Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик – парченце земен рай, който всеки трябва да посети!

Хубавото на дестинацията е, че е отворена целогодишно дори в празнични и почивни дни може да се насладите на красотите ѝ. Ако искате да прекарате един спокоен ден на открито да се разходите сред невероятните градини и да си направите красиви снимки на фона на чудни цветя – това е вашето място. Може да съчетаете посещението с планираната лятна почивка. Дестинацията се намира много близо до повечето курорти на северното ни черноморие, както и до редица други интересни забележителности.

Местонахождение и малко интересна информация.

Намиращи се в град Балчик, Дворецът и Ботаническата градина са съчетани в един архитектурно-парков комплекс. Малко хора знаят, че всъщност Дворецът е построен по желание на румънската кралица Мария Единбургска. Веднъж е посетила мястото и се влюбила в него. Точно затова решила тук да построи своята лятна резиденция, която през 1936 г. била завършена. Дворецът дори имал име – „Тенха юва“, което значи тихо гнездо. Из целия двор има разпръснати вили, параклиси, нимфеум, бистри поточета и чешми. Архитектурата на мястото е изключително непривична за България и много красива. Малко по-късно през 1955 г. е създадена и Ботаническата градина. Днес тя се простира на невероятната площ от над 190 декара, а голяма част от нея е защитена територия.

На входа на комплекса

Има общо три входа за комплекса, като който и да изберете, ще имате възможност да разгледате всичко, като се водите по добре написаните информационни табели. Пред всеки от входовете има удобен паркинг, на който да оставите автомобила си. На входовете има разположени магазинчета за сувенири и играчки, както и няколко заведения за хапване. Входната такса е символична, а за деца и по-големи групи има намаление.

Съветваме ви да посетите комплекса предиобед или в някой нетолкова слънчев ден, защото жаркото слънце пече неуморно, въпреки богатата растителност.

Какво може да видите в дворецът и Ботаническата градина в Балчик?

Просто няма как мястото да ви остави безразлични към себе си. Тръгвайки по старинните калдъръмени пътечки, ще може да видите над 2000 растителни видове, които са от 85 семейства и от над 800 рода. Тук се намира втората по големина кактусова колекция в Европа, която в момента има над 600 едроразмерни екземпляра. Ако сте любители на редките растителни видове, ще ви изуми това, че в тази градина ще имате възможността да видите някои наистина екзотични дървета като бонбонено дърво, книжно дърво, каучуково дърво, гинко билоба, метасеквоя и много други.

Разходката из комплексът е много добре съчетана между невероятните растителни видове самия Дворец, обособени места за снимка или отдих, както и други постройки. Ще имате възможност да посетите параклисът „Стела Марис“, да преминете през „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, да видите нимфеума, „Висящите тераси“, „Градната на Аллах“, „Английския двор“, да посетите гроба на кралица Мария, както и много други места и архелогически артефакти, които ви връщат моментално в Средновековието.

По време на разходката си ще срещнете и малки, кокетни магазинчета, в които се предлагат сувенири, както и невероятни сортове ракия и вино, приготвени от най-различни растения. Гостоприемните продавачи веднага ви предлагат да дегустирате стоката им. Магазинчетата са подходящо място да се снабдите със студена вода, като също може да се възползвате и от няколко чешмички, които са позиционирани в комплекса.
В самата вила, обитавана от кралица Мария, в момента може да разгледате нейните лични вещи и снимки, както и да се полюбувате на колекции от картини и икони, възрожденски оръжия и антични съдове.

Защо да посетите мястото?

Архитектурно-парков комплекс Дворецът и Ботаническата градина, обединяват в себе си много ползотворни качества. Те ще ви върнат обратно в Античността, ще ви дадат възможността да видите и да се обогатите с много информация за миналото, ще можете да разгледате и да се запознаете отблизо с невероятни растителни видове, които не се срещат свободно в природата, както и просто да разпуснете и да се насладите на спокойна разходка и невероятни гледки към красивото Черно море.

Какво друго може да видите наблизо?

Можете да комбинирате посещението си в Балчик, с това в красивата ни морска столица Варна. В близост също може да разгледате двореца Евксиноград, както и природния феномен Побитите камъни.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в