Чудните мостове – родопският скален феномен

Искате да прекарате един приятен ден сред природата заедно със своето семейство или пък желаете да посетите интересен природен феномен по време на семейната си почивка в Родопите. Имам едно страхотно предложение – Чудните мостове.

Къде се намират Чудните мостове и как да стигнете до тях?

Природната забележителност се е сгушила в източния склон на Централните Родопи на цели 1450 метра надморска височина. До тях се достига като поемете по пътя от град Асеновград към град Смолян. Пътят е изключително живописен и прохладен. Изкачва се бавно по завоите на балкана и предлага множество красиви гледки. Докато пътувате може да се насладите на невероятната заобикаляща ви природа, която предлага чудни пейзажи във всеки един сезон от годината. Вляво от пътя тече река Чая, която ви съпътства през цялото пътешествие. Малко след като преминете село Хвойна ще видите табела вдясно за Чудните мостове и село Забърдо, което също може да посетите и разгледате по пътя си.

Пътят от тук до крайната ни точка е с продължителност 16 км, като е доста тясен и с множество завои. Има положен асфалт, който за съжаление е в недобро състояние. Има доста дупки и е предпоставка за по-бавно шофиране. За сметка на това девствената природа, която ви заобикаля, както и чистият въздух, и несравнима тишина ви карат да забравите за лошите условия и да се потопите в магията на Родопите. При нормално шофиране след около 25 минути ще достигнете и до паркинга на Чудните мостове. След като оставите автомобила си, ще забележите, че паркингът е заобиколен от малки, симпатични сергийки, на които се продават билки, сладка и сувенири.

Какво представлява мястото?

В близост до паркинга се намира и хижа Чудните мостове, която предлага вкусно хапване, топъл чай или пък студена бира, на които да се насладите сред природата. За да разгледате Чудните мостове няма входна такса, а преходът не е дълъг. За сметка на това има доста скалисти и по-стръмни участъци. Затова е добре да сте оборудвани с подходящи обувки.

Мястото е подходящо за малки деца и по-възрастни хора, защото около него има тучни зелени поляни, подходящи за игра или пикник. Природният феномен се състои от малък и голям мост. Големият мост е с невероятната дължина от 96 метра и височина цели 70 метра. Под него минават студените води на река Еркюрия. Покрит е с карстови кухини, малки пещери и други чудни природни образувания.

Точно преди него има малка панорамна площадка, която дава възможност да си направите невероятни снимки на фона на величествения мост. На не повече от 200 метра от него е позициониран и малкият мост, който е с размери 60 метра дължина и 50 метра височина.

Той наподобява тунел, а близо до него се намира и известната Ледена пещера. Името ѝ произлиза от това, че през почти цялото лято в нея се задържа лед. Цялото място е обходено с метална ограда и стълби, които позволяват да се изкачите безопасно нагоре над мостовете и да се порадвате на величествената гледко отвисоко. По време на разходката си може да забележите множество растителни видове, различни птици, както и прилепи.

Историята и легендата за Чудните мостове.

От историческа гледна точка можем да кажем, че Чудните мостове са скален феномен, образуван по естествен път по време на срутване при земетресение.През 1949 година той е обявен за природна забележителност и е част от списъка със 100-те национални туристически обекта. Но какво гласи легендата за това чудновато място? Според нея село Забърдо било изпълнено с мир и любов, а прехраната си хората изкарвали като пастири на стада в планината. Но един ден хармонията била нарушена, защото започнали да изчезват животни от стадата на местните пастири. Всички се чудели какво се случва, докато един ден не решили да изчакат през нощта и да разберат как изчезват животните като на магия. Пред невярващите очи на пастирите се появил страшен змей, който взимал по едно животно и бягал в горите.

Те били решени заедно да преборят злодея като го надхитрят. Пратили в гората магаре, което натоварили с прахан (дървесна гъба, която разпалва огъня). Щом видял магарето, змеят веднага го погълнал, а праханът се разгорял в стомаха му. Не знаел какво да направи и как да си помогне, затова се скрил в първата дупка, която видял в скалите. Никой повече не го чул, нито видял. Животът в селото отново бил весел и спокоен. А на мястото, където изгнили костите на змея, години по-късно се образували невероятните скални арки, които и до ден днешен пазят тайната на Родопите.

Какво друго може да видите наблизо?

Наоколо има редица интересни забележителности, които може да посетите. Може да се разходите до прочутата Асенова крепост. Също така да преминете екопътека „Невястата“, както и да посетите Орфееви скали край Пампорово.

Чудните мостове се природна тайна, сгушена в приказните Родопи. Мястото е прекрасно за отмора и кратка семейна почивка. Малките родопски селца наоколо предлагат възможности за нощувка и вкусни местни специалитети, на които да се насладите.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в