Хижа „Камен дел“ в парк Витоша

Днес реших да ви разходя из природен парк Витоша, който е любимо място на софиянци, особено през уикенда. В един от горещите летни дни и ние решихме да се скрием от жаркото слънце и най-добрата идея за това беше да отидем в планината. Често се разхождаме тук, дори в делнични дни, когато е доста по-приятно, защото няма толкова много хора. Направихме бърз разбор на местата, където не сме ходили отдавна и се сетихме за хижа „Камен дел“.

Решихме да идем там, не само защото преходът е много лесен, но и защото през по-голямата част от него се върви през гората. Така именно щяхме да се спасим от жегата навън. До хижата се стига по няколко пътя, но ние избрахме най-удобния за нас. И така, взехме в раниците по едно шише с вода, качихме се в колата и потеглихме към планината. Отправната ни точка беше местността Копитото и по-точно хотелът, който се намира много близо до телевизионната кула.

Пътят от Копитото до хижа „Камен дел“

По пътя през кв. Бояна в посока Златните Мостове се намира отбивката за Копитото, която беше и нашата цел. Бързо стигнахме до телевизионната кула, а след това и до хотела, защото беше делничен ден и нямаше много движение.

Оставихме колата на паркинга и тръгнахме по пътеката, която се намира отстрани на сградата. Разстоянието оттук до хижа „Камен дел“ е около 4 километра. Този, както и другите маршрути, които водят до нея са много добре обозначени с табели. Пътят почти през цялото време минава през широколистна гора. Пътеката е с лек наклон и много приятна за ходене. Заобикалящата ни зеленина и тишината ни накараха да се слеем в едно с гората. Да вдишаме дълбоко свежия и чист въздух и да чуваме само шума от стъпките си.

Панорамна гледка към София

Някъде около средата на пътя ни, преди да пресечем Боянската река се отбихме леко встрани от пътя. Не мога да ви кажа точно къде се намира мястото, защото просто познавам, когато стигнем до там. Та там през храстите се излиза на поляна, от която се разкрива една от най-прекрасните(поне за мен) гледки към София. На това уединено място, осеяно с много билки и цветя има и пейка. На нея можете да поседнете за малко, за да си починете и за да се насладите на пейзажа. Ако обърнете поглед надясно пък в близката далечина ще видите и връх Камен дел, в чието подножие се намира хижата.

И така, поспряхме за кратко, за да погледнем града от високо, за да съберем малко слънчеви лъчи и да пием вода и продължихме по маршрута си. Не след дълго чухме шума от буйно течащите води на Боянската река. Малко по-късно стигнахме и до дървеното мостче, по което се преминава над нея. Тук също спряхме за малко и слязохме до водата, за да намокрим ръцете си и да се освежим. От там ни оставаше още малко път до хижа „Камен дел“. Накрая, след около 1 час ходене и кратки почивки, минавайки покрай хижа „Есперанто“, която за съжаление вече не работи, ние стигнахме до края на нашия маршрут.

Хижа „Камен дел“

Това е една от малкото добре поддържани и добре запазени хижи в Природен парк Витоша. Тя се намира в местността Пожаро под връх Камен дел. Хижа „Камен дел“ е построена през 1935 година от майстори от село Бояна(днес квартал Бояна). Хижата е на два етажа и разполага с 30 легла, разделени в стаи с по 2, 3, 4 и 6 легла. Стаите се отопляват с печки на дърва и въглища, както и с електричество. За удобство на туристите вътре има и общи баня и тоалетна. На първият етаж пък има голяма столова, която побира около 50 души. Там, те могат да похапнат от вкусните гозби, които се приготвят тук.

Отвън пред хижата има голяма поляна сред дърветата, на която са подредени много маси и пейки, на които можете да поседнете и да се насладите на заобикалящата ви природа.  Оттук между дърветата също можете да видите малка част от София. Можете разбира се да постелете якето си и да седнете на земята, защото тревата е окосена и прилича на един пухкав зелен килим.

Но да се върнем на нашата разходка до хижа „Камен дел“. Въпреки, че беше през седмицата, тук не липсваха няколко души, които също като нас бяха предпочели прохладата и чистият въздух в планината, пред голещото време в града. За наше щастие хижата работеше, а ние бяхме вече доста гладни, защото наближаваше обяд. Отвън на стъпалата пред входа ѝ ни посрещна огромната направена в почти реален размер мечка.

Вкусни храна и ароматни напитки

Ако искате да опитате наистина вкусна и здравословна храна, то знайте че хижа „Камен делׅ“ е едно от местата, където можете да го направите. Тук ще намерите ястия, каквито няма и в най-реновираните ресторанти. Менюто за деня включваше няколко вида салати, пържени картофки и скара, чийто аромат можеше да се усети още преди да се стигне до хижата. Но това не е най-впечатляващата храна, която можете да опитате тук. Черешката на тортата са невероятно вкусният боб с манатарки, чорбата от леща, поръсена с пресен копър и един малко по-различен вариант на шкембе чорбата, приготвен вместо с месо с ароматни гъби. Чистият планински въздух ни беше отворил такъв апетит, че имахме желание да опитаме от всичко. Накрая добре похапнали си дадохме заслужена почивка, с чаша ароматен билков чай, преди да потеглим по обратния път.

Алтернативни маршрути до хижа „Камен дел“

Пътят, по който ние отидохме до хижата не е единствения, по който можете да стигнете до там. Следвайки пътя от квартал Бояна с кола можете да се качите до местността „Златните мостове“, където да оставите колата си и да поемете нагоре по пътеката към хижа „Момина скала“.  Пътят до там е много лек  и приятен за ходене и добре обозначен. При нормално ходене се стига за около 30-40 минути. Няма как да сбъркате мястото, където има една огромна поляна и ресторант, където също приготвят вкусни ястия.

В задната част на поляната в горичката се намира хижа „Момина скала“, от където по една не много стръмна, но неравна пътека се стига до хижа „Камен дел“. Като време това ще ви отнеме около половин час. Ако пък не ви се ходи много можете да съкратите маршрута си, като се качите с колата до хижа „Момина скала“ и започнете своята разходка оттам. Още един вариант е да следвате нашия маршрут и от хижа „Камен дел“ да отидете и до хижа „Момина скала“, а оттам да тръгнете надолу към местността Копитото. Така няма да се връщате по същия път и ще можете да си направите една по-дълга разходка.

Други забележителности в близост

Хижа „Камен дел“ е отправна точка и за други много интересни маршрути в Природен парк Витоша. Ако сте отишли до там и искате да продължите разходката си то можете да се разходите до Боянския водопад, който се намира на около 40 минути път оттам.

Другия вариант е да продължите напред по маркираната пътека и да отидете до самия връх Камен дел, до където се стига за около 1 час и 30 минути.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в