Хотнишки водопад Кая бунар

Пролет е – комбинация от прохладно време, зеленина и мирис на нов живот! За хората, които обичат да пътешестват, пролетта е един от най-любимите сезони. А и както не веднъж сме казвали, това е сезонът на водопадите. Ето защо днес за пореден път ще ви отведа до още един от красивите водопади на България, който ще ви очарова със своята китна красота и прохладата, която предлага. Потегляме към невероятния Хотнишки водопад Кая бунар и екопътеката, намираща се до него.

Къде се намира Хотнишки водопад Кая бунар и как да стигнете до него?

Хотнишкият водопад се е сгушил само на 20 км от град Велико Търново. За да стигнете до него, трябва да поемете посока север, преминавайки през село Самоводене и достигнете до село Хотница. В случай, че идвате от град София, поемате към Велико Търново и се отклонявате отново към село Хотница. В селото има множество табели, които ще ви ориентират за посоката към вашата цел, но имайте предвид, че на повечето от тях пише само „водопада“, но мястото е едно и също. След около 2 км и половина ще достигнете до импровизиран паркинг, на който все пак има достатъчно места, за да оставите спокойно автомобила си.

Реално спирате почти непосредствено пред водопада, като от него ви дели само преминаването на един дървен мост, извисяващ се над реката. И така, прекрачвайки моста се озовавате на красива поляна, а пред погледа ви се изсипва Хотнишки водопад, образувайки красив вир. И тук аз останах разочарована – не от водопада, а от факта, че до него се достига толкова лесно и няма време за разходка сред природата, която всъщност търся с идването си до тук. Но тогава разбрах нещо – съществува и Хотнишка екопътека.

Къде се намира началото на Хотнишката екопътека?

Макар и дълга едва километър и половина, екопътека Хотнишки водопад не бива да се пропуска! Тя е изключително живописно и красиво пътешествие. Води началото си вляво от водопада и започва със стръмни каменни стъпала, изкачващи се нагоре.

Преминаването ѝ е много интересно, като ви позволява да обходите всички малки водопадчета, образуващи се по река Бохот и ще се изкачите до горната част на каньона, посредством дървени мостчета и стълби.

Тюркоазено сини води, мирис на зеленина и прекрасни гледки – това ви очаква с всяка стъпка напред.

Екопътеката е къса, но някои от участъците са доста стръмни и хлъзгави, затова се подгответе с подходящи обувки. Тя е с кръгов маршрут, което е изключително удобно, защото след преминаването ѝ реално се озовавате отново при Хотнишкия водопад. В най-високата си част ви позволява да надникнете от къде извира водопада.

Любопитни факти за Хотнишки водопад.

  • Красивият Хотнишки водопад е пълноводен целогодишно и водите му никога не пресъхват – няма нужда да съобразявате пътешествието си със сезона. Той се извисява на 30 метра и при падането си, водните струи образуват красиви каскади и бистър вир около водопада. Местните хора го наричат още Златният водопад, заради невероятните отблясъци на слънцето във водите му. Твърди се, че вирът, който се образува около него, е с дълбочина от 14 метра. Непосредствено пред водопада има полянка, подходяща за пикник, както и заслон в случай, че завали дъжд.
  • Къпането във водопада е забранено, защото водите му са изключително ледени и е много дълбок. Въпреки забраните, не веднъж се е стигало до смъртни случаи, след къпане във водите му.
  • В село Хотница е открито известното Хотнишко златно съкровище, което се състои от 44 части, включващи окултни предмети и накити, изработени от 24-каратово злато.
  • Освен съкровището, в околностите край селото се намират повече от 5000 любопитни находки от неолита и Средновековието.

Какво друго може да посетите наблизо?

Красота, красота и още много красота – така бих описала живописния район около величествения град Велико Търново. Местност богата на история и природни забележителности, която ви оставя без дъх. Ако имате още свободно време, бих ви посъветвала задължително да го уплътните с посещение на Велико Търново, както и да се разходите до Къпиновския манастир и водопад, Дряновския манастир, геокомплекс Понорите, Мусинската пещера и още много други.

Подарете си това пътуване, което е изключително кратко и отмарящо, а в същото време зарежда погледа с много красота, а тялото с чиста енергия и нови сили. Гарантирам ви, че няма да останете разочаровани!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в