Язовир Въча – оазис в Родопите

Като човек, който е обиколил по-голямата част на Родопите ще ви кажа, че едно от местата, което ме плени със своята красота е язовир Въча. Трудно е да опишеш това място с думи, а и е трудно човек да си представи мястото и обстановката само по снимки. Въпреки това обаче, днес ще се опитам да ви обрисувам моите впечатления от видяното и преживяното там и дано събудя и във вас желанието да се докоснете до този прекрасен оазис в сърцето на Родопите.

Къде се намира язовир Въча

Язовир Въча се намира в Западните Родопи и е разположен на река Въча. В близост е до село Осиково, на границата на областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Това е единственият язовир в България с най-високата язовирна стена от 144.5 метра. Язовир Въча е с площ на езерото около 5 кв.км., а водният му обем е 226 120 000 m3.

Как да стигнете до язовира

Ако идвате от посока град София, както пътувахме ние, ще се движите по автомагистрала Тракия. След като подминахме отбивката за град Пазарджик, продължихме към Пловдив. На табелата за село Цалапица завихме вдясно, в посока град Стамболийски, като след това продължихме към град Кричим. На 15 км от него се намира и язовир Въча.

Ако идвате от град Пловдив, можете да минете по Околовръстното шосе. След това да продължите към село Кадиево, град Кричим и язовир Въча. Има и друг вариант – след село Кадиево, да продължите към Йоаким Груево, през Перущица и оттам към язовир Въча.

Язовир Въча

И така, пътувайки близо 2 часа, най-накрая стигнахме до язовира. Предварително бяхме разучили какво можем да видим в околността и нямахме търпение да се впуснем в поредното си приключение. Язовир Въча е събрал красотата на природата, в съчетание с богатата история и славното минало на този край. Затова нека ви разкажа какво видяхме там.

Плаващите къщички

Безспорно най-голямата атракция на това прекрасно място са плаващите къщички, кацнали във водите на язовира. Общо те са 21 на брой, повечето от които са частна собственост. Все пак има и такива, които се отдават под наем. Любителите на нестандартните преживявания могат да отседнат в някоя от тях, но за това е добре да си направят предварителна резервация. Вътре те са с по няколко легла, кухненска част и маса отвън, за да поседнете на чист въздух. Не можех да спра да ги гледам и да се възхищавам на атмосферата и невероятната природа, която ги заобикаля.

Разходка с лодка

Една от атракциите, които се предлагат на язовир Въча е разходката с лодка, водно колело или джет. Ние не пропуснахме тази възможност и наехме лодка, с която се разходихме около къщичките във водата и после дълго обикаляхме наоколо и попивахме от красотата на това място. Другият вариант за разходка по езерото е с водно колело.

Екопътека Чилингира

Стъпили отново на земята, се отправихме към една от многото екопътеки, покрай язовир Въча, по които можете да се разходите и да се насладите на красивата и девствена природа. Екопътека Чилингира, тръгва от Комплекс Чилингира, разположен на брега на язовира. Срещу сградата на хотела има табела, указваща посоката. След изкачването на няколко метални стъпала,  предстои изкачване нагоре по пътеката, която поднася цялата красота на язовир Въча от високо. Самата пътека е  дълга около 2 километра, така че си заслужава и вие да отделите време и да се разходите по нея. Подходяща е за цялото семейство, дори и за децата. Трябваха ни само удобни обувки и шише с вода и разбира се фотоапарат, за да си направим още много снимки за спомен.

Риболов на язовир Въча

Слушала съм много рибарски истории свързани с това място и това, че Въча е един от язовирите, чиито води изобилстват от различни видове риба. Тук може да хвърлите въдицата и да уловите бяла риба, бял амур, платика, бабушка, каракуда, сом, кефал, уклей, слънчева риба(която знам, че рибарите не харесват много), сом и червеноперка. Цялото това изобилие от видове го прави един от най-богатите язовири на риба у нас. Заради стръмните му брегове обаче и доста полегати стени, местата за риболов са малко, а къмпингуването на палатка е почти невъзможно.

Къде можете да отседнете

Освен в плаващите къщи, около язовир Въча видяхме и множество бунгала, вили и къщи за гости, където човек може да отседне и да прекара няколко прекрасни дни на това невероятно място.  Непосредствено под язовирната стена се намира и хижа Въча. Направихме си труда да отидем до там и разбрахме, че в нея се предлагат стаи с по 2 и 4 легла и със собствен санитарен възел. В хижата има лафка и столова за хранене и кухня, където всеки отседнал може да си приготви храна. Несъмнено най-известното място тук, където можете да отседнете е Комплекс „Чилингира“, който се намира на брега на язовира.

Ние бяхме планували да отседнем точно в него, защото имахме намерение на следващия ден да разгледаме още от забележителностите в този район. Той предлага множество удобства на гостите си, сред които външен басейн, зала за фитнес и релаксиращ масаж. Ние предпочетохме да седнем в бара и да опитахме някои от коктейлите. Освен това комплексът разполага и с хубав ресторант, който предлага много добра кухня. Определено си заслужаваше да вечеряме на терасата на заведението, която открива впечатляваща гледка към язовира.

Така с много емоции премина този първи ден от нашето посещение на язовир Въча, а на следващия, ни очакваха още много вълнуващи преживявания.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в