Екопътека на здравето в Банкя

Движението е здраве – учат ни на това от съвсем малки. Движението и разходките не само тренират мускулатурата ни и се грижат за доброто ни физическо здраве, но са и доказано мощно средство за зареждане на съзнанието с позитивна енергия. Времето, прекарано сред природата, несъмнено оказва благотворно влияние върху психическото ни здраве и разширява мирогледа ни. Голям почитател съм на разходките сред красивата ни страна. Днес ще ви запозная с още едно такова място, което ни дава възможност да забравим за проблемите, да се потопим в чистотата на природата и да възстановим силите си само с една обикновена разходка. Отиваме на преход в град Банкя и чудната „Екопътека на здравето“.

Къде се намира екопътеката и как да стигнете до нея?

Екопътеката се намира в центъра на живописния град Банкя. Него най-често свързваме с минералната вода и минералните извори. Всъщност той предлага множество възможности за екотуризъм и приключения сред природата. Намиращ се съвсем близо до София, град Банкя е лесно достъпен с автомобил. Може да паркирате в самото начало на екопътеката на изградения малък паркинг. Ако случайно там няма места, спокойно може да спрете и на уличките, намиращи се в непосредствена близост. След като влезете от София в Банкя, продължавате направо на първото кръгово кръстовище, а на второто такова правите обратен завой и завивате надясно.

Там е разположен парк „Кестените“, от където води началото си и екопътеката. Ако сте жител на Столицата и искате да оставите автомобила си, и да пътешествате без него, може да се повозите на влак или автобус, които ще ви оставят в центъра на Банкя. Същинското начало на екопътеката ще познаете по изградената дървена рамка с надпис „Пътека на здравето“. От тук започва и вашето приключение.

Какво представлява Екопътека на здравето?

Екопътеката е с дължина около 6-7 км. и денивелация около 100 м. Тя е сравнително лека и е подходяща както за възрастни хора, така и за малки деца, които издържат на по-дълго ходене. Преминаването през пътеката ни отне около 3 часа. Като включвам в това число и многобройните кратки почивки за отдих и снимки, които направихме.

След като преминете дървения портал, ще се озовете на широка горска пътека. Тя се разделя на два по-малки пътя, единият от които се движи през гората, а другият покрай река Градоманска. Вие решавате по кой от тях да поемете, като по време на прехода на няколко места пътеките се пресичат. През целия път има поставена видима маркировка, множество информационни табели, както и изградени места за отдих с пейки и маси. Като повървите около 25 минути ще излезете на широка поляна, където за последно двата маршрута се пресичат.

Моят съвет е от тук да изберете стълбите. Те се намират вляво от вас, тъй като тази пътека е по-лека и с по-малка денивелация. Лично ние избрахме другата пътека на връщане, тъй като е слизане надолу и е доста по-лесно. Преходът е изключително приятен, а природата около вас е обсипана с различни цветя и билки в зависимост от сезона, в който сте предпочели да посетите екопътеката.

Следващото интересно място, през което ще ви преведе пътят, е квартал Градоман. Преминава се покрай красиви дворове и къщи, а след като стигнете до края на квартала, ще се озовете на кръстовище. Единият вариант е да се върнете обратно към град Банкя, а другият да повървите още около 300-400 м. и да посетите язовир Михалково. Тук, в ресторанта на рибарника, ще имате и прекрасна възможност да се насладите на вкусен обяд преди да поемете по своя път обратно. Гледката е изключително красива, а самите маси са наредени до язовира. Връщането на обратно отнема около 50-60 минути.

Какво друго може да видите наблизо?

Непосредствената близост на Екопътека на здравето до град София ви позволява да се отбиете и до Столицата за разходка из градските забележителности. Ако сте любители на манастирите, ще се зарадвате, че тук се намират няколко красиви такива – Дивотински манастир „Света Троица“, Клисурски манастир „Света Петка Параскева“, Суходолски манастир „Света Троица“, Горнобански манастир и други. Може да преминете още един екомаршрут – „Есперанто“ или да се насладите на конна езда в няколко бази, намиращи се наблизо.

„Екопътека на здравето“ край град Банкя говори сама за себе си чрез своето име. Тя е извор на спокойствие, енергия и възможност за почивка. Намираща се толкова близо до големия град, но и толкова откъсната от него, тя ни напомня колко е велика природата и колко много може да ни даде. Горещо ви препоръчвам да си отделите един ден за разходка именно там, независимо през кое време на годината ще изберете да го направите – всеки сезон има своя чар!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в