Дяволската пътека – райския кръг в Родопите

Разнообразие, изход от насъбрания стрес и събиране на невероятна енергия – така бих описала днешното ни пътешествие. Дяволската пътека е много различна, защото комбинира в себе си китни пътечки, стръмни изкачвания, екстремни спускания, живописни водопади и какво ли още не. Тя несъмнено е едно натоварване на тялото, което от своя страна води до освобождаване на ума и съзнанието ни от натрупаните проблеми, и тревоги.

Къде се намира Дяволската пътека и как да стигнете до нея?

Разбира се, отново в чудните Родопи! До нея може да стигнете като поемете към китното родопско селце Борино, намиращо се на 60 км от Смолян в югозападната част на Родопите. На входа на селото завивате наляво към местност Чала, на където ви водят и указателните табели. След още един завой наляво, следвайки табелата ще се озовете на широкия паркинг пред входа на екопътеката. Пътят до там е приятен и достъпен за лек автомобил. До входа на паркинга е разположен и „Музеят на катрана“, който също може да разгледате. Той представлява дървена сграда, която разказва за боровия катран. Отпред са изградени пейки и маси, на които може да починете.

Историята на Дяволската пътека.

Открита е официално през 2015 година. Пътеката е доста екстремна и буквално на места може да ви накара да настръхнете. Тя е изградена над река Читак дере и щом зърнете мястото ще си представите колко много усилия са били нужни, за да се сътворят и укрепят всички тези дървени стълби, мостчета и парапети. Най-високата точка на пътеката е на 1356 метра надморска височина, а най-ниската такава – 945 метра. Като цяло самият маршрут е разделен на два прехода или така наречените два кръга – Малък кръг с дължина 3.8 километра и Голям кръг с дължина 10.2 километра. Общото време за преминаване на малкия кръг е между 3 и 4 часа, в зависимост от темпото на групата.

Преминаване през пътеката.

И двата кръга водят началото си от едно и също място, което няма как да объркате. То представлява голяма арка, на върха на която е поставена дяволска глава.

Екопътеката няма работно време и входна такса. Който и от двата маршрута да изберете, със сигурност няма да сгрешите. Ще се насладите на каскадите на буйните води на река Читак дере. Ще видите най-разнообразни скални образувания и чудни растителни видове. Пътеката предлага пекрасни гледки към Буйновското ждрело и Родопите. Съобразете избора си с физическата подготовка и издръжливостта на групата, с която ще преминете маршрута. И двата кръга преминават през някои доста екстремни места, затова хората, които са решили да посетят Дяволската пътека с деца, е най-добре сами да преценят до къде могат да вървят спокойно и безопасно.

Може би най-екстремното място, на което доста хора се отказват е Дяволската стълба, по която трябва да слезете, но ви гарантирам, че ако преминете през нея, адреналинът ще ви „съживи“ и зареди с енергия за доста време напред.

Съветвам ви да се заредите с хапване и прясна вода, защото чешмата, която ние срещнахме при преминаването ни през лятото, беше пресъхнала. Дяволският мост и водопадите пък са определени като една от най-атрактивните части на маршрута. Тя преминава през ждрелото на реката и разкрива пред погледа на туристите красиви скални и водни форми.

През по-голямата част от прехода може да отпочинете край създадените площадки, поляни и пейки. А на билото е изграден красив, дървен заслон, който също ще ви приюти.

Много хора предпочитат да преминат Малкия кръг на пътеката, тъй като той е достатъчно наситен с приключения, красиви гледки и водопади. Също така доста продължителна част от Големия кръг преминава през шосето.

Какво друго може да видите наблизо?

Този преход е доста дълъг, но все пак ако са ви останали сили и време може да се насладите на още няколко природни красоти. Наблизо се намира живописното Триградско ждрело, извесните Ягодинска пещера и Дяволското гърло. Може да се изкачите и до панорамната площадка Орлово око, която разкрива невероятни височинни гледки към цялата местност. Ако искате да пренощувате в околностите, ви препоръчвам град Девин, Широка лъка или Гела, в които ще се влюбите.

Родопският край е много живописен и несъмнено е събрал в себе си множество природни феномени, които може да посетите. Дяволската пътека е един от тях. Но е важно да знаете, че тя е доста по-различна, по-екстремна и по-продължителна от другите екопътеки. Затова се подгответе със сили и желание, за да и се порадвате максимално.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в