Водопад Боров камък и екопътеката

Пролетта – времето, в което всичко се съживява и разцъфва. Природата около нас започва своя нов живот и облича красивите си зелени одежди, за да ни радва и зарежда с нови сили. Пролетта за мен е и сезонът на водопадите! Обожавам тези природни чудеса, а именно през този период на годината те са най-пълноводни заради изобилните валежи и топенето на снеговете. Точно затова е най-подходящото време за поход към някой от невероятните водопади на България. Днес ще ви отведа до един от най-високите водопади в нашата Родина – водопад Боров камък и интересната екопътека, която води до него.

Къде се намира водопад Боров камък и как да стигнете до него?

За да стигнете до началото на екопътека Боров камък, водеща към водопада, трябва да поемете от град Враца в посока пещера Леденика. Екопътеката се намира на 5 км югозападно от Враца. След като преминете пролома Вратцата трябва да продължите по пътя за село Згориград. Началото ѝ започва от един почти обратен десен завой малко след последните къщи на селото. Няма обособен паркинг, но пътят е достатъчно широк и има място, на което спокойно може да паркирате автомобила си и да продължите приключението пеш.

По екопътека Боров камък

Екопътеката е доста добре поддържана, маркировката е по цялото ѝ продължение, което не ви позволява да сгрешите пътя. Още в самото ѝ начало ще видите голяма информационна табела, на която е описан самият маршрут. За екопътеката мога да кажа, че е изключително живописна и интересна. Комбинира в себе си различни терени и ви държи непрекъснато в напрежение. За преминаването ѝ ще ви бъде необходим около 1 час и 30 минути, като в това не включвам почивките. Съветвам ви да се заредите както с нещо за хапване, така и с питейна вода, тъй като по пътя няма чешми. Дори  и да изберете някой горещ слънчев ден за преминаването ѝ отново ще ви бъде изключително приятно, защото през повече време се преминава през гъстата прохладна гора. Маршрутът преминава покрай река Лева, която захранва и водопада.

Началото на пътешествието започва с плавно изкачване нагоре, а след него следват едно след друго предизвикателство след предизвикателство.

Очакват ви стръмни и отвесни дървени стълби, тераса, увиваща се около високите скали, дървени беседки и  мостчета, както и много спиращи дъха гледки.

Докато се изкачвате по устието на реката и вървите през красивите гледки на нейното ждрело, ще имате възможност да се порадвате на още няколко по-малки водни каскади. Към своя край пътеката е доста хлъзгава на места. Важно да сте се подготвили с подходящи за целта обувки.

Водопад Боров камък

Затаили последния си дъх, сякаш изведнъж пред вас ще се появи и самият водопад Боров камък. Неговото величие моментално ще ви накара да забравите за умората.

Даже ще ви накара да си обещаете, че някой ден пак ще се върнете на това прекрасно място. Със своите 63 метра височина Боров камък се нарежда сред най-високите водопади в България. Водопадът е меко казано великолепен. Пръските от мощната водна струя се усещат дори и да стоите на страна от него.  Ако сте достатъчно смели и подготвени с дъждобран, може да минете и зад прохладните пръски на водопада. Любителите на екстремните приключения могат да се изкачат над самия воден пад и да продължат прехода си към хужа Пършевица или пък село Згориград.

Непосредствено в подножието на водопада има изградена дървени пейки, където може да обядвате пред чудната гледка към стичащата се вода.

Какво друго може да видите наблизо?

Врачанска област предоставя възможност за посещение на много интересни места, които може да съчетаете с посещението на водопад Боров камък. Освен из самия град може да се разходите до още един красив водопад, а именно Врачанска Скакля. Наблизо е скален феномен Божия мост, както и живописното ждрело на река лева – Вратцата.

„Всичко тече, всичко се променя“. Само красотата на водните каскади си остава все така неописуемо красива и заслужава да бъде посещаване дори повече от един път. Водопад Боров камък е страхотно място. Там може да се разтоварите с презареждаща разходка или да си направите пикник сред природата с любимите хора.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в