от разделите на музея видяхме множество експонати на животни, които живеят в пещерите. Това са предимно паяци, бръмбари, скакалци, паяци и още други подобни гадинки. Освен тях, тези пещери са били обитавани и от пещерната мечка и пещерния леопард.

Последната сбирка в музея на родопския карст пък е посветена на хората, обитавали пещерите тук преди хиляди над 6000 години.

В близост до Музея на родопския карст има издигнат паметник, в памет на войниците от Чепеларе, дали живота си в битките в периода от Освобождението до края на Втората Световна война.

Църквата „Св. Атанасий Велики”

Църквата „Св. Атанасий Велики” е построена през 1834 година и е паметник на културата с национално значение. През 1841 година в двора на църквата е построено и най -старото килийно училище в тази част на Родопите. Това, което ни направи впечатление са добре реставрираните иконописи, което, както разбрахме е направено от доброволци. Много добре е реставрирано и външното пространство на храма.

 Църквата “Успение Богородично”

В град Чепеларе се намира и църквата „Успение Богородично“., която е построена през 1866 година. Стенописите, които видяхме тук носят почерка на Възрождението и показват вярата и духовността на родопчани, които както разказват техните наследници са се лишавали и от последния си залък хляб, за да изградят църквата. Освен нея, през 30-те години на 19-ти век в този район са се появили още много храмове, които са помогнали на българите да поддържат вярата си, по време на турското робство.

Гайдарската работилница

Едно от наистина интересните места, които задължително трябва да посетите в Чепеларе е гайдарската работилница. Тя се намира в читалище „Родопска искра“. Там твори Илия Учиков, който е измайсторил над 142 гайди. Невероятно е човек да види, как протича целия процес, да научи какво е гайдучница, как се обработват кожата и рога за гайдата, какво дърво се използва на направата ѝ и да чуе първите звуци, извисяващи се над града.

Какво още

Няма как да сте в Родопите, и по специално в Чепеларе и да не опитате поне няколко от местните специалитети, които родопчани приготвят с много любов, по стари семейни рецепти. В града има няколко механи, в типично битов стил. Те са с каменни зидове и големи дървени порти, със закачени по стените носии, менци и стари предмети. Тази обстановка и чистият въздух отвориха апетита ни и след дългата си разходка из града, нямаше как да не ни се прииска да похапнем нещо вкусно. Изборът ни никак не беше лесен, измежду прочутия родопски клин, родопски пататник, вкусен качамак, родопски сач, пърленки с масло, катми и още много други изкушаващи родопски ястия.

Вечерта, освен на вкусната храна, успяхме да се насладим и на прекрасните родопски песни в механа „Костовкия ханъ“, където се потопихме в магията на Родопите с много танци и живата музика.

На следващия ден, малко недоспали се събудихме с чаша ароматно виенско кафе, в едно от кафенетата на главната улица. Програмата ни за деня беше да отидем до ски-център Чепеларе, който се намира на 2 километра от града, а оттам с лифта да се качим до живописния връх Мечи чал. Повярвайте ми, няма друго такова място, с толкова чист въздух и такава невероятна гледка към Чепеларе и към почти целите Родопи. Тук закусихме с вкусни катми и с чаша ароматен мурсалски чай.

Къде да отседнете в Чепеларе

Чепеларе е невероятен град, в чиито околности има толкова неща и места, които трябва да видите, а това не става за един ден, повярвайте ми. Мястото, където ние отседнахме се казва „Родопски къщи“ и представлява голям комплекс с малки къщички и много зеленина. Във всяка от тях има собствен санитарен възел, кухня и камина, която създава много уютна и романтична обстановка. Освен тях, в Чепеларе има още много хотели, със спа и басейни, където можете да отседнете.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в