Белоградчишките скали – природен феномен

България е несравнимо красива страна, която от стотици години назад не спира да изумява както местни, така и чуждестранни туристи със своите природни дадености и феномени. За съжаление Северна България остава на малко по-заден план и като население, и като посещаемост. Днес ще ви отведа на едно далечно пътуване до чудния феномен Белоградчишките скали, който ще ви пленят със своята величественост и история.

Къде се намират Белоградчишките скали и как да стигнете до тях?

Този изумителен природен феномен се намира на 30 км от малкия град Белоградчик в Северозападна България. Разположени са в западната част на Стара планина, на 500 метра надморска височина. Ако тръгвате от Южна или Централна България, за да стигнете до Белоградчик, е необходимо да преминете през Стара планина. Най-често се използва пътят към град Монтана, след което се отклонявате към Белоградчик.

Какво представлява комплексът?

Невероятните скали заемат площ от цели 30 км дължина и 5 км широчина. Тяхната верига започва от връх Ведерник и свършва близо до село Белотинци.

След като паркирате автомобила си на паркинга пред комплекса ще имате възможност да разгледате малките сергийки и капанчета, от които да закупите сувенири. Ако желаете, при разходката си сред скалите, може да се възползвате от услугите на екскурзовод, който ще се погрижи да ви разкаже за историята и невероятните легенди за мястото. Индивидуалните скали са наименувани с интересни имена, които разказват история или описват тяхната външност. Сред най-величествените скални маси са Ученичката, Момина скала,  Адам и Ева, Конникът, Монасите, Мадоната и много други. Дайте възможност на въображението ви да се развихри и да види образите в скалите.

Комплексът започва с голяма, масивна каменна порта, която дава начало на античната крепост. След нея пред погледа ви ще се открие несравнима гледка към причудливите форми на скалните маси и крепостни стени. Мога да кажа, че крепостта е изключително добре запазена и има много какво да се види по нея. Тя е била част от великите Римска и Византийска империя. По време на пътешествието си ще преминете през общо три порти, като последната ви извежда до най-високата точка на крепостта, от която може да видите величественото било на Стара планина, както и Карпатите. Гледката наистина е неописуема и разкрива пред погледа ви безкрайни простори. Преминаването през комплекса е много приятно и отморяващо.

Времето, което ви е необходимо, за да разгледате цялата природна забележителност, зависи изцяло от вашето темпо на ходене, както и почивките, които отделяте за снимки и любуване на множеството гледки. Калдъръмени пътечки ви водят към различните точки на комплекса. Погледът ви ще се насити на красиви гледки, а съзнанието ви ще разпусне под разказите за обвитите в мистерия скали.

Легенда за Белоградчишките скали.

Скалите са се образували в края на Палеозоя преди повече от 230 млн. години. Както при повечето кътчета в България, така и това бижу тук е обвито в мистериозни легенди. Една от най-известните е, че в далечното минало между скалите се е намирал женски манастир. Една от сестрите в него решила да стане монахиня, но слуховете за нейната несравнима красота бързо се разпространили наоколо. Достигнали и до ушите на беден овчар, който побързал да заплени сестрата. Не след дълго двамата се влюбили и им се родило детенце, при което грешната монахиня била изгонена от манастира. Господ видял какво се случва и се разгневил неутешимо. Той стоварил цялата си ярост върху обитателите на манастира, като превърнал всички тях в каменни фигури, които стоят неподвижно там и до днес.

Какво друго може да видите наблизо?

Пътешествието до северните части на нашата Родина обикновено отнема повече от един ден, за да бъде спокойно и пълноценно. Затова ви съветвам да си изготвите предварителна програма и списък със забележителности, които искате да посетите, за да бъде пътешествието ви максимално ползотворно. Може да посетите Астрономическата обсерватория, пещера Лепеница, крепостта Баба Вида в град Видин, пещера Магурата, както и много други природни красоти.

Белоградчишките скали са природен феномен, който със сигурност си заслужава да посетите. Неслучайно те са включени в 100-те национални туристически обекта, а през 2009 година се нареждат сред 77-те финалиста в конкурса за новите 7 природни чудеса на света. Отделете си няколко свободни дни, за да се порадвате на забележителностите на Северната част от нашата красива Родина.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в