Евксиноград – тайнственост и история

В милата ни родина има множество райски кътчета, които определено си заслужава да бъдат посетени. Не само заради невероятната си красота, но и заради начина, по който са обвързани с българската история. Като любител на родното, човек, който се интересува от история, но и умее да оценява красотата, когато я види, аз се впечатлих силно, когато посетих мястото, за което ще ви разкажа днес. То е обвито в тайнственост, крие в стените си множество истории и и е начин, макар и за кратко, да се докоснем до миналото ни. Днес ще ви разкажа за лятната княжеска резиденция – двореца Евксиноград.

Къде се намира Евксиноград и как да стигнете до него?

Дворецът е разположен край живописния бряг на морето на около 8 км от красивия град Варна. Намира се в близост до курорта Свети Константин и Елена. До него освен с автомобил, може да стигнете и с няколко линии на градския транспорт, тръгващи от Варна. Пред главния вход на двореца е разположен обширен безплатен паркинг, на който може да паркирате автомобила си. Работното време на резиденцията е от понеделник до петък от 10:00 до 15:00 часа. В празничните и почивните дни е отворен за посещения от 09:00 до 14:00 часа. За да разгледате двореца, е необходимо за заплатите символична входна такса. Ако желаете, може да се възползвате и от услугите на екскурзовод, който да ви разкаже по-подробно за историята на двореца.

Кратка информация за резиденцията.

Според историята, след посещение в околностите, княз Александър I Батенберг бил запленен от красотата и атмосферата на това място. Поради това, както и фактът че владетелят не притежавал дворец, през 1882 г. получава като подарък, намиращия се наблизо манастир „Свети Димитър“, както и прилежащите му земи. Именно там князът решава да построи своята резиденция. Тя се разпростира на цели 900 декара. Включва в себе си освен двореца, множество красиви градини, оранжерии, паркове, винарска изба, лозя, вили, спортен комплекс и други. Първото име на двореца е било Сандрово, но в по-късен етап, през 1893 г., княгиня Мария Луиза Бурбон – Пармска го преименува със сегашното му название. В буквален превод името Евксиноград означава „Гостоприемния град“.

Дворецът се е смятал за един от най-модерните и съвършени проекти на архитектурата в страната ни по онова време. Строителството му впечатлява с изтънченост и невероятен баланс между архитектурата и заобикалящата го среда. Днес земите и самата резиденция са собственост на държавата, както и са обявени за културна ценност от национално значение.

Какво ще видите, когато посетите дворецът Евксиноград?

Прочута като най-старинната родна резиденция, била притежание на владетели от последното българско царство, красивата постройка и земите около нея определено има с какво да ви впечатлят. Основната сграда е изградена от три етажа. На първия етаж се намират приемните зали, музикалният салон, трапезарията и кабинетът на княза. На втория етаж ще имате възможност да разгледате покоите на княжеското семейство. А на третия етаж се помещават спалните помещения на персонала. Интериорът говори за вкус и внимание към детайла, като всички мебели са елегантни и стилни. По стените са окачени множество картини и декорации – истински шедьоври на изкуството.

През 1891 г. в пределите на двора на резиденцията е изградена винарска изба, която се намира на два етажа под земята. Според мен обаче не само дворецът е изумителното нещо в цялата картинка, а също така и невероятните градини и паркове, които се разпростират на цели 550 декара.

Изграден от множество алеи, места за отдих, както и богато разнообразие от растителни видове, дървета и цветя, мога да опиша двора като истински живописен шедьовър. По време на разходката си ще може да посетите английския парк, френската градина, както и оранжериите, в които се отглеждат красиви, редки видове цветя.

Имате възможност да разгледате и царската конюшня „Щала“. По-късно тя се превръща в автомобилен парк на царското семейство.

След като се насладите на красивите градини и поемете по главната алея, ще стигнете до слънчевия часовник, който сам по себе си е нещо уникално. Той е бил подарък за Фердинант от кралица Виктория. Така тя му се отблагодарява за спасението на английските моряци, корабокруширали във варненския залив.

В наши дни освен всичко, което е завещано от предците ни, тук се намира и хотелска част, в която може да отседнете, както и административна сграда, в която се помещава и ресторант.

Какво друго може да видите наблизо?

При посещението на двореца Евксиноград може да се отбиете и до красивата морска столица Варна, която предлага множество места за разходка и забавление. Също така може да посетите Нос Емине, природния феномен Побитите камъни, стария морски фар Шабла, Ботаническата градина в Балчик. Други забележителностти наблизо са емблематичната древна крепост Овеч, първата българска столица Плиска, както и много други туристически забележителности.

Със своя автентичен интериор, дворецът Евксиноград ни дава възможност да се докоснем до блясъка на живота на царското семейство. Разходката из красивите паркове и градини ни позволява да се полюбуваме на интересни растителни видове, красиви скулптури и да се насладим на живописни гледки към морския бряг.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в