Скалният феномен Каменна сватба

Приключенският ми дух и желанието за откриването на нови не толкова познати кътчета от България, ме отведе отново в Родопите. Този път отидохме доста по на юг, в околностите на град Кърджали, близо до село Зимзелен, където се намира скалният феномен Каменна сватба. Тя представлява скални образувания, които според учените са започнали да се оформят  още преди 40 милиона години, в следствие на вулканична дейност. Те са високи около 10 метра и са разположени на площ от 50 декара.

Каква е легендата за скалният феномен Каменна сватба

Легендата разказва, как млад момък от село Зимзелен се влюбил в девойка от едно съседно село. По време на сватбата, докато отивали към селото на младоженеца, се извил силен вятър, който отвял булото на булката. Сватбарите останали изумени от нейната красота, а бащата на момчето завидял на късмета на сина си. Заради нечистите му мисли, изведнъж се извил силен вятър, който превърнал булката и всички гости на церемонията в камък. Останал единствено младоженецът, който бил вцепенен от ужас от станалото.  В мъката си и през сълзи той помолил вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута и оттогава двамата влюбени и техните гости стоят вкаменени за вечни времена, а до краката на младоженеца и до днес стои локва от неговите сълзи.

Как се стига до скалният феномен Каменна сватба

И така, обути с удобни за планината обувки и с много настроение, започна нашето пътешествие. От град София карахме по магистрала Тракия към град Димитровград. След отклонението пътят е двулентов и в не много добро състояние. След като подминахме Димитровград, продължихме към град Хасково и оттам към град Кърджали. Малко преди табелата за него, вляво има отклонение за село Зимзелен. Имаше и вариант да се отбием от Пловдив към Асеновград и да продължим към село Тополово, Черноочене и оттам за град Кърджали и село Зимзелен, но ние предпочетохме този маршрут.

В самия град Кърджали има табели, които указват пътя към Каменната сватба. Първо се минава покрай гробището, а след това се подминава и село Зимзелен. Пътят продължава още около километър, като пътеката, водеща до феномена се намира вляво. В началото има леко спускане надолу, като се преминава през една много малка рекичка.

След това следва изкачване по пътеката и след около 10 минути се достига до Каменната сватба.

Скалният феномен Каменна сватба

Каменната сватба се намира в ридовете Каяджик и Чуката, в Източните Родопи. Разположен е в близост до други скални пирамиди и представлява две високи скали, който сякаш са се прегърнали. Мястото наистина e много красиво и интересно, а ансамбълът от скали наистина наподобява сватбена церемония. В центъра на композицията са двете основни фигури на младоженците, а около тях има по-малки такива на гостите.

Това, което разбрахме е, че според геолозите, формирането на природния феномен Каменната сватба е започнало преди близо 40 милиона години, в следствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скали, наречени риолитови туфи. Доста по-късно, когато съществуващото тогава море е отдръпнало водите си, скалите се показали на повърхността и били изложени на различни природни условия, като дъжд, вятър и слънце, които са ги формирали в сегашния им вид. Различните им цветове се дължат на разнообразието от минерали в състава им. Основно те са в розов, зелен, жълт, бял и син цвят. Тяхната височина е около 10 метра, а около тях има и по-малки, високи около половин и един метър скали.

Мястото е много красиво и разкрива прекрасна гледка към околността. Определено си заслужава човек да отдели от времето си и да дойде тук. Едва ли би имало някой, който да не остане възхитен от това, което е сътворила Природата.

Къде можете да отседнете или да похапнете в околността

След като разгледахме Каменната сватба и се потопихме в магията на това място, решихме да се разходим из района и да разберем къде можем да отседне и да хапнем. Оказа се, че в околността има доста хотели и къщи за гости, които предлагат условия за почивка. Сред тях са хотел-резиденция „Кърджали“ и хотел „Цезар“ в град Кърджали, Главатарски хан в село Главатарци и други.  Ако искате да се насладите на вкуса на родопските гозби ви препоръчвам ресторант „Родопчани“, където се предлагат много от местните специалитети. А ако ви се хапва прясна риба, тогава вашето място е ресторант „Рибката“.

Феноменът Каменната сватба е още едно невероятно и много красиво място в нашата страна. В него са преплетени едновременно история, легенди, мистика и силата на Природата. И въпреки, че истината за образуването му е все още загадка, той ни плени с красотата и величието си и затвърди убеждението ни за красотата на Родопите.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в