Бачковски манастир – стълб на вярата

Българският народ е преминавал редица трудности и тежки периоди през многовековното си съществуване. Той е упорит и винаги е оцелявал, независимо от условията, в които живее. Едно от основните неща, които го е крепяло през годините, особено по време на османското владичество, е била вярата. Хората са намирали утеха, сила и укритие в множеството манастири, църкви и параклиси на територията на Родината ни. Днес ще ви запозная именно с един такъв древен храм, който и до ден днешен със силата на вярата привлича хората към себе си – Бачковски манастир „Успение Богородично“.

Къде се намира манастирът и как да стигнете до него?

Манастирът е разположен на много удобно място, намиращо се на живописния път Асеновград-Смолян. Местоположението му е на 30 км от Пловдив и на 10 км от Асеновград, вблизост до село Бачково. Вдясно покрай него текат бистрите води на Чепеларска река или още позната като река Чая. Мястото, на което е построен е лесно достъпно, има изграден паркинг, който буквално спира пред манастира. Може би това е една от причините той да е един от най-посещаваните храмове в България. Хиляди вярващи идват да посетят Обителта и да се поклонят пред църковните икони.

Какво може да видите в Бачковски манастир?

Манастирът има два паркинга – единият е долу, а другият горе, непосредствено пред портите на двора.

Съветвам ви да изберете долния паркинг, защото разстоянието е не повече от 400 метра. В същото време щом паркирате автомобила си ще видите, че калдъръмената пътека, която води към Бачковския манастир е осеяна с чешми, заведения и китни сергийки, на които се продават сувенири, играчки, кисело мляко и сладки изкушения. Разходката до манастира е лека и приятна, а малките посетители се радват на забавленията по пътя.

Точно пред храма вдясно ще видите обособени пейки, на които може да отдъхнете, както и красив шадраван, в който много от посетителите хвърлят стотинки за здраве. Към манастира води голяма мастивна ограда и порта, през която преминавате. Ще се озовете в уютния манастирски двор, от където е и входа за църквата. Освен главния храм, ще имате възможност да посетите още две малки църкви „Свети Архангели“ и „Свети Никола“. Може да разгледате и музея, в който са поместени интересни обредни предмети, както и златарски произведения от различни периоди. Ако предпочитате спокойствието, ви съветвам да избягвате посещение по време на християнски празници, защото тук наистина се събират много хора.

Кратка история на Бачковски манастир „Успение Богородично“.

Бачковкият манастир е вторият по големина в България и е част от 100-те национални туристически обекта. Основан е през далечната 1083 година и е активно действащ още от тогава. В него на заточение е бил изпратен Патриарх Евтимий, където е водел религиозна и книжовна дейност. За съжаление по време на османсккото робство манастирът е ограбен и занемарен, но през XVI век отново е възобновен.

В манастира и до ден днешен може да се насладите на невероятни запазени стенописи с висока художествена стойност, както и на чудотворната икона на Богородица Умиление, която датира от 1310 година.

Какво друго може да видите наблизо?

Районът тук е известен с красивите си гледки, добрите хора и вкусната храна. След като посетите манастира непременно опитайте някоя местна вкусотия или се разходете наоколо. Непосредствено срещу входа на манастира води началото си резерват „Червената стена“. Ако имате време за разходка може да преминете маршрута и да се порадвате на красиви поляни, бистрата река, както и няколко водопада. Мястото е подходящо е за пикник сред природата. Наблизо се намира и известната Асенова крепост, както и Араповският манастир.

Човек понякога има нужда да потъне в манастирското спокойствие. Да се наслади на тишината и да се почувства по-близо до корените и вярата си. Бачковският манастир е място, скътало в себе си вековна история, до която можем да се докоснем и днес.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в