Черепишки манастир – миг в красота

Разходките из красивите кътчета на нашата родина са зареждащи за духа и тялото. Старая се да си вземам от всеки свободен ден малко време, в което да избягам от натовареното ежедневие. Винаги използвам времето да посетя някое ново място, за да обогатя знанията и да разширя кръгозора си. Днес ще ви отведа на място, което е поредното доказателство, че нашите предци са били достатъчно мъдри, за да избират невероятно красиви локации, на които да изградят манастирите си. Това място обединява вярата и красотата в едно смирено, спокойно кътче – Черепишки манастир „Успение Богородично“.

Къде се намира черепишки манастир „Успение Богородично“.и как да стигнете до него?

Разположена в живописното Искърско дефиле, светата обител е една от многото красиви забележителности, намиращи се в околията на град София. Местоположението е на брега на бистрата река Искър, а районът се слави с невероятната си природа и красиви пейзажи.

Черепишки манастир се намира на 85 км от Столицата и на 29 км от Враца, като се поема посока село Черепиш. За да стигнете с кола, трябва да тръгнете по пътя София-Мездра и 15 км преди да влезете в Мездра се отбивате по указания път, по който ще стигнете директно до самия манастир. Освен с кола, друг удобен транспорт за авантюристите е влакът. Ако изберете този вид пътешествие, трябва да слезете на гара Лютиброд и да тръгнете към селото. След като излезете на шосето, водещо към манастира, имате още около 40 минути разходка пеш, която ще мине неусетно, заради красивите гледки наоколо.

История на черепишки манастир„Успение Богородично“.

Обявен за паметник на културата, манастирът е многократно опожаряван и разрушаван, след което е изграждан отново. Първоначално той е създаден по времето на цар Иван Шишман. Легенда разказва за това, че името на манастира произлиза от костите на загиналите български войски след жестоките битки, водени тук с османската империя. По-късно по време на Възраждането в манастирската библиотека се пазят ценни ръкописи с историческа стойност. Заради кърджалийските набези монасите изоставят за известен период от време светата обител, но от 1802 г. до днес той функционира активно като мъжки манастир. В наши дни манастирът предлага и настаняване, а храмовият му празник е на 15 август – „Света Богородица“.

Какво може да видите в манастира?

Сгушен в красивите прегръдки на Искърското дефиле, манастирът е запазил автентичния си облик още от 1612 г. Интериорът му ще ви удиви с красиви стенописи, които са създадени през 1840 г. от известния иконописец Йоаникий поп Витанов. Тук може да видите и прочутата плащеница, която е извезана от Николай Павлович през 1844 г., както и запазения владишки трон и сребърната мощехранителница.

Друга интересна легенда, за чиято истинност може да видите доказателства и днес, е че през 1836 г. тук се построяват жилищни сгради за монасите, които стоят и до днес. Те са изградени с щедро дарение от заможен турчин, чиято дъщеря е била болна и е излекувана успешно в манастира.

Обичаният български поет Иван Вазов често е посещавал мястото и е черпел вдъхновение от невероятната му енергия. Районът е бил муза за някои от най-прочутите му творби като „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“. Затова тук е изграден негов музеен кът, който ще познаете по поставения надпис „Любимата тераса на патриарха на българската литература“.

Манастирът е слисвал множество хора с красотата си и е описван не веднъж от прочути българи, като Алеко Константинов, който пише за него в пътеписа си „В българска Швейцария“. В негова чест тук, покрай самата река, е изградена Алековата алея.

Какво друго може да видите наблизо?

След като сте отделили време, за да посетите манастира, бих ви посъветвала да се насладите на още няколко от красивите места, които изобилстват тук. Околностите на Лютиброд предлагат множество красиви гледки. Близо се намира феноменът Ритлите, който представлява чудновати вертикално разположени скали.

За любителите на историята, тук са открити разкопки от девет български църкви, както и от автентичната крепост Коритенград. Може да посетите и местността Рашов дол, където е лобното място на последните Ботеви четници. На 2 км е и именитият връх Околчица, където всяка година се правят възстановки на събитията, случили се там.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е едно приказно място, кацнало на брега на река Искър. Той оставя траен отпечатък в сърцето на всеки свой посетител заради богатата си история и прекрасните гледки, които предлага. Отделете си един ден, за да посетите това очарователно място и да се заредите от неговата положителна енергия.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в