Пещера Съева дупка и чудната й красота

Пещерите не са за всеки – те крият в себе си тайнствена красота, която само някои хора имат очи да видят. Тя е за любителите на природата, които искат да се потопят в недрата на Земята, защото чудните неща на повърхността ѝ не са им достатъчни. Природата в България е толкова богата и разнообразна. Знаете ли, че на територията на страната са открити и картирани над 5000 пещери, като много малка част от тях са отворени за посещение. Днес ще ви запозная с една от перлите в България – пещера Съева дупка.

Къде се намира пещера Съева дупка и как да стигнете до нея?

Сгушена в Стара планина, Съевата дупка се намира в област Ловеч, на 2 км от село Брестница. Ако идвате от София, трябва да поемете по автомагистрала Хемус, като след Ябланица поемате по пътя за Ловеч. Щом навлезете в село Брестница ще видите информационна табела, която показва на къде е пътя за пещерата. След не повече от 4 км ще се озовете на широк паркинг, където да паркирате автомобила си. Покрай него има обособена и беседка, която туристите използват за кратък отдих или обяд сред природата. От паркинга до касата на пещерата има около 100 метра, така че ако търсите разходка, ще трябва да добавите още една дестинация към плана за деня.

Полезна информация

Пещерата има входна такса, като за деца до 6 години входът е безплатен. Работното ѝ време е от април до септември – от 09:00 часа до 19:00 часа и от октомври до март – от 09:00 часа до 17:00 часа. Както във всяка друга пещера, така и тук температурата се различава от тази навън. В пещера Съева дупка се поддържа целогодишна температура между 7 и 11 градуса. Затова е добре да си вземете връхна дреха.

Какво представлява посещението

Пещерата се слави като една от най-красивите в България и определено има защо. При посещение в пещерата обикновено се изчаква да се събере малка група, за да може да има придружител с вас по време на престоя. Началото започва с обрасъл в зеленина и мъхове вход, който буквално е изсечен във високите скали.

Името на пещерата произлиза от историята за две овчарчета на име Съю и Сейо от съседното село, които по време на турското робство са се криели именно тук. Пещерата е с дължина 400 метра и се предполага, че е образувана преди повече от 3,5 милиона години. За пръв път в нея се провеждат проучвания през 1883 година, когато са намерени множество монети от времето на Римската империя, глинени съдове и посуда, както и кости от умрели животни.

Залите в пещера Съева дупка

Пещерата се състои от 5 зали, всяка от които е отворена и може да бъде посетена. Нека разгледаме накратко пещерните зали по отделно.

Първата зала носи името Купена, което идва от сталакмита, намиращ се в нея, наподобяващ купа сено и с височина 3.5 метра.

Следващата залата е изпълнена с огромни скални блокове, които според експертите са се откъснали след земетресение в миналото. Именно заради тях, тя носи името Срутището. Интересното при нея е, че целият таван е покрит с нежни сталактити, които сякаш капят към вас. По размери не са големи – около 10-20 см, но както и на други места може да видите причудливи форми в някои от тях.

Третата зала, в която ще влезете е кръгла по форма и носи името Хармана. Тук ще имате възможност да видите отблизо нещо наистина масивно – огромен сталактон с диаметър 13 метра и височина 4.5 метра. Образуванието е изумително и е едно от най-интересните неща в пещерата. Освен сталактона, залата се слави и с невероятната си акустика, като дори преди време в нея са се провеждали концерти. Друга изключителна гледка са така наречените хеликтити, които представляват сталактити, но наклонени на една страна. Това се случва поради движението на въздушните потоци в пещерата. Сами ще забележите как капките, които се стичат от тавана, всъщност отиват настрани.

Преминаваме към зала номер четири – Белият замък. Тя е кръстена на големия бял сталактон, който прилича на средновековен замък. Освен него, в тази зала ще може да видите още множество интересни образувания, които въображението ви ще оприличи на най-различни причудливи форми и образи.

Последната зала Космос също не отстъпва по изумителни образувания. Тук ще видите космическа ракета, Белоградчишките скали, Кремълските дворци, жабка и какво ли още не.

Какво друго може да видите близо до пещера Съева дупка?

В района се намира чудната екопътека „Искър-Панега“, по която може да оползотворите останалото време в разтоварваща разходка. В този край на България са и Крушунските водопади, Деветашка пещера, Ловешката крепост и други.

Когато бях малка, обожавах да посещавам различни пещери и да впускам в сила въображението си, което превръщаше всяко скално образувание в чудно създание или предмет. Посещението на Съевата дупка не трае повече от 30-40 минути, но невероятните форми, обагрени в различни нюанси ще наситят очите ви с много красота!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в

Златните мостове до хижа Еделвайс

Близостта на планината Витоша до град София, я прави предпочитана дестинация за голяма част от тези, които обичат да са сред природата или искат да