Дряновски манастир – история и природа

Манастирите са като древна съкровищница, пазеща в себе си толкова много история и нестихваща вяра, която ни е съхранила като народ и до днес. Години наред те са били убежище, опора и надежда за хората. Късметлии сме, че въпреки не до там щастливото ни и леко минало, имаме запазени редица старинни храмове. Те могат да ни разкажат за отминалите дни и да ни напомнят, че понякога трябва просто да сме смирени и да живеем просто. Днешната статия е посветена на едно такова свято място, което с радост посещавам всеки път, когато мога. Ще ви отведа в Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“ и живописната местност около него.

Къде се намира манастира и как да стигнете до него?

До тази известна света обител може да стигнете лесно по добре асфалтиран път, като поемете посока град Габрово. Храмът се намира на 5 км от Дряново в красива, защитена местност, разположена в подножието на старопланинското плато „Стражата“. Самият манастир се намира малко след Дряново, посока Габрово. След като преминете доста голям почти 90-градусов завой, вляво от вас ще видите отбивката. Пред манастира има широк, удобен паркинг. На него може спокойно да оставите автомобила си и да се разходите из красивите околности.

Малко информация за Дряновски манастир.

Според историците, манастирът е създаден през далечната 1206 година по време на управлението на цар Калоян, през Втората българска държава. Той е играел важна културна и просветна роля, а през Априлското въстание е заемал много ключово място. Тук е основан един от революционните комитети, както и няколко пъти са идвали Васил Левски и Матей Преображенски. В него са се съхранявали оръжия и запаси от храна. На неговата територия се води тежка битка между българите, водени от поп Харитон, и турците. За съжаление много от българските бунтовници загиват в тази битка, а манастирът е разрушен, както много от християнските църкви по това време. По-късно през XIX век отново е възстановен. До ден днешен може да видите паметника-костница, която е построена в чест на загиналите българи и се намира пред храма. До ден днешен храмът е действащ, мъжки манастир.

Дряновски манастир днес

Към днешна дата това несъмнено е един от най-посещаваните манастири сред туристите, заради редица неща. Той е в изключително добро състояние, намира се в много красива местност, край която преминава река Андъка, позната още като Дряновска река, а също така е и начална точка към много други забележителности, намиращи се наоколо.

Дряновският манастир дава възможност на своите посетители да се запознаят с богатата история на мястото, като разгледат музейната изложба „Археология и Възраждане“, която събира в себе си множество оръжия, дрехи и предмети, били собственост на участници в Априлското въстание. Освен тях, в храма може да разгледате и неолитни находки, намерени в близката пещера „Бачо Киро“. Както повечето български манастири, така и този, е обграден с красив двор, в който цари истинска хармония.

Може да запалите по една свещичка за здраве и да се насладите на майсторски изрисуваната църква на манастира.

Непосредствено до него има и битово заведение за хранене, в което може да обядвате като се нагостите с вкусни, традиционни гозби. На паркинга отпред пък са разположени множество цветни сергийки, които предлагат домашни сладка и други вкусотии, картини, битови съдове и още много интересни сувенири.

Какво друго може да видите наблизо?

Точно покрай манастира преминава река Андъка, а над нея е изградено малко дървено мостче, което ще ви отведе до пещера „Бачо Киро“. Над нея се намира и известната Панорамна пейка на любовта, както и останки от няколко интересни крепости. Ако сте любители на водопадите, ще ви зарадваме, че около Дряновския манастир има няколко такива, като един от тях е „Сини вир“. През 2000 година тук е открита и Дряновската екопътека, която следва дефилето на живописната река. Пътеката е с лек характер, дълга е 3 км и е подходяща за пикник и забавления на открито.

Дряновският манастир е чудесна дестинация, заради невероятно красивата местност, в която се намира. Той е заобиколен от множество интересни за посещения места, които са лесно достъпни и подходящи както за деца, така и за възрастни хора. Това е живописно място, на което може да прекарате цял един ден сред природата и да се завърнете към ежедневието си изпълнени със свежа енергия.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в