Клисурски манастир до град Вършец

Ако някога решите да се разходите до град Вършец, то непременно трябва да отидете и да разгледате Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий“. Това е едно от най-красивите места в този район, чиято история датира от средата на 13-ти век. Любопитството и любовта ни, към изследването на малко познатите кътчета в нашата страна ни отведе там, с желание да разберем повече за него.

Къде се намира Клисурски манастир

Клисурският манастир се намира в Северозападна България, между градовете Берковица и Вършец, в землището на село Бързия. Светата обител е разположена  в подножието на връх Тодорини кукли, в западната част на Стара планина. Разстоянието от град София до манастира е около 90 км. До там може да се стигне или по пътя, който минава през Костинброд, Годеч, Шума и Бързия или по пътя през Искърското дефиле,  а оттам през село Миланово към Вършец.  Ние решихме да пътуваме по пътя през Костинброд. За него знаем, че вече е доста добре асфалтиран, а след Годеч е и много живописен.

Каква е историята на Клисурски манастир

Това, което научихме за възникването на Клисурския манастир, е че на мястото, където е построен той, преди това е имало останки от основите на стара църква, както и останки от друг манастир, който старите хора наричали „Пустия манастир“. По време на Втората българска държава, манастирът е носил името Врещенски манастир, защото е разположен в долината на река Врещица. Той е бил и най-големият център на духовенството в околността. И така е било, до времето, когато България пада под турско робство и манастирът е опожарен и разрушен. По-късно, през 17-ти век шестима монаси се заселват в манастира, с намерението да го възстановят. След това през 18-ти век манастирът е възстановен със средства, предоставени от миряните от село Клисура.

Какво видяхме в Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий“

И така, пристигнали в Клисурския манастир, ние нямахме търпение да се потопим в прегръдката на това свято място. Искахме да научим колкото се може повече за него. Клисурският манастир представлява комплекс, който се състои от две църкви, три големи битови сгради, голямо стопанство, магерница, собствена ферма, в която се отглеждат домашни животни и всичко това в много добре поддържан вътрешен двор. Той е четвъртият по големина в България и е действащ женски манастир, в който през 2007 година са  се заселили 6 монахини.

В централната част на комплекса се намира храма „Св. Св. Кирил и Методий“, който е построен от Архимандрит Антим Дамянов. Това, което научихме за него е, че дошъл на това място, най-напред той възстановил параклиса „Свети Николай“, лековитото аязмо и магерницата. По-късно, с подкрепата на много майстори от съседните села, той успял със заделените си средства да изгради храма „Св. Св. Кирил и Методий“. Вътре в самия храм има изумително красив дървен иконостас. Изработен е от Стойчо Фандъков, който е бил майстор от Самоковската резбарска школа. Иконите пък са дело на зографа Никола Иванов, а освен тях имахме щастието да видим и невероятно красивите стенописи, които са дело на Георги Желязков и Георги Богданов. В църквата се помещават и множество артефакти на религиозното художествено изкуство. Освен всичко това, в нея всяка година се извършват кръщенета и множество сватби. И как не, като мястото е толкова живописно.

Какво още видяхме там

Другата забележителност в Клисурския манастир е параклисът „Свети Николай Чудотворец“, който се намира на една много слънчева зелена поляна, а до него води една тясна пътечка, оградена с кипариси.

В двора на Клисурския манастир има и музей, съхраняващ църковната история във Видинската епархия. В него успяхме да разгледаме и да се докоснем до много ценни експонати от историята на българската държава и българското духовенство. Освен всички тях, тук се съхраняват и вещи на първия български екзарх Антим I, който по-късно става и първия български председател на Народното събрание, след Освобождението на България. Толкова много история е събрана тук, че човек не знае от къде да започне и кое по-напред да види и чуе.

В непосредствена близост до двора на Клисурския манастир се намира и лековитото аязмо, до което се стига по една кратка пътечка. Аязмото е било възстановено от Архимандрит Антим Дамянов. От него блика бистрата изворна вода, която според преданието носи изцеление на всеки, който се докосне до нея.

Разходки на чист въздух и вкусна храна

Разгледали манастира, решихме да се разходим наоколо и да се насладим на невероятната природа и спокойствието на това място. Около самия манастир има чудесен парк, с много пейки и зеленина. Тук можете да се разходите или да поседнете и да се насладите на невероятно чистия въздух и песента на птиците. И тъй като отдавна беше време за обяд, не пропуснахме да седнем в едно от заведенията, пред манастира, където опитахме от местните специалитети, приготвени с продукти, отгледани в манастирската ферма. И какво е едно хубаво ястие, без чаша ароматно малиново вино? Повярвайте ми, няма да намерите по-вкусна храна от тази, дори и в най-изисканите ресторанти.

В района на манастира има и няколко механи, където също се приготвят местни гозби от традиционната българска кухня, скара, алкохолни и безалкохолни напитки. А ако ви се хапва прясна риба, можете да се отбиете в комплекс „При Сталин“, където предлагат прясна пъстърва на скара. Комплекса се намира в началото на отбивката за Клисурския манастир вдясно, точно преди да се влезе в село Цветкова бара.

През уикенда, пред входа на манастира има и множество сергии с различни ръчно изработени сувенири. Ние не пропуснахме да ги разгледаме и да си купим нещо за спомен.

Клисурският манастир е отворен за посетители всеки ден, така че не се колебайте и отделете време, за да отидете до там.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в