Батак и църква „Света Неделя“

Има места, които карат всеки българин да настръхне в момента, в който ги посети. Има места и истории, които всеки българин трябва да познава и помни винаги. Аз се старая често да посещавам тези места, защото българската история трябва да се знае и съхранява. В днешната статия ще ви отведа до една такава дестинация, която няма как да не сте чували – прочутият град Батак и трагичната история на църквата, намираща се в него, „Света Неделя“.

Къде се намира Батак и как да стигнете до него?

Разположен високо в Южна България на цели 1036 м надморска височина, град Батак е сгушен в долината на бистрата Стара река. Заобиколен е от красиви планински върхове и предоставя на своите жители и посетители не само красиви гледки, но и чист, планински въздух. Наблизо се намира Баташка планина, язовир Доспат, река Въча и Чепинска река. Батак отстои на 150 км от град София, като се пътува удобно и бързо по автомагистрала „Тракия“. От град Пловдив разстоянието е около 59 км, като отново се пътува по добре асфалтирания път Пловдив – Пещера – Батак.

Какво може да видите в град Батак?

Батак е малко градче, но с богата и наситена история. Посещавайки го, може да видите множество интересни исторически и природни забележителности. Главно той се свързва с трагичното Баташко клане и прочутото Априлско въстание.

Църква-костница „Света Неделя“

Намираща се в центъра на град Батак, масивната каменна постройка на църквата Света Неделя крие в себе си страшната, трагична история на загиналите по жесток начин хиляди българи. Построена е през 1813 г., по време на известното Априлско въстание. Именно тази църква се е превърнала в последно убежище на над 2000 души. В продължение на три дни тези хора са се борили за своя живот.

Те били обсадени и жестоко измъчвани от турските башибозуци. Изтезавали ги с гърмежи, запалена слама с газ, кошери с пчели и други жестоки методи. Много от хората, криещи се вътре, загинали от задушаване. Майките, които били с малките си дечица били принудени да копаят кладенец с голи ръце в твърдата земя, за да осигурят вода за децата си.

За съжаление след три дни отпор, турците успели  да нахлуят в черквата и безмилостно изклали всички, които отказали да приемат чуждата вяра. Днес в църквата може да се видят все още личащите пръски кръв, останали по стените на храма, кладенецът, изкопан в твърдата земя, както и костница, която съхранява в себе си само малка част от останките на загиналите българи.

Освен известната църква, която задължително трябва да посетите, в самия Батак може да се видят още няколко интересни неща. Като типичен символ на свободата, в центъра на Батак е разположен Историческият музей. Посещавайки го имате възможност да погледнете от близо оригинални предмети, документи и снимки както от Новото време и периода на Възраждането, така и от далечното минало. Освен това може да бъде разгледана и Етнографска експозиция Балинова къща. Тя ще ви пренесе в миналото, докосвайки се до бита и традициите на местните хора.

Какво друго може да видите наблизо?

Красивият и живописен баташки край е осеян с чудни местности и природни феномени, чакащи да бъдат посетени. Съвсем наблизо се намира язовир Батак, който е шестият по големина в България.

Той предлага множество варианти за спорт, забавление, разходка, хапване и нощувка, подходящи за всеки вкус и възраст. Освен него наоколо се намира най-старото праисторическо находище в България – Кременете, местностите Широка поляна и Беглика, старият римски Камеров мост, както и много други.

Батак е символ на българския несломим дух. Макар и окъпан в кръв и много скръб, той е повод за гордост и нещо, което всеки от нас трябва добре да познавa.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в