Екопътека „Екот от камбанен звън“

Зимата ни изненадва с топли, слънчеви дни, които са перфектни за приятна, разтоварваща разходка сред природата. Горещо ви препоръчвам в първия свободен момент да си отделите един ден, който да прекарате на някое ново място, зареждайки се с позитивна енергия и спокойствие. Днес ще ви запозная с една приятна екопътека, която комбинира в себе си разходка из гъста вековна гора, среща с красив водопад и посещение на древен манастир. Ще ви отведа на лек  поход през екопътека „Екот от камбанен звън“.

Къде се намира екопътеката и как да стигнете до нея?

Пътеката води своето начало от село Рибарица това, което се намира до Етрополе. След като се изкачите с автомобила си над селото, ще видите малка отбивка от асфалтовия път. Лесно ще я познаете , понеже е маркирана с указателни табели. Тук е подходящо място да паркирате колата си и да продължите разходката пеш. Дължината на самия маршрут е около 2 км и половина. Направи ми впечатление, че през цялото време е доста добре маркиран и няма как да се объркате.

Какво може да видите по пътя си, преминавайки Екопътека „Екот от камбанен звън“?

Потапяйки се в гъстата букова гора, моментално ще усетите несравнимо спокойствие, носещо се от аромата на дърветата. Малко след като преминете началото ще забележите, че пътят се разклонява на две. Надясно води към етрополски манастир „Света Троица“, а наляво към бистрия водопад Варовитец. Съветвам ви да поемете и в двете посоки, за да се насладите максимално на красивата природа. Преминаването по маршрута е изключително леко и приятно.

Подходящо е дори за малки деца и възрастни хора, като не отнема повече от 1 час и половина. На няколко места са обособени маси и беседки. Там може да поседнете и да се насладите на тучните поляни и красивите гледки, отварящи се към съседните балкански върхове.

Етрополски манастир „Света Троица“

Накратко за впечатлението ми от посещението на манастира мога да кажа, че е доста добре поддържан и приятен. Заобиколен е от красив двор, който дава възможност на посетителите да седнат и да попият от спокойствието и смирението, които витаят на това място. Възникнал през XVI век, манастирът е бил от ключово значение за книжовната, просветната и художествена школа в Северна България. А през далечната 1613 година, той е служил за килийно училище. Манастирът се свързва с прочути имена като това на Иван Рилски, който е обитавал намиращите се наблизо пещери.

По време на освободителните войни, светата обител е била мястото, на което самият Васил Левски е основал прочутия Етрополски таен революционен комитет. Все още е запазено тайното скривалище, в което Апостолът се е укривал от османците. Днес всеки, който желае, може да влезе в църквата и да запали свещичка за здраве.

Водопад Варовитец

След като отделихме достатъчно време, за да разгледаме манастира и да се порадваме на тишината, се отправихме на другата посока, преминавайки през маршрута. Приятната горска пътека ни поведе през буковата гора, пресичайки през дървени съоръжения, мостчета, минаващи над реката, информационни табели и места за почивка. Пътят ни отведе директно под пръските на величествения водопад Варовитец. Той е с височина само около 15 метра, но водните струи се изливат от няколко места, падайки прелестно върху застланите с мъх масивни скали. Гледката е наистина несравнима и дава възможност за направата на невероятни снимки.

Ако не сте се подготвили с храна за обяд, ви препоръчвам да отскочите до намиращата се наблизо конна база, където освен на езда, може да се насладите и на местни специалитети за обяд.

Защо се казва екопътека „Екот от камбанен звън“?

Както сами може да се досетите, името на маршрута произлиза от намиращият се наблизо манастир. Изключително приятно е чувството, което усещате, в момента в който вървейки по пътеката чуете в далечината екота на камбаните на манастира. Камбанният звън се слива по невероятен начин с обстановката и допринася още повече за невероятното чувство за спокойствие и релакс.

Какво друго може да видите наблизо?

Етрополе е прекрасна дестинация, намираща се близо до град София, която предлага не едно или две интересни места, които да посетите. Освен екопътеката, манастира и водопад Варовитец, може да посетите водопад Враня вода, намиращ се до село Ямна, както и красивата часовникова кула в центъра на Етрополе.

Откраднете си един свободен ден, за да посетите красивия етрополски край и да се насладите на живописната му природа. Тук хората са гостоприемни, гозбите са вкусни, а въздухът е чист – какво повече му трябва на човек за една пълноценна почивка.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в