Екопътека Каньонът на водопадите

Когато човек се разхожда из Родопите, може да усети, че магията на планината наистина съществува. Толкова живописен и красив балкан, скрил в себе си множество красиви места, пазещ чудни тайни и даваш възможности за редица приключения. Днес ще ви отведа на още едно магично място от нашата Родина, което със сигурност ще ви зареди със своя магнетизъм и положителна вибрация. Да отидем в екопътека Каньонът на водопадите!

Къде се намира екопътека Каньонът на водопадите и как да стигнете до нея?

Отново поемаме по познатия ни живописен път Пловдив-Асеновград-Смолян. Ако до сега не сте преминавали по него, се подгответе за добре асфалтиран път, но с множество завои.

Пътят се движи по поречието на река Чая или позната като Чепеларска река, като разкрива пред погледа на туристите множество любопитни гледки. На няколко места по време на своето пътуване, ще имате възможност да спрете и да си закупите домашно приготвени сладка, мед, картофи и други продукти от сергийките покрай пътя. Щом влезете в Смолян, още на първия светофар поемете надясно и следвайте табелите за село Мугла.

Скоро на пътя ви ще се появи табела, водеща към резерват „Сосковчето“. Ако не успеете да се ориентирате сами, винаги може да попитате някой от местните хора. Те се славят със своето безкрайно гостоприемство. Пътят става по-тесен, а жълти табели указват на къде да поемете за екопътеката.

Скоро ще достигнете до малък паркинг, на който да паркирате автомобила си. Най-добре е от тук да продължите пеш, защото пътят става лош, а и съвсем скоро ще достигнете до същинското начало на екопътеката. Ще познаете началото ѝ, когато достигнете голяма беседка. Ако искате да си спестите малко ходене и предпочитате да не вървите пеш, може да преминете това разстояние като наемете джип под наем или се възползвате от конна езда.

Малко информация за самия маршрут.

Преди да потеглим по пътя искам да ви напомня да се заредите с достатъчно прясна вода, няколко сандвича, дрехи за сезона и удобни обувки. Пътеката е с кръгов маршрут и се изминава със спокойно ходене и достатъчно почивки за около 4 часа. Не се плашете от разстоянието – времето минава неусетно, когато сте заобиколени от такива пейзажи. Бих описала екопътеката като феерия от бистри водопади, които ще напълнят очите ви с красота. В началото на пътеката ще видите красив, старинен мост.

Малко след него ще ви посрещне информационна табела, която указва как да постъпите, ако срещнете мечка. Със сигурност не е сложена тук случайно, затова е добре да я прочетете. Не след дълго ще стигнете до старинна сграда, в която е Туристическият информационен център. Заплаща се символична такса, а част от събраните средства се използват за поддържане на мястото в изряден и приветлив вид.

Напред ще ви води малка пътечка и редица дървени мостчета, между които се стичат бистрите води на Еленска река. Пътеката се вие между вековните дървета, а около нея се издигат масивни каменни блокове.

Какво представлява екопътеката?

На няколко места по екопътеката има обособени места за почивка, където може да отпочинете и да се заредите с нови сили, за да продължите. Едно от интересните неща, които ще срещнете по пътя си е вековен бук, който впечатлява туристите с размерите си – цели 4,2 метра диаметър на ствола му. Много скоро ще разберете и от къде идва името на екопътеката – тук ще имате възможност да се порадвате на приблизително 50 водопада с най-различни размери.
Първата поредица от водопади носи името Каскадите и ви препоръчвам да си отделите достатъчно време, за да се порадвате на чудния полет на водата, както и да направите снимки.

Следва изкачване по добре изградени дървени стъпала, които ще ви отведат до най-големия сред водопадите – Орфей.

Той се слави със своите невероятни 70 метра височина и запленява посетителите с невероятния път на водните си струи.

Още по-нагоре по дървеното стълбище ще достигнете до водопад Сърцето. Името му произлиза от сърцевидната форма, която наподобява.

С изкачването на още няколко стъпала ще видите и следващата невероятна каскада от водопади – Казаните. Тази зашеметяваща поредица от красиви водни пръски и причудливи форми се завършва с последния водопад Ропката.

Панорамните гледки

Екопътека Каньонът на водопадите е известна не само с красивите водни струи, но и с прекрасните гледки, които предоставя на своите посетители. Точно затова, ако стигнете до самия край на пътеката, ще се изкачите до най-високата ѝ точка, която се намира на цели 1700 метра надморска височина. Тук са разположени три панорамни площадки. Те разкриват прекрасни гледки към околностите. Носят имената Безименната, Евридика и Стражите. Самите площадки се намират на около 15 минути една от друга, но мога да ви уверя, че ходенето си заслужава. От тях при хубаво време може да погледнете чак до Гърция. Също така може да се насладите на високи върхове и прекрасна гледка към град Смолян. Порадвайте се на невероятните гледки, дайте възможност на очите ви да гледат надалече и се заредете с положителна енергия.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако имате още сили и свободно време, отскочите до любимия курорт Пампорово. Там може да се разходите по пистите или да пиете по чаша топъл чай в някое от заведенията. Може да направите кратка разходка и да се полюбувате на гледката от живописните Орфееви скали. Наблизо е и леката екопътека Невястата, както и Смолянските езера.

Каньонът на водопадите е възможност да избягате за малко по-дълго време от пренаселените градове. Тези 4 часа са подарък както за вас, така и за вашите близки, защото ще заредят съзнанията ви с красота и ще ви позволят да се отърсите от стреса и натовареното ежедневие.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в