Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки, дръзнал да достигне до него. Сгушено в сърцето на величествената Пирин планина, ни очаква невероятното Тевно езеро.

Къде се намира Тевно езеро и как да стигнете до него?

Това не е от типичните лесни маршрути, до които буквално стигате с автомобил – тук си трябват усилия, но ви обещавам, че те ще бъдат щедро възнаградени с гледки, чист въздух, спокойствие и невероятна енергия. Ако започвате своето пътешествие с кола, трябва да тръгнете към хижа „Гоце Делчев“, която се намира на 10 км от курортното градче Добринище. Там може да оставите колата си на безплатен паркинг. Следва изкачване с лифт до хижа „Безбог“, траещо около 30 мин., в които ще видите невероятни гледки от високо. Пирин е толкова различна планина със завладяваща природа, която наистина ще ви впечатли.

Пешеходният преход

Първи етап

И ето, че колата ви вече е далеч и от тук започва истинското приключение и сливане с природата. Първата красива гледка, която ще се изправи пред погледа ви, е Безбожко езеро, намиращо се непосредствено пред хижата.

След като го заобиколите започва и етап едно от пътя до Тевно езеро, а именно хижа „Безбог“ – Попово езеро, който е с около 1 час и 20 мин продължителност при нормално ходене без много почивки. Най-трудната част от целия преход ще ви изненада още в самото начало, но не се плашете, нататък е доста по-леко. Отсечката не случайно се казва „душевадката“ и наистина ще ви вземе силите. Няма как да сбъркате Попово езеро, щом стигнете до него.

То също е така несравнимо красиво, а като стражи около него се издигат върховете Сиврия, Джангал и Джано. Починете си, поемете дъх и след като се полюбувате на панорамата, продължаваме с етап две Попово езеро – Самодивски езера.

Втори етап

За тази част ще ви трябват приблизително 40 минути, които минават неусетно, заради красивите гледки. След като минете обширната поляна зад Попово езеро, ще се озовете на разклон, на който завивате надясно в посока Самодивски езера и Тевно езеро. Следвайте синята маркировка и няма къде да сгрешите. От тук нататък вече започва изкачването и съвсем скоро ще видите долното Самодивско езеро.

Трети етап

Започва етап три Самодивски езера – Лява Краледворска порта с продължителност 1 час и 10 минути. Няма да ви лъжа – от тук насетне предстои изкачване и не е много леко, но вече сте стигнали до тук и не трябва да се отказвате. Пирин е доста каменист като терен и този преход не е изключение. Самата порта представлява седловина, която се е образувала между върховете Кралев двор и Момини двори.

Още малко изкачване по сипеите и в далечината ще видите заслон „Тевно езеро“, както и езерото.Това ще ви даде сили за последните 20 минути от маршрута в етап четири Лява Краледворска порта – Тевно езеро. И ето, че достигнахте, браво! Огледайте се, ослушайте се и се потопете в дивата красота на това приказно място. Ако пътят ви е дошъл много за един ден, може да останете да пренощувате в заслона, ако ли не – връщането е по обратния маршрут.

Информация за Тевно езеро и заслона

Езерото се намира на цели 2512 метра надморска височина и е разположено в подножието на върховете Валявишки чукар и Момини двори. На източния му бряг се намира заслон „Тевно езеро“, който представлява двуетажна постройка. На първия етаж е столовата, а на втория спалните помещения. Състоянието на заслона е прилично, а баните и тоалетните са външни. Може да се възползвате от услугите му целогодишно.

Легендата за Тевно езеро

Предавана от уста на уста, легендата гласи, че сутрин езерото светело в синьо, а вечер в златно. С красотата си то пленило една девойка, която често посещавала мястото. Всеки път тя сядала на брега на езерото, любувала му се и си мечтаела. Един ден, докато се оглеждала във водите му, ѝ се приискало да има и тя очи сини, също като цвета на езерото. Решила да дойде рано, наплискала си лицето със студена вода от езерото и не щеш ли – очите ѝ придобили магичния син цвят на езерото. Девойката забравила да благодари на езерото за изпълненото си желание и си тръгнала.

Не след дълго тя си пожелала да има златни коси и отново езерото сбъднало нейната мечта. Момичето пак не благодарило на езерото, че направило косите ѝ златни, точно като неговите води вечер. Красотата на момичето я превърнала в една от най-ухажваните моми на селото и тя се възгордяла. Гордостта ѝ стигнала до там, че поискала от езерото да стане царица. Разлютило се то, че не спирали желанията на момичето, а било неблагодарно, затова водите му потъмняли от мъка. И до ден днешен езерото е тъмно от гняв и от там идва името му Темно или Тевно езеро.

Какво друго може да видите наблизо?

От тук водят началото си множество маршрути, всеки от които заслужава да бъде преминат. Някои от тях са до връх Джангал, връх Каменица, връх Валявишки чукар и връх Момини двори.

Преходът до Тевно езеро е със средна трудност, продължителност около 3 и 30 мин. и дължина 7.1 км в посока. Теренът е каменист, затова е важно да се снабдите с подходящи обувки. Вода може да си налеете само от хижа Безбог, малко преди Попово езеро, както и от поточе близо до Самодивските езера. Макар да ви се вижда много, това е едно приключение, което ще ви даде нови сили и ще ви се отплати с невероятни гледки.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в

Златните мостове до хижа Еделвайс

Близостта на планината Витоша до град София, я прави предпочитана дестинация за голяма част от тези, които обичат да са сред природата или искат да