Кукленски манастир „Козма и Дамян“

Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ е едно от многото прекрасни и свети места в България. Разположен е в северните склонове на Родопите, много близо до град Куклен и е един от още действащите девически манастири у нас, който е обявен за паметник на културата. Манастирът е известен още с имената  „Св. Врачoве” и  „Св. Безсребърници”. В непосредствена близост до портите на манастира има аязмо, от което блика лековита вода, която лекува много и различни болести. Вярва се, че всеки, който отпие от водата със силна вяра и с ходатайството на светите братя Козма и Дамян, успява да се излекува.

Този район на нашата страна винаги ни е привличал не само с природата си, но и с всички исторически забележителности, които човек може да види тук. Водени от любопитство и желание да научим повече за това свято място, ние се отправихме на поредното си неделно пътешествие.

Как се стига до Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Има няколко варианта да се стигне до Кукленския манастир, като това зависи, от това от коя посока идвате. Ако пътувате от град Асеновград, трябва да тръгнете по новоизградения път към град Пловдив, преди КЦМ и на кръговото да хванете отбивката за село Куклен.

Ако пътувате като нас от град София, пътят е по автомагистрала Тракия и преди отбивката за град Пловдив, да хванете по отбивката за Брани поле. Оттам поемате пътя към Белащица, село Брестник, град Куклен и така ще стигнете до Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.

Разстоянието от град София до град Пловдив е около 160 километра, а оттам до Манастира са още около 20 километра.

Къде се намира Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ се намира на 4 километра югозападно от град Куклен и на 16 километра западно от град Асеновград. Разположен е в един от рай-живописните раздели на Западните Родопи – Чернатица. Манастирът е построен, в близост до извор, чиято вода се смята за лековита. Затова и светата обител носи името на Светите врачи безсребреници Козма и Дамян. Районът около Манастира е много живописен и предлага много спиращи дъха гледки и кристално чист въздух.

Малко от историята на Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

За първи път за Кукленския манастир се споменава в документи от 11-ти век, като се смята, че е бил построен, като част от Бачковската обител. Според друга теория той е възникнал по времето на Втората българска държава, около лечебния извор- аязмото.

Легендата са светите братя Козма и Дамян разказва, че те били възпитани и отраснали със силна вяра и защото били привлечени от лечебната медицина, искали да помагат на хората да се излекуват. Заради истинската им вяра, Бог ги дарил с лечебна сила, с която те можели да лекуват всякакви болести. В знак на благодарност, те решили да помагат на болните, но без да искат пари за помощта си, заради което били наречени безсребреници.

Какво ще видите в Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Както споменах, Кукленският манастир е построен в близост до аязмото, което има лековита вода. Именно заради това, той носи името на двамата братя Светите врачи безсребреници Козма и Дамян. Манастирският комплекс е изграден на три нива, оградени от висока ограда.

В двора на манастира има две църкви, една от които се смята, че е един от най-старите християнски храмове в България. В комплекса има и жилищни постройки, в които се намират монашеските килии, гостоприемница и стопански постройки. Из целия двор има много зеленина, дървета и цветя. Едно райско място, обградено с тишина и спокойствие.

Църквата „Св. Св. Кузма и Дамян“

В долната част на двора на манастира, се намира църква „Св. Св. Козма и Дамян“. За нея се смята, че датира от 15-ти век. Тя представлява кръстовидна и безкуполна постройка и има два притвора. Отвън на църквата видяхме запазена верига – една от многото, с които са връзвали и държали душевно болните хора, които са идвали тук, за да търсят изцеление. Това, което най-много ни впечатли бяха единствените по рода си стенописи в храма, които датират от периода 17-ти – 18-ти век и са дело на видни български зографи. Един от най-старите стенописи тук е сцената „Страшният съд“, както и много добре съхраненият образ на Свети Архангел Михаил. Това, което разбрахме още е, че повечето от стенописите в манастира са от 1862 година, когато тук се е чувствало силно гръцкото църковно влияние. Тогава старите стенописи в църквата, заедно със старобългарските надписи, са били замазани с вар и покрити с нови.

Иконите в църквата на Кукленския манастир са много стари и много ценни произведения на българското иконописно изкуство. И въпреки, че храмът е бил опожаряван два пъти, те са запазени и до днес, в техния автентичен вид. При реставрирането на църквата първоначалните стенописи били възстановени, в резултат на което сега могат да се видят и двата пласта фрески по стените. В храма на Манастира се пази и една много ценна реликва –ръката на Свети Козма.

Гостоприемницата

Друга интересна част от манастирския комплекс е гостоприемницата. Тя е разположена в част от долното и част от горното ниво на комплекса. В по-високата част са килиите на монасите, до които се намират и стопанските постройки. Във второто крило, което е било изгоряло преди години, сега е построена нова, по-малка църква „Свето Благовещение“.

Аязмото

Несъмнено това, което привлича хиляди хора в Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ е аязмото, чиято вода е известна с целебните си качества. Тук, издялан върху мраморна плоча надпис гласи „Целебен извор на Светите Безсребреници. Животворната вода на Свети Козма и Свети Дамян дава сила на душите и цери телата на онези, които идват при извора със своята вяра и черпят вода за всякакво изцеление. Тя изчиства нечистотиите на всички болести. Спомнете си за мене, смирения Игнатий, игумен на манастира „Св. Безсребреници“ в 1795 г. 1 септември.“ Целогодишно тук идват много хора, които с вяра в сърцата си и надежда, търсят изцерение за своите болести.

Храмовият празник на „Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ се чества всяка година на 1 Юли и на 1 Ноември, когато се почита паметта на светите братя. Освен това, вратите на светата обител са винаги отворени за поклонници  и посетители, дошли да се помолят за здраве и благословение и да потърсят спасение за душите си. Така направихме и ние, след което пречистени, заредени с нови сили и наточили прясна планинска вода от чешмата в двора на Манастира, поехме своя път наобратно.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в