Пещера Проходна – Очите на бога

Знаете ли чувството, това вълнение, точно преди да пътуваш? Какво ви примамва това лято из нашата красива България? Аз имах честта съвсем наскоро да посетя едно от местата, за които съм си мечтала от години, а именно пещера Проходна.

Родена съм под щастлива звезда, пътувам много по света и у нас, виждам градове и забележителности, които ми харесват, такива, които намирам за прехвалени, а малко от всички ми правят толкова голямо впечатление, че да спечелят парченце от сърцето ми завинаги.

Едно от най-специалните места, където някога съм стъпвала, е Пещерата Проходна. Най-вероятно си чувал за нея, славата й излиза дори извън пределите на страната ни, а по-често хората се обръщат към нея с името ‘Божиите очи’ или ‘Очите на Бога’, които са именно там  и представляват два отвора с почти еднаква големина в бадемовата форма на очи.

Как се е появил този феномен, има ли наистина магия там? Заслужава ли си? Ще ви разкажа и надявам се, ще ви вдъхновя да отидете и да видите сами.

Пещерата Проходна се намира само на 2 км от село Карлуково на 250 метра надморска височина. До нея се стига лесно и можете да я посетите по всяко време на годината, но и аз като повечето хора, предпочитам да пътувам, когато времето е хубаво, за да ми е съвсем удобно. Тук обаче зависи какво искате да хванете – слънце или дъжд, и двете предлагат уникални преживявания. Поради липсата на знаци е най-добре да се доверите на карта или да попитате някого – местните с удоволствие ще ви насочат.

Уникалното скално образование се получава в резултат на ерозия на тавана на пещерата. Нещо толкова натурално създава нещо толкова магично. Образувало се е преди 68 милиона години! Можете ли да си представите? Очите на Бога ни наблюдават от една цяла вечност. Щом застанете под тях сигурно ще усетите взора им. Странно чувство. Понякога те ‘плачат’ – капчици вода често ромолят от краищата им право надолу и върху посетителите. При дъждовно време сълзите се леят и сякаш никога няма да спрат.

Пещера Проходна е считана още за най-дългият пещерен тунел в страната – дължината му е 365 м. Има голям и малък вход, през които може да се влезе. Отворите в тавана, наречени ‘окни’, осигуряват естествена светлина и правят пещерата по-достъпна дори за тези, които страдат от клаустрофобия и избягват такива места. Преди милиони години е била пълна с вода от реката Искър, но сега реката се стича някъде под нея.

Легендите, които заобикалят това чудно природно творение, са толкова много, че сякаш всеки ден изниква нова.

Например, по време на робството османските турци са хвърляли млади девойки долу в пещерата и се говори, че сълзите й оплакват именно тях.

В деня на пролетното равноденствие – 21-ви март, през Очите минават слънчеви лъчи и ни подсказват, че преди векове там са били извършвани множество специални обичаи и култови обреди, а на тази съответна дата са се изпълнявали ритуали за плодородие през предстоящите топли месеци.

Доказано е, че пещерата е била обитавана от предците ни още от древността. Траките са почитали там своята Богиня и провеждали различни ритуали, често за оплождане. Възможно е още да са използвали пещерата, за да определят сезоните и да следят отминаването на времето.

В Пещерата Проходна са снимани множество филми, сериали и музикални видеа, както български, така и чуждестранни. Най-известният наш филм, чийто сцени са снимани там, е ‘Време разделно’ – това са очите, под които казва молитва поп Алигорко.

Посещава се още от любителите на силните емоции и екстремните спортове, най-вече тези на скалното катерене и на бънджи скоковете – пещерните бънджи скокове се практикуват в много малко пещери по света, така че ако си търсите такова щуро преживяване, не мога да ви предложа по-добро място.

А какво още може да видите около пещера Проходна?

Наблизо се намира и скалният манастир ‘Света Марина’, до който се стига по една тясна пътека. Пътечката започва от пещерата и следва река Искър. Дори по пътя до манастира вероятно ще останете без дъх – пейзажът е изключително живописен.  ‘Света Марина’ датира от 14-ти век и е бил обитаван от монаси, които са сътворили уникални стенописи. Манастирът е реновиран през 1970-та за първи път и до ден днешен се поддържа в ярка и блестяща форма.

Районът Карлуково сам по себе си е изключително впечатляващ. Той е най-известният карстов район в страната. Ако имате повече време, разходете се, отделете ден или два на останалите скални манастири и пещери, а може би и на геопарка Искър-Панега, където блика от зеленина и свобода. Можете да си намерите прекрасна хижа за отсядане и да се насладите на няколко дни, пълни с природа, катерене, пък и защо не и риболов – условията са перфектни за всичко, което може да си пожелаете!

Всичко, свързано с Пещера Проходна, е внушително и необичайно.

Симетрията и разположението на окните са толкова впечатляващи, толкова невероятни, че човек застива с чувство на мистерия и нещо невероятно. Тя е единствена по рода си. Не бива да го пропускате, доверете ми се. Чувството на магия, мистерия и нещо силно и вечно тегне над пещерата и ни оставя без думи. Бих отишла отново там на мига и разказвам за нея на всеки, който иска да слуша или търси вдъхновение за следващото си пътуване.

За мен най-специалното бе връзката, която почувствах с природата. Модерният живот често може да ни накара да забравим за нея, но ние сме едно цяло и трябва да търсим това единство, да си го припомняме. Очите на Бога, взиращи се разбиращо в нас и във всичко около нас, са един умиротворяващ начин да постигнем това.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в