Безименния град и водопад свети Никола

В тази статия ще ви разкажем за едно наше непланувано офроуд изживяване, в което посетихме местност „свети Никола“. В нея се намира водопад със същото име, както и Безименния град, състоящ се от крепост и параклис.

Къде се намират Безименния град и водопад Свети Никола и как да стигнем до тях?

Двете забележителности се намират до стария черен път между Банско и Добринище и може да заходите и от двете посоки.

Вариант 1 – От Добринище

От края на Добринище до подножието на крепостта е около 1.5 км, като се тръгва по един черен път в западния край на селото, в посока Банско. Съветваме ви след последните постройки да оставите колите си и да продължите пеша. По-надолу ще разкажем за нашето преминаване и защо ви даваме този съвет. Вървите по черния път, докато не стигнете едно разклонение, при което трябва да свиете вляво. На него има и табела, на която пише „Св. Никола“. Ето и координати на разклонението, за по-лесна ориентация: 41.8154, 23.5338 . След като завие, ще видите един далекопровод.

За да достигнете водопада трябва да продължите по пътеката направо. Ще я познаете по това, че влиза в гората и в началото си наподобява тунел, образуван от храсти леска. До водопада се стига за около 3 минути.

За крепостта пък следвате пътя на дясно след далекопровода – ще стигнете до една дървена беседка, след която започва изкачването към Безимения град, за което ще ви е нужно около 10 минути. Имайте в предвид, че пътеката е доста стръмна и камениста. За повече детайли, може да видите надолу в нашия разказ.

Вариант 2 – От Банско

От края на града до подножието е около 4-5 км. Кара се по новия път Банско – Добринище и след по-малко от 2 км има отбивка вдясно, където започва стария черен път. За ориентир за отбивката може да ползвате една табела, на която пише „Държавно горско стопанство Добринище“.

От там започва и ново изградена велоалея, която води почти до подножието на крепостта. Отново съветът ни е да оставите колите си на отбивката и да продължите пеша. Разстоянието за изминаване е по-малко от 3 км. Следвате черния път или вървите по велоалеята и така ще достигнете една дървена беседка.

От нея започва изкачването към Безименния град, за което ще ви е нужно около 10 мин. Имайте в предвид, че пътеката е доста стръмна и камениста.

После за водопада трябва да се върнете до беседката и от нея да продължите по десния път в посока Добринище, докато не видите един далекопровод, който трябва да остане в ляво от вас. Основния черния път завика наляво, покрай далекопровода и един продължава направо, но за водопада вие трябва да поемете по пътеката в дясно, която влиза в гората в тунел от леска. До водопада се стига за около 3 мин. За повече детайли, може да видите надолу в нашия разказ.

За нашето посещение до водопада и Безименния град

Тук е времето да упоменем, че още преди да тръгнем направихме добро проучване на база на информация от интернет, затова как може да стигнем и коя е най-близката точка, до която може да се премине с кола. От там разбрахме, че всъщност има черен път, който е проходим за леки автомобили, който стигна до подножието, в началото на пътеката за Безименния град и водопада. Това бе нашата теоретична подготовка, която в последствие бе подвеждаща и ни вкара в голямо приключение, което посрещнахме с усмивка, адреналин и като семеен отбор.

Бяхме отседнали в Добринище и именно от там започна нашата разходка. Тръгнахме по черния път с колата. И тук ще кажем, че нашата препоръка е да НЕ ползвате кола. Не се доверявайте на другите статии. Най-вероятно джиповете и ерозията от летните дъждове и снеготопенето, са влошили значително състоянието на пътя и са го направили сериозно изпитания за леките автомобили. Така че ползвайте този път с кола, само ако сте с високо проходим 4х4 автомобил.

Пътят е кратък (около 2 км) и равен, така че не е голямо изпитание за повечето хора. Естествено ние нямахме тази информация и се спуснахме в приключението заедно с нашата кола. Тръгнахме и в края на селото всичко изглеждаше нормално, карахме около 500 метра, имаше на места неравности, леки коловози.

С продължение на пътя, както всяко нещо в живота, препятствията ставаха все по-големи, коловозите по-дълбоки и пътя по-тесен. Но нали всички знаем, че не трябва да се отказваме, така и ние бавно и славно продължихме напред.  Така след около 15 минути достигнахме до табелата упоменаваща посоката за параклис „Св. Никола“ и крепостта.

Там оставихме колата и продължихме пеш. На връщане решихме да използваме пътя, който стига до главния път Банско-Добринище и можем да заявим, че той е в още по-лошо състояние и не е подходящ за леки автомобили.

Как стигнахме до водопад „Свети Никола

Хванахме пътеката направо срещу далекопровода, преминаваща през тунел от леска.

След минута вървене се озовахме на добре отъпкана пътечка, която последвахме на ляво.

Така след още няколко минути достигнахме водопада. За да достигнем до подножието му,  се спуснахме по-много стръмна, кратка, но и камениста пътека. Да, заслужаваше си! Музикалното ромолене, прохладния въздух, планинската прохлада  и липсата на много хора, защото мястото е не толкова известно, ни донесоха наслада и няколко минутки за почивка.

После вместо да се върнем назад, решихме да продължим още малко напред по отъпканата пътека и за наша изненада, след около 10 метра се откри втори водопад. Там съвсем лесно можеше да се достигне до него и да се докоснат студените му и чисти пръски.

След като събрахме сили , заредихме се с положителна енергия и разтоварихме стреса и всекидневните си кахъри, които реката отми , продължихме към главната цел, а именно Безимения град.

Как стигнахме до Безимения град

Върнахме се до черния път с далекопровода, от който отбихме и поехме на ляво и на горе, докато достигнахме дървена беседка.

Отне ни не повече от 5 минути. След като разгледахме информационните табели, продължихме по пътеката нагоре. Пак да кажем, пътеката е доста камениста и стръмна, с голяма денивелация.

Но въпреки всичко ние я изминахме с 2 годишния ни син на ръце и ни отне около 15 минути. Малко преди крайната цел, пътеката се разделя на три. Лявата достига до скала, от която се открива панорамна гледка към Добринище, Банско и околните върхове. Това е страхотно място за снимки.

По пътеката направо не след дълго се достига до малка река. За Безименния град се хваща дясната пътека. Съвсем малко след това ще се озовете до крепостта и параклиса Св. Никола.

Какво представлява Безименния град

Безименния град заема площ от около 25 декара и се състои от крепостна стена със стражева кула, множество постройки, средновековен некропол, където са открити множество скелети, както и раннохристиянска базилика, на мястото на която е построен сегашния параклис Свети Никола.

По време на разкопките са открити множество археологически находки, част от които може да се видят в музея в Банско.

Зад параклиса има направен страхотен кът за отдих с масички и пейки, подходящи да прекарате известно време там или за хапване ако си носите храна с вас. Ако сте сами на мястото, единственото което ще чуете са птичите песни и музиката от вятъра, който преминава между боровите иглички.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в