Тетевен – в полите на Стара планина

Толкова зелен, толкова красив – град Тетевен е сгушен тихо в обятията на Балкана и крие в себе си изобилие от красота, която е готова да се разкрие пред всеки турист. Дори прочутият Иван Вазов е описал града със своите живописни думи: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България“. Посещението на Тетевен е възможност да разгледате не само забележителностите в града, но и да се насладите на много такива съвсем наблизо.

Къде се намира град Тетевен и как да стигнете до него?

Разположен в Централна Северна България, Тетевен се намира в полите на Стара планина и предлага на своите посетители невероятна природа. Името му произхожда от старата българска дума „тетива“, защото е изпънат от двете страни на река Бели вит. Заобиколен е от невероятните върхове Петрахиля, Трескавец, Острич и Червен, които рисуват цветни пейзажи и се грижат за чистия въздух в областта. Лесно може да стигнете до Тетевен с автомобил, като градът се намира на 74 км от Ловеч, на 55 км от Ботевград и на 120 км от София. Ако предпочитате да се превозвате с автобус – може да се възползвате от такъв от почти всички големи градове.

Какво може да видите в град Тетевен?

Тетевен буквално е заобиколен от множество природни и исторически забележителности, манастири, хижи, резервати и много други. Районът наоколо предоставя благоприятни условия за любителите на лова и риболова, алпинизма, както и други екстремни спортове. По време на турското робство Тетевен подобно на други градове като Елена, Дряново и Копривщица се е ползвал със специални привилегии и е запазил своя български дух. Днес в Тетевен туристите може да разгледат някои от запазените старинни къщи като Бобевската къща, Туйковата къща, Хаджиивановата къща, Йорговата къща и други. Но нека да разгледаме някои от най-интересните забележителности, които може да посетите.

Адреналин – парк за приключения

Намиращ се в местност Балинци, паркът предлага множество възможности за забавление както за деца, така и за възрастни. В него може да поиграете пейнтбол, да се впуснете в преминаване през въжените атракциони или просто да се насладите на природата с напитка в ръка.

Исторически музей в град Тетевен

Любителите на българската история могат да посетят известния тетевенски исторически музей. В него са поместени интересни експозиции, показващи развитието на град Тетевен от Античността до периода на Освобождението. Посетителите могат да разгледат и интересни документи, снимки и лични вещи на героите, борили се за национално освобождение.

Манастир Свети пророк Илия

Старинна света обител, която е обвита в множество легенди и предания. Една от тях гласи, че в нея е прибран сребърен кръст, който е подарен от самия цар Иван Шишман. Както много български църкви, така и този манастир е бил многократно опожаряван и разграбван през османското робство, но въпреки всичко е оцелял и до днес. В него са поместени старинни икони, които датират още от XVIII век.

Пещера Моровица

Пещерата е разположена между близкото село Гложене и Тетевен. Тя е дълга повече от 3 км и е със 150 м дълбочина. Интересното при нея е, че вътре са открити останки от различни предмети, които се предполага, че са използвани от първобитните хора. Освен това в нея живеят множество видове прилепи, които посетителите могат да видят.

Водопад Скока.

Не може да минем без водопад, разбира се. Намиращ се на не повече от 4 км по асфалтиран път от центъра на Тетевен, водопадът предлага разхлада в горещите дни. Непосредствено преди да достигнете до него, ще преминете през екопътека „Под пръските на водопада“. Тя е много лека и приятна, както и е обособена с маси и пейки. В подножието на водопада е изграден заслон, а местността е подходяща за пикник и обяд на открито.

Гложенски манастир

Съвсем близо до Тетевен и до село Гложене се намира и един от най-живописните български манастири, а именно Гложенски манастир Свети Георги Победоносец. Той се извисява високо над скалите и видимо изглежда недостъпен за обикновения човек. Освен това манастирът се слави със своето древно минало и богата история.

Красивата Стара планина е приютила в обятията си град Тетевен, който има много какво да покаже на своите посетители. Чист въздух, хубава природа и множество забележителности са скрити в него. А жителите му? Те са гостоприемни, усмихнати и винаги готови да ви приемат с отворени обятия.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в