Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в нейните хладни сенки, както и да черпим от нейната нестихваща енергия. Днес ще ви отведа не до една, а до цели две чудни дестинации, пред които със сигурност ще стоите в захлас! Отправяме се към красивата Северна България, за да посетим Еменски каньон и водопад Момин скок.

Къде се намират Еменски каньон и водопад Момин скок и как да стигнете до тях?

Както вече споменах, пътуването ни е в посока Северна България и по-конкретно селцето Емен. То се намира само на 25 км от Велико Търново, което прави местоположението му изключително удобно за комбинация с много други забележителности, намиращи се в околностите. За да стигнете до Емен, ще преминете през село Балван, а в центъра му отбивате за нашата дестинация. Щом влезете в Емен, преминавате през цялото му продължение. Началото на пътеката за Еменски каньон започва до изходната табела на селото. Там има достатъчно място, на което да паркирате автомобила си и да продължите пеш.

Негованска пътека

Пътеката, преминаваща през каньона е наречена Негованска пътека, заради името на реката, която тече там – Негованка. Маршрутът е лек и приятен за преминаване, като е с дължина около 1.5 км. Започва под формата на широк черен път, който първо ви отвежда до Еменската пещера. Ще я познаете по големите бетонни стълби отпред, които някак не се вписват в цялата естествена гледка, но все пак създават удобство за посетителите на пещерата. Малко след нея има изградена беседка. На нея може да поседнете и да се потопите в атмосферата наоколо за кратко преди да продължите напред. Красотата започва от тук – пътят се изкачва на платото и пред очите ви ще започнат да се появяват гледка след гледка, всяка по-невероятна от предишната.

Виждат се красивите зелени баири наоколо, както и проломът, който образува река Негованка. Тук пътеката се разделя на две като ви дава право на избор – да вървите през прохладната гора или да се движите по ръба на скалите и да се наслаждавате на главозамайващите гледки. Ние разбира се предпочетохме второто, но ви съветвам да сте много внимателни, когато вървите, защото е доста стръмно и опасно. Като цяло пътеката е лека за преминаване, като изключим последните 10-15 минути, които представляват по-стръмно спускане. За съжаление преди е имало дървени стъпала, от които вече няма и спомен, затова бъдете предпазливи, когато слизате. Щом стигнете долу до реката, пътят се разделя на две – в едната посока е язовирът, а в другата водопад Момин скок.

Водопад Момин скок

Мястото е наистина неземно – високи скали обграждат малкото вирче, което образува водопадът. Шумът на падащата вода и свежите пръски ви ободряват, а гледката зарежда всеки посетител с позитивни вибрации. Водопадът далеч не е висок, може би има не повече от 10-тина метра. Но гледката, която създава, е просто неописуема. Наоколо е сенчесто и много приятно, затова ви съветвам да не бързате да се връщате обратно, а да се насладите колкото може по-дълго на красивата гледка.

Легендата

Естествено, името на водопада далеч не е случайно и е обвито в интересна легенда, която местните хора знаят. Легендата разказва за несравнимо красивата мома Неда, която била влюбена в момъка Никола. Двамата щели да се женят, но дни преди сватбата турският бей от съседното село решил да избере три моми от Емен, които да прибере в харема си. Неда със своята красота го запленила и той избрал и нея. Влюбеният Никола опитал да спаси своята избраница и другите две моми, но турците го покосили. Момите предпочели смъртта пред това да станат част от турския харем. Затова те се изкачили до високите скали над вира, сплели косите си в една обща плитка и полетели надолу в пропастта. От тогава народът го е нарекъл Момин вир, а водопада – Момин скок.

Какво друго може да видите наблизо около Еменски каньон?

Местността е богата на красиви природни забележителности и кътчета, затова със сигурност няма да скучаете. Може да комбинирате своята разходка с посещение на Хотнишкия водопад, Къпиновския манастир и водопад, Зараповския водопад, крепостта Царевец, Дряновския манастир и други.

Разходката по ръба на Еменски каньон и посещението на водопад Момин скок определено си заслужава. Усилията ви ще бъдат възнаградени с множество красиви панорами и чист въздух.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Златните мостове до хижа Еделвайс

Близостта на планината Витоша до град София, я прави предпочитана дестинация за голяма част от тези, които обичат да са сред природата или искат да