Иракли – перлата на дивите плажове

Искате да се насладите на релаксиращия звук на морето и да потънете в спокойствие по време на лятната си почивка? Любител сте на дивите, девствени плажове и искате да избягате от застроените с бетон плажни ивици? Предлагаме ви да посетите едно райско място в нашата Родина – плажната ивица на Иракли.

Къде се намира Иракли?

Иракли се намира на южното ни черноморие, на 45 км от град Бургас посока Варна. Разположен е в землището на село Емона на площ от около 42.3 хектара. Пътят е в добро състояние, има малко повече завои, но е приятен. Минава през много живописна, изпълнена с красиви гледки, гориста местност. Следвайки табелите, ще отбиете по горски път и не след дълго ще трябва да си намерите удобно място за паркиране в нерегламентиран, безплатен паркинг.

Ако сте избрали да нощувате на палатка, трябва да си намерите подходящо място за това. Интересното е, че мястото е защитена местност, която пази в себе си множество редки, закриляни от Закона растителни видове. Като например пясъчна млечка, морски танилист, пясъчни лилии, както и много видове птици. Това райско място се намира на плажна ивица с дължина от около 3 км. Тя се разделя на две от река Вая, вливаща се в морето. От едната страна се намира дивият плаж Иракли, а от другата страна плаж Вая, който се поддържа от концесионер.

Защо да изберете точно тази дестинация?

Иракли е едно чудесно място, което е подходящо за хора, търсещи по-спокоен вид почивка. До скоро дестинацията не беше толкова популярна, но все повече хора, особено семейства с деца, предпочитат да се отдадат на тишина като посетят Иракли, нощувайки в палатка или кемпер. Прекрасното там е, че в едно и също време може да се насладите както на жаркото слънце, пясъка и солената морска вода, така и на хладината на дивата, гъста гора, която се намира непосредствено до плажа. Много хора използват гористата местност за позициониране на кемпера или палатката си, като често стоят месеци, наслаждавайки се на природата. Дърветата ви дават възможност да се скриете от слънцете под гъстата им сянка или да си вържете на тях удобния хамак.

Хубавото е, че ако желаете може да се възползвате и от множеството бунгала, а вече и хотели вблизост, в случай, че искате да балансирате между дивото и цивилизацията, и че нощувките на палатка не са по ваш вкус. Ние избрахме да нощуваме на палатки и тук идва един важен съвет, който мога да ви дам – не носете излишни неща. Всичко, което прецените, че трябва да вземете, ще носите от колата до избраното за палатка място, което може да е и на 1 км от паркинга. Затова вземете най-необходимото ви, като не забравяте по-дебели дрехи и чиста, питейна вода.

В близост до дивата част на плаж Иракли има малък магазин, в който се продават основни неща и напитки, така че може да разчитате на него, в случай, че сте забравили нещо важно. Също така ние, като новатори в къмпингуването, доста често сутрин отскачахме до единственото барче на плажа, за да пием кафе и да използваме душовете на ивицата.

Какво друго може да посетите по пътя си за Иракли?

Несъмнено, ако отидете до Иракли, трябва да посетите прочутия нос Емине, където буйните морски води срещат 60-метровата чутовна скала. Вблизост до него се намира и фарът, който от 130 години насочва преминаващите кораби. Там са и останките от древната крепост Емона, които са били разкрити при строежа на фара.

Иракли – да се слееш с природата

Бистри, пенливи води, фин, горещ пясък, морски бриз, прохладна гора и само звуците на природата – това е истинска почивка. Иракли ви дава възможност да комуникирате истински с хората около себе си или да останете малко насаме. Откъснати от застроените площи, вие се свързавате с околната среда и се зареждате с нейната нестихваща, положителна енергия, за да се върнете към ежедневието си вдъхновени и изпълнени с нови сили.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в