Чуриловски манастир край село Гега

Нашата поредна разходка из прекрасните кътчета на България ни отведе до едно може би не толкова познато място. То се намира в покрайнините на град Петрич. Това е Чуриловски манастир „Свети Георги“, край село Гега, който е по известен като Манастира с дяволите. Заинтригувани, жадни за приключения и любопитни за това какво ще открием там, ние потеглихме на път, за да се потопим в историята на това необикновено място.

Къде се намира Чуриловски манастир и как се стига до него

Чуриловският манастир „Свети Георги“ е разположен на южните склонове на планината Отражен. Намира се между селата Гега и Чурилово.

Мястото се намира на около 28км от град Петрич и е много близо до границата ни със Северна Македония.  Отбивката за село Гега  и за Манастира се намира на пътя между Самуиловата крепост и град Петрич.  Именно оттам започна и нашето поредно необикновено приключение в едно непознато ни досега кътче от България. До този ден ние не бяхме чували и не знаехме нищо за Огражденската планина. В по-голямата част от нея се намира на територията на Северна Македония.

Пътят от отбивката към Манастира разкриваше пред нас неочаквано красиви гледки на невероятната природа и на малките селца, в които днес живеят едва по няколко души. Вглеждайки се по-добре ще видите, че тук сякаш времето е спряло.  В тези затънтени села живеят възрастни хора. Повечето от тях са над 70 годишна възраст  и живеят в почти пълна изолация от останалия свят. Оскъдните им пенсии сигурно им стигат, колкото да си платят тока и да си купят хляб. Основното им препитание са животните и зеленчуците, които си отглеждат сами, като кози, чушки, домати и боб.

Пътят ни продължаваше да се вие из планината, като в по-високата част се разкриваше и чудесна панорама към Беласица. Най-високият връх на планината от българска страна се нарича Билска чука, в чиито склонове е разположено село Гега. Оттам до Манастира ни оставаха още само 2км път, по който можехме да продължим и с колата си, защото вече е асфалтиран. Но ние предпочетохме да извървим остатъка от пътя си пеша.

Каква е историята на Чуриловски манастир „Свети Георги“

Това, което успяхме да разберем за историята на Чуриловския манастир не беше много. Според преданието църквата към него е построена на мястото на стар храм, който датира още от 14-ти век. В днешния си вид манастира е от 1854 година. Според местните строителството му е започнало през 1848 година от неизвестни на никого зографи и строители. Единственото, което се знае за тях е, че са били представители на Дебърската школа. Първоначално в манастира е било разкрито килийно училище, което по-късно е било преустроено в новобългарско. Освен това светата обител е била свързана и с революционните борби на местното население, по време на турското робство.

Манастирът на дяволите

Обикаляйки и разглеждайки прекрасните пейзажи, които се разкриваха по пътя пред нас, неусетно стигнахме до Чуриловски манастир „Свети Георги“. Манастирът беше празен и за да влезем вътре трябваше да изчакаме отец Кирил, който го отваря за посетители. Навярно в миналото не само грешниците и неправедниците, но и всички останали са изпитвали ужас, когато са прекрачвали прага на това място.  Подобно беше и нашето усещане в началото, защото целия открит притвор на Манастира е изрисуван с изображения от „Страшния съд“.

Според отец Кирил това щяло да подсеща хората идващи тук какво би ги очаквало, ако нарушат някоя от 10-те Божии заповеди. Това е един своеобразен урок за доброто и злото, разказан чрез изображенията по стените на светата обител. Отец Кирил ни показа стенописите, които са били реставрирани през 1979 година. Той ни разказа по няколко думи за всеко от тях, като например тази, че на лъжливия овчар, дявола му вързал една овца, която да му тежи и да не дава мира на съвестта му. На друга стена е изобразен и мелничар с увиснал воденичен камък на врата си, заради лъжите, които изричал. Тук е изобразен и пророк Исай, който много говорел срещу властите. За назидание дяволът наредил да го нарежат на парчета.

Подобни сцени са изрисувани и с търговеца и с шивача и с кръчмаря, който според отец Кирил си е бил жив дявол. Тук видяхме и изображение на майка, която води болното си дете при врачка-лечителка, при все, че църквата отрича подобен вид практики и осъжда практикуващите ги. Голямо впечатление ни направи още един възпитателен стенопис, който изобразява мома с носия, а пред нея дяволът, който държи огледало. До него имаше и доста избледнял надпис, който гласеше „Мома, която много се гизди и кичи, дяволът ѝ държи огледалото”.

Църквата на Чуриловски манастир

И след като разгледахме и научихме по нещо за всеки от тези необичайни за един храм стенописи, дойде ред и на църквата на Манастира, която ни впечатли с ярко оцветените си колони и изкусна дърворезба. Тук запалвайки по една свещичка се помолихме да сме здрави и се покаяхме за всичките си волни или неволни прегрешения.

На втория етаж на църквата се намира женското отделение, към което водят стълби, обградени с висок парапет. Отец Кирил ни разказа, че така девойките не можели да се задяват с момчетата, които се намирали в долната част на храма.

Необичайни ритуали и вкусен курбан

От отец Кирил научихме още, че на Петровден в манастира се извършва необичаен ритуал. След отслужване на празничната литургия, работата на отеца била да освещава жертвени агнета, които били вкарвани едно по едно в църквата от своите стопани. Какво се случва след това ли?  След това тези мили и невинни животинки се продавали на търг и след това от тях се правил традиционният за Петровден агнешки курбан. За да го опитат тук се стичали много хора, които смирено изчаквали реда си, за да се насладят на вкуса му.

Панорамна гледка от камбанарията

Преди да завършим това наше необичайно пътешествие и да поемем по обратния път, решихме да се качим на камбанарията на църквата и да разгледаме околността отвисоко.  Повярвайте ми, щяхме да съжаляваме, ако не бяхме изкачили тези няколко дървени стълби, защото оттам се разкриваше прекрасна гледка към планина Огражден, към Беласица и към цялата околност. Хората казват, че красотата лекува и това е вярно, защото тук горе човек се чувства опиянен от прекрасната природа и чистия въздух.

Какво друго може да песетите наоколо?

Не пропускайте да посетите и Самуиловата крепост, а ако искате да разгледате още едно прекрасно място в този регион, ви препоръчвам да се отбиете до село Долене – село изглеждащо като изкарано от приказките.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в