Красиви места от България за разходка

Днес ще ви представим, колекция от красиви места от България, които можете да посетите през уикенда.

Всеки някога е попадал в ситуация, да се чуди къде да иде през уикенда. Ако и вие имате нужда от идеи за разходка из България, с радост ще ви представим няколко предложения:

Национален археологически резерват „Кабиле“ – Ямбол

Този прекрасен древен град Кабиле е прекрасно проучен и доста добре запазен, за разлика от други древни тракийски градове.Например Филипопол(намиращ се под самия Пловдив) и Севтополис, който е останал на дъното на язовир Копринка. Близостта на Кабиле до автомагистрала Тракия дава възможността, да се стигне лесно до него.Това го прави популярна и лесно достъпна дестинация. Всяка година през втората половина на месец Юни, стотици хора изкачват близкото възвишение „Зайчи връх“(най-източната точка от планината Средна гора).Хората идващи за да се насладят на гледката от древната слънчева обсерватория, са впечатлени от баланса между история и природна красота.

Каньона на водопадите – Смолян

Ако обичате да прекарвате време, в слушане на ромулящи водопади , да се разхождате по планински пътеки. Или да пресичате планински реки по дървени мостчета, каньона на водопадите е вашето място. Там може изцяло да се потопите в прекрасна планинска атмосфера и да бъдете обгърнат от тишина, спокойствие и дива природа!

Искърско дефиле – Лакатник

Това е едно от прекрасните места, където всеки път може да откриете нещо ново и невидяно. Движейки се по-пътя преминаващ през дефилето, човек не може да остане равнодушен към заобикалящите го склонове на Стара Планина. Множеството пещери, водопади и скални образувания са навсякъде. Местата в дефилето, които могат да бъдат посетени, са безчет. Само малка част от тях са Лакатник, пещета „Темната дупка“, Черепишки манастир, Черепишки скали, Вазовата екопътека, водопад Боров камък, водопад Скакля, Под Камико и много други.

Витоша – София

Чудите се за още красиви места от България? Толкова близо до столицата, а толкова непозната и мистична си остава Витоша. Витоша е разположена в западна България. Нейният първенец Черни връх се извисява на цели 2290м, което я нарежда на четвърто място по височина.Единсвено пред нея по този показател са Рила, Пирин и Стара Планина. Няма нужда от специална дата или повод за да се качите до хижа Алеко, Копитото или Златните мостове.От там се разкриват спиращи дъха гледки към София и Софийското поле.

Тевно езеро – Пирин

Ако сте любител на девствената планиска природа, ви пропоръчваме да посетите Тевното езеро в Пирин. Ако имаш нужда, да се извисиш или просто да избягаш от градският стрес, тук е твоето място. На над 2500 метра височина, може да се насладите на красотата му в най-чиста форма. Може да направите еднодневен преход до там. Всеки може да стигне, ако си го постави за цел.

Пещера Проходна – божиите очи

Пещера проходна, или както много хора я наричат „Божиите очи“ , е интересна със своите размери и феномена „окната“, който е в основата на образуването на двата отвора на тавана. Те много наподобяват очни форми и е много интересно да се разглеждат по време на проливен дъжд, което наподобява плачещи очи.

Поморийското езеро – домът на птиците

Ако сте любопитни и искате на наблюдавате живота на голямо разнообразие на птици, тук е мястото. Над тази водна екосистема, преминава втория по-голимина миграционен път на 90% от птичите популации в Европа. До самото езеро се намира и Музеят на солта, което е още една причина да посетите мястото.

Черноморските плажове

Една малка част от популярните ни морски перли в България е известна със своето черноморско крайбрежие, което има дълги участъци от пясъчни плажове.Множество изпъстрени с хотели градчета, традиционни рибарски селища и исторически места са навсякъде. Туристите се стичат до лъскавите курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, но аз лично вярвам, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкова красиви. Има и много не толкова известни и диви плажове, които са походящи за посещение с деца. Някой от тях са Иракли, Аркутино, Болата, Силистар, Велека и много други.

Несебър – известен като Перлата на Черно море

Често наричан Перлата на Черно море.Историческият град Несебър датира от древността, когато е основан като тракийско селище.По онова време е известен като Менебрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османлии, се редували в владенето древния град и тесния полуостров. Днес разходка по калдъръмените й улици ще ви отведе до останки от около 40 тухлени църкви, датирани чак до V век. Красивият град е важен обект, който е признат от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.

Созопол – красив древен морски град

Созопол е един от най-старите градове на черноморското крайбрежие. Той е популярно рибарско селище и морски курорт. Разположен на 35 километра южно от Бургас. Созопол е бил известен през VI в. Пр. Н. Е. като Аполония, допълнен с храм, посветен на Аполон. Градът е достатъчно малък за небрежна разходка. Можете да се разходите по кейовете или през стария град с неговите дървени къщи. Ако намерите морето за твърде дълбоко или буйно за плуване, винаги можете да се насладите на слънчевите лъчи на скалите, разположени по протежение на брега.

Рилски манастир – най-известният манастир в България

Рилският манастир е известен още като българския Йерусалим. Този живописен източноправославен манастир в Рила, на по-малко от два часа южно от София, определено си заслужава посещение за поклонничество. Именуван е св. Иван Рилски. На името на отшелник от десети век, живял в близка пещера. Манастирът е бил построен, опожарен и възстановен през вековете. Най-новото строителство датира от 1800-те години. Влизайки в двора и ще бъдете зашеметени.Съвършената хармония на църквата, с нейните грациозни арки, в смели ивици от черно и бяло са прекрасни. В далечината са върховете на планината Рила. Които седят като комплимент към посетителите на този оазис на спокойствие.Рилският манастир е идеален както за религиозни отшелници, така и за съвременни посетители.

Старият град Пловдив – грандиозен архитектурно-исторически резерват

Пловдив, вторият по големина град в България след София.Но има нещо, което София няма – стар град на хълм или както казват местните – Тепе. Градът е основан преди около 6 000 години. Разрастнал се е на седем хълма, но един от тях е разрушен в началото на 20 век. Старият град се извисява над центъра на града. Там могат да се наблюдават пластове от различни епохи. В близост се намира и забележително добре запазен римски амфитеатър. Старият град е най-известен със своя български възрожденски архитектурен стил. Цветните къщи, разположени на всеки ъгъл, показват уникалните екстериорни характеристики на Възраждането. Изкачването по хълма е наслада, защото могат да се видят многобройните галерии и музейни къщи.Не на последно място Пловдив бе избран за европейска столица на културата, което е още едно потвърждение за красотата и древната му история!

Белоградчик – древно и важно място за красота

Крепостта Белоградчик е изградена срещу зашеметяваща скала. Комбинацията е толкова уникална и живописна, че сякаш е издигната направо от приказка на Дисни. По-уникална от крепостта е и околността. Скалите Белоградчик, обявени през 2009 г. за кандидат на България, за избор на едно от новите седем чудеса на природата. Изумителна подредба от странни форми на пясъчник и конгломератни скални образувания, са един рядко вижда природен ансамбъл.

Езерото Атанасовско – солено езерце и уелнес атракция

Бургаското езеро е красиво ярко розово езеро, западно от град Бургас. За разлика от повечето други розови езера по света, цветът на езерото, не се причинява единствено от високи нива на сол.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в