Сапарева баня – 103 градуса по Целзий в Рила

Със сигурност сте чували за нея, но знаете ли какво има там? Въпрос за 5000 лв. в предаването „Стани богат“: Къде се намира най-горещият минерален извор в континентална Европа? Ние знаем отговора и без жокери, защото и чужденците отдавна са го научили – това е Сапарева баня в полите на Рила планина.

И ако днес в центъра на това малко, рилско градче миризмата на развалени яйца и един прекрасен парк със статуя, от която църцори вряла вода, може да ви ориентира къде е извора, някога на това място е имало гейзер. Да, истински гейзер, при който всеки човек, абсолютно безпроблемно можел да се любува на истински 103 градуса по Целзий. Неудобството и тогава, и днес, е „природният“ парфюм и риска да ни попари някоя пръска.

По-възрастните хора с умиление си спомнят за онези времена, в които с кофи са взимали врялата вода и са „белили“ губери и други ръчни тъкани, защото съдържанието на сяра във водата има функцията на естествена „белина“. Но в наши дни никак не върви да демонстрираме тези „открития“.

Днес, непосредствено до Гейзера в парка, се намира един от най-известните ресторантчета в града със същото име. Няма да съжалявате ако си направите предварителна резервация.

Защо да изберете Сапарева баня за балнеотуризъм?

Първо – защото дори и в разгара на зимата можете да се плацикате навън в басейните, от които на талази се издигат облаци изпарения. Тялото на топло, главицата навън, а край басейна чаша вино. И се любувате на падащи снежинки по бански. Да направиш снежен човек по бански и веднага да се потопиш в минералната вода – е няма такава благодат!

Второ – градът е на сравнително близко разстояние до столицата – 60 км. Можете да го вземете за един час с автомобил, като опциите са две – планинска версия през местността Ярема или по магистралата за Кулата, като при Дупница слизате от нея и по табелите отивате в Сапарева баня. Разстоянието между двата града е около 15 километра.

Трето – имате избор в настаняването: лъскави хотели, кокетни семейни хотелчета, прекрасни къщи за гости с различен капацитет, както и бунгала. За всеки вкус е помислено.

Но това не е всичко.. Ето ви и още няколко причини

Четвърто – Сапарева баня не е само СПА, намиращо се в Рила. Тук има и култура. В далечните 4580-4525 г. пр. н.е., на това място е възникнало  праисторическото селище „Кременик”, на 1.5 км  западно от днешния център на града, но днес то е само снимки в книгите. По-късно на тази територия се изгражда античния град Германея, който се превръща в град-военен лагер. Император Септимий Север е квартирувал с римска кохорта тук. През Германея е минавал римският път от Филипопол (днешен Пловдив) към Пауталия (днешен Кюстендил). Помощната войска е трябвало да пази този път и да поддържа римското владичество в тази част на Тракия. Ако имате интерес от тази тематика, информация можете да потърсите в читалището. Любопитен факт е, че днешният санаториум е построен точно върху част от градските стени. Има и запазени артефакти.

Пето – Сапарева баня е единствената отправна точка за Седемте Рилски езера по асфалт. От града до паркинга на хижа Пионерска, от където тръгват маршрутите, са около 10 километра криволичещ планински, но добре поддържан път.

Забележителности около града

Има какво да се види и наоколо. Като например, в посока Дупница е съседното село Овчарци. Над него се намира водопадът Горица. Той е със сравнително лесен достъп и преходът до него от точката, в която сте си оставили колата, е подходящ и за деца, и за възрастни. Още повече, защото половината от трасето е с направени стълби, без това да нарушава удоволствието от планинското пребиваване. Съветваме ви обаче, да си подберете обувките, защото през по-голямата част от годината пътеката на места се пресича от малки вадички и терена е влажен и хлъзгав.

Друго място е село Ресилово, което освен с имението на Сашка Васева, е известно с Ресиловския манастир. Много лесно ще го намерите, защото табелата е на главния път. Манастира, като всяка светиня е красив сам по себе си. Мястото, на което е построен е много магнетично. Разбира се, има легенда, свързана с построяването му, която е свързана с пророчески сън и лечебна икона. Днес вече е спорно дали точно тази икона е на олтара, но пък там се съхраняват мощи от няколко светци. За това, ако сте в района, не пропускайте да запалите свещичка и да си намислите желание. Току виж, сте се върнали с нови мисли…

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в