Асенова крепост – спомен за миналото величие

Асенова крепост – тя гордо пази Родопите и посреща всички, тръгнали натам, в полите на планината. Намира на 3 километра от Асеновград и е провъзгласена за символ на града и не само – символ на красивите ни скъпи Родопи. Историята и започва още от времето на траките, а архитектурата и привлича любители и впечатлява всички. Нека ви разкажем днес за това съкровище, което носи белегът на вечността и на нашата силна България, и което, до краят на времето, надяваме се, ще се издига високо над хълмовете.

Историята на Асенова крепост и особеностите на нейната архитектура

Най-ранната информация, която имаме за крепостта, е още от периода V-IV век преди Христа. Построена е от траките, които търсят сигурно място, някъде, където трудно се стига. Крепостта е обитавана през последвалите епохи, преустроена е за първи път от византийците през IX-ти век и първите писмени сведения за нея идват два века по-късно. Тя е играла важна роля, имала своя собствена администрация и стража и дори е участвала в кръстоносните походи. Разрушена е през 1410-та от османците. Името и идва от цар Иван Асен II, който през 1230-те години се грижи за нея и я подсилва.

В днешно време тя все така се изучава и разглежда. Благодарение на проучвания, започнали още през 70-те години на миналото столетие, знаем толкова много за нея.

Археолозите проучват терена и отбелязват запазените крепостни стени, водохранилища, църква, жилищни помещения и дори крепостна кула, която е служила за наблюдение на околността. Крепостта е построена от солидни материали. Тя е двуетажна, просторна и декорирана с красиви стенописи, някои оцелели и до днес.

Гледката от върха ни зашемети – виждахме върховете на заобикалящите ни хълмове, докосващи небесата, реката в подножието, природата беше навсякъде и чувството беше сякаш никой не може да те достигне, тук в това затъкано и свещено място.

Църквата  ‘Св. Богородица Петричка’ беше изключително красива, двуетажна и с висока четиристенна кула, камбанарията вътре. Качихме се по дървена стълба и до горния етаж, същата стълба, която са използвали и в миналото. Това беше автентично и вълнуващо преживяване. Научихме, че камбанарията за първи път е построена тук при византийските църкви, като дотогава не е била позната на тяхната архитектура. Днес ‘Св. Богородица Петричка’ е действащ храм.

Как се стига до Асенова крепост

За да стигнем до крепостта, се насочихме директно към Асеновград. От там следвахме табелите за Смолян и Пампорово, защото знаехме, че крепостта трябва се намира в тази посока. Щом наближихме изхода на града, най-важното в посока Смолян, видяхме обозначено разклонение към Асеновата крепост. Не се притеснявайте, има достатъчно табели и оказания, така че е значително лесно. Особено за нас, предвид че бяхме с кола, което винаги е допълнително удобство. До туристическия център има обособен паркинг, с около 15-тина места за паркиране.

Ако нямате кола, то можете да стигнете с автобус до Асеновград и от там има пешеходен маршрут, който продължава три километра и е красив и приятен. Походът е подходящ и за семейства и деца, тъй като е лек и добре организиран.

Допълнителна информация за крепостта

Имайте предвид, че Асенова крепост е отворена от сряда до неделя целогодишно, хващайки уикендите, когато посещаемостта е най-висока. През зимния период затваря в 17 часа. Трябва да си закупите билети, като дори за добра цена можете да се възползвате и от беседите на български и английски език. Вечер крепостта, досущ като Царевец, е осветена в бляскави и магични светлини, затова, ако имате възможност, отидете да я видите и вечер – гледката си струва.

Във всеки сезон атмосферата е различна – есен и зима е като в приказка, а през лятото и пролетта цялата планина е отворена за разглеждане и щъкане, тъй като времето позволява.

Къде да отседнем и какво още да видим

Ние отседнахме за два дни в прекрасния Асеновград и с удоволствие разгледахме какво има да ни предложи. Не беше достатъчно време, за да видим всичко, но със сигурност ще се върнем. Посетихме палеонтологичния музей, което беше интересно и различно и определено ни разведри. На първият етаж имаше експозиция за еволюцията на хоботните животни, а на втория видяхме витрини, пълни с бозайната фауна на България през миоцена. След това, пълни с енергия, се запътихме към манастира ‘Св. Св. Кирик и Юлита’, едно райско и любопитно кътче, богато на история, където прекарахме цял следобед. Вторият ден го отдадохме целия на Асеновата крепост и тя наистина беше върхът на нашето пътуване.

Похапнахме в механата ‘Бохеми’, която беше близо до хотела ни, и тя приятно ни изненада – храната беше вкусна и добре приготвена, а атмосферата типично по български. Районът е богат и интересен, така че ако имате повече време, можете да посетите и Бачково и Бачковския манастир, които са на по-малко от час от Асеновград, а ако сте приключенци, то горещо ви препоръчваме да продължите вашата експедиция из планината.

Асеновата крепост е важна част от историята на България и ще ви приветства за добре дошли във величествените Родопи. Тя е обявена за паметник на културата, както и подобава, и определено си заслужава изкачването.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в