Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това ме отведе до село Златолист, което се намира в полите на Пирин планина, съвсем близо до град Мелник. Това малко село, в което живеят едва няколко човека, е известно с храма „Свети Георги“. Той е място за поклонение, както на хиляди българи,  така и на много чуждестранни туристи. Причината всички те да идват тук  е вярата им в чудесата на свети Георги и на пророчицата Преподобна Стойна.

храм „Свети Георги“ - Златолист
Автор: Gergana Bubarova

Къде се намира село Златолист и как стигнахме до него

Село Златолист се намира в подножието на Пирин планина, на около 32км от Сандански.  Единият вариант да се стигне до него е през село Катунци, като разстоянието оттам  е около 7 километра. Пътят е асфалтиран, но има и много участъци, където липсва асфалт. Другият вариант да стигнете до село Златолист е по изградената до селото екопътека, която започва от град Мелник и продължава до Роженския манастир.  За да стигнем до селото, ние минахме през село Катунци. Песъчливият път образуваше кълбета прах от преминаващите автомобили, но въпреки това успяхме да се ориентираме и да така са достигнем до това чудновато място.

Каква е историята на село Златолист

В миналото селото е създадено като чифлик, който по-късно се разрастнъл в село, което получило името Долна Сушица.  Местните жители се занимавали, предимно с кираджийство и превозвали руда и обработено и необработено желязо. Питахме се каква ли история се крие, зад преименуването на селото? Някой в групата се пошегува, че името Златолист може би идва от листата на дърветата, които през есента се обагрят в прекрасен златист цвят. Истината обаче се оказа съвсем различна. Името Златолист, селото получава през 1951 година и то е свързано с основния тогава поминък на неговите жители, а именно отглеждането на тютюн.

Село Златолист

И така, след дългият път от София, през Благоевград, Кресна и Сандански, най-накрая се озовахме в село Катунци. Оттук до село Златолист ни деляха едва няколко километра. Изведнъж, от двете страни на пясъчния път, сред кълбетата прах, съзряхме първите къщи на селото.

село Златолист
Автор: Виолина Величкова

Някои от тях бяха постегнати, което означаваше, че там явно живее някой, но повечето бяха стари и запустели. Селото е известно със студената планинска вода, която тече от старата чешма с пиринчените чучури. То е известно и с винарските изби и с прекрасната природа, но несъмнено най-голямата забележителност тук е църквата „Свети Георги“, която се намира на края на пътя. Нетърпеливи да научим повече за това свято и чудотворно място, ние пристъпихме в двора на Храма.

Църквата „Свети Георги“

Прекрачвайки през портата, се озовахме в едно прекрасно райско кътче, осеяно с много дървета и цветя. Дворът е много добре поддържан, с изградени алеи, кът за деца, с люлки и пързалки и навес, под който има маси и пейки, на които може да поседнеш и да се насладиш на чистия въздух и песента на птичките. Най-голямо впечатление прави вековният чинар, който е тук от цели 1300 години.

вековният чинар от село Златолист
Автор: Любомир Бояджиев

Църквата „Свети Георги“ е построена през 1857 година и представлява трикорабна каменна псевдобазилика, която е вкопана в земята.  Отвън тя изглежда много добре поддържана, но вътре е малко сумрачна, може би заради опушените от дима на свещите стени. Въпреки, това в нея влиза много светлина, която се прокрадва през купола. Първото изписване на храма датира от 1876 година. Това, което ни направи впечатление бяха не само изобразените по стените светци, но и стенописите, които не приличат на никои други, които сме виждали до сега.

Тук можете да видите изрисуван черен дявол, който язди кон и стреля с арбалет, както и образа на грешница с изгорели гърди. Свети Христофор е нарисуван с кучешка глава, като освен него тук има фигури на много пророци и светци, изобразени в много и ярки цветове.  Пред всяка от иконите има поставени цветя и запалени от вярващите свещи. От така създадената атмосфера лъха много уют и святост.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в

Златните мостове до хижа Еделвайс

Близостта на планината Витоша до град София, я прави предпочитана дестинация за голяма част от тези, които обичат да са сред природата или искат да