Бекови скали – чудна гледка отвисоко

Живописната есен е в разгара си, а времето ни изненадва с високи температури, което прави почивните дни перфектни за разходки из природата. Поредното красиво кътче на България, с което ще ви запозная днес, се извисява нависоко. Предлага невероятни гледки и чист въздух, а в същото време е лесно достъпно, подходящо за деца и възрастни хора. Отиваме към известната панорамна площадка на Бекови скали.

Къде се намират Бекови скали и как да стигнете до тях?

Мястото се намира на 55 км от град Пловдив, като поемате посока Брацигово, а след това към планинското село Равногор. Пътят до селото е асфалтиран и достъпен за лек автомобил. След като преминете през самото село, ще достигнете до параклис „Свети Пророк Илия“, където е и началото на пътеката към Бекови скали.

Може спокойно да оставите тук автомобила си. В двора на манастира има малка каравана, която предлага храни и напитки за посетителите. Преди да тръгнете нагоре, ви съветвам да се заредите с прясна вода, нещо леко за хапване и добро настроение. По пътя към площадката няма чешми, както и много сянка, така че най-подходящият сезон за изкачване на маршрута е именно ранната есен. Ако все пак сте избрали лятото – подгответе се със слънцезащитен крем и шапки.

Повече за маршрута

Преходът до Бекови скали е доста лек и много приятен. Като дължина от параклиса до панорамната площадка е около 2 км в посока. Отне ни приблизително 1 час и 10 минути в посока, като броим и честите почивки, за да се насладим на заобикалящата ни прекрасна атмосфера. По принцип до самата панорамна площадка може да се стигне и с високо проходим джип. Но ви препоръчвам да се насладите на отморяващата разходка сред природата. Пътят, по който се върви, е широк и полегат. Ще срещнете няколко разклона за Жребичко и Брацигово. Има поставени достатъчно указателни табели, които да не ви позволят да се заблудите.

Интересно е, че самата панорамна площадка е леко скрита за посетителите си. Ориентир, който мога да ви дам е след като стигнете разклона и жълтите кошчета за боклук да се поспрете. До тях има тясна пътечка между дърветата, която ще ви отведе право до панорамната площадка. На мястото има и дървена беседка, където може да поседнете, да хапнете или просто да се насладите на поредното чудо на природата. Панорамната площадка се намира на величествените 1400 метра надморска височина и предлага наистина изумителна гледка към околностите. От нея се виждат гледки към Западните Родопи и част от красивия язовир Въча.

Маршрутът е подходящ за деца, но щом стигнете до най-високата му част, не се доверявайте напълно на обезопасителните парапети и бъдете нащрек. Времето, в което ние посетихме Бекови скали, беше доста приятно, нямаше вятър и поседяхме поне 30-40 минути, наслаждавайки се на красивата есен. Пътят обратно изминахме по-бързо и решихме да посетим параклиса.

Какво друго може да посетите наблизо?

Разходката до Бекови скали не е продължителна или прекалено изморителна, затова ви дава възможност да уплътните деня си с още някоя природна забележителност. Може да се разходите до Червената скала, която се намира наблизо. Ако сте ентусиасти и имате повече време може да посетите Фотинските водопади, както и живописния язовир Батак. Може също така да отделите време за китния град Батак, който крие в себе си богата история за нашето минало.

Бекови скали са известни като гордостта на село Равногор и това не е случайно. Разходката до тях е лека и приятна, а гледката, на която ще се натъкнете, изпълва очите ви и освобождава съзнанието от натрупания стрес и негативни мисли. Подарявайте на себе си и децата си такива отморяващи преходи, защото природата има невероятната сила да ни зарежда с положителна енергия. Пожелавам ви приятно прекарване!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в