Как да се придвижваме при пътуване до Испания

Прекосяването на дестинации в Испания по суша, въздух или море е лесно и удобно благодарение на ефективната мултимодална инфраструктура на обществения транспорт в Испания, която също е значително модернизирана през последните години.

Испания получава висока оценка и за универсално достъпно пътуване. Посетителите с намалена подвижност могат да се придвижват сравнително лесно в сравнение с други европейски държави. Инфраструктурата на обществения транспорт в страната, като влакове, автобуси и терминали, е проектирана за достъпност, като предлага специално обособени места и адаптирани функции за хора с увреждания и всички, които имат проблеми с придвижването, както млади, така и стари.

Освен междуградските влакове, метрото в Барселона има осем линии със 165 станции

Лесно придвижване с влаковата мрежа на Испания

RENFE е националната железопътна компания на Испания, която всеки ден обслужва около 5000 влака в цялата страна. Най-добрият и най-бърз начин за пътуване на дълги разстояния в Испания е да използвате влака AVE (Alta Velocidad Española), който използва Мадрид като основен терминал и пътува до много от основните градове в страната.

Влаковете AVE са удобни, ефективни и изключително бързи. Пътувайки със скорост до 310 км в час, той свързва Мадрид с Барселона – на повече от 600 км – само за 2,5 часа.

Влаковете Alvia на RENFE, които свързват северните градове и региони с Мадрид, също са високоскоростни влакове със спирки по пътя. Високоскоростните влакове RENFE Avant за средни разстояния или влаковете Media Distancia (за средни разстояния) са най-икономичният вариант за по-близки дестинации за еднодневни екскурзии.

Най-новото попълнение в автопарка на RENFE са високоскоростните и евтини влакове Avlo с билети. Това е най-добрият вариант за пътници с намалена подвижност – всички входове към вагоните им са на нивото на перона и разполагат със седалки тип H за пътници в инвалидни колички, както и с адаптирани тоалетни за хора с увреждания.

Пред железопътната гара Билбао-Конкордия, известна също като гара Ла Конкордия

Автобусът е най-добрият вариант, ако разполагате с ограничен бюджет

За пътуващите с ограничен бюджет автобусът е най-добрият начин за придвижване из Испания, ако нямате нищо против по-дългото време за пътуване. Това е и предпочитаният начин за придвижване от местните жители, предвид удобството, икономичните цени на билетите и връзките с по-малките градове, през които не минават влакове.

Във всеки испански град има няколко доставчици на автобусни услуги и много от тези автопаркове предлагат доста комфортно пътуване с накланящи се седалки и Wi-Fi на борда, за да направят пътуването на дълги разстояния гладко и приятно преживяване.

Въпреки че билетите могат да бъдат закупени директно от шофьора на автобуса, най-добре е да ги резервирате и закупите предварително. Имайте предвид, че най-популярните маршрути и часове обикновено се пълнят доста бързо.

Съвет за намиране на автобусна услуга: За да разберете кои автобусни линии работят в точката на тръгване, Movelia.es предоставя най-изчерпателна информация за наличните национални автобусни маршрути (и дори международни), разписания и закупуване, както и множество езикови опции.

Самолетите често са най-добрият вариант за пътуване до отдалечените острови на Испания

Пътуването със самолет е най-бързият начин за пътуване из Испания и най-добрият вариант за достигане до отдалечените архипелази и горещите туристически дестинации – Балеарските острови на изток от полуострова или Канарските острови в Атлантическия океан. В Испания има редовни вътрешни полети на близо 60 летища; основните са летище „Адолфо Суарес Мадрид-Барахас“ в Мадрид и летище „Ел Прат“ в Барселона.

Националният превозвач на Испания е Iberia Airlines, който редовно предлага билети на разумни цени, ако резервирате предварително. Нейната нискотарифна марка Vueling, която редовно споделя кодове с Iberia, също предлага няколко възможности за вътрешни ежедневни полети на достъпни цени.

Крайбрежието на Испания е подходящо за пътуване с лодка, въпреки че за някои дестинации като Канарските острови е най-добре да се използва самолет

Изберете бавния път – обиколете Испания с лодка

Много от най-големите испански градове и острови са и важни круизни пристанища, включително Барселона, Кадис, Валенсия, Ибиса, Палма де Майорка и Лас Палмас (Канарските острови). Ако времето не е проблем, пътуването с лодка или ферибот от полуострова през водите на Средиземно море или Атлантическия океан е приятно, макар и продължително преживяване. Това е и най-добрият вариант, ако желаете да вземете автомобила, мотоциклета или велосипеда си на борда.

Основните корабни линии в Испания – Baleària и Trasmediterránea – предлагат редовни пътувания от основните градове на полуострова, както и почасови връзки на Балеарските острови (между Ибиса, Майорка, Форментера и Менорка) и осемте основни острова на Канарските острови. Пътниците имат възможност да резервират седалки или кабини с легла.

Използвайте екологични услуги за съвместно ползване на автомобили в Испания

Услугите за съвместно ползване на автомобили са популярен и екологичен начин за придвижване из испанските градове и регионални селища. BlaBla Car е най-популярната услуга, която ви позволява да резервирате пътувания със споделени автомобили до няколко точки в Испания. Ако сте на мястото на шофьора и търсите компания (или желаете да споделите сметката за бензин), можете също така да публикувате свои собствени пътувания, точки на взимане и цени на уебсайта на BlaBla Car.

Това е не само рентабилен начин за пътуване на дълги разстояния, но и чудесен начин да се запознаете с местни жители (и да упражнявате испанския си!).

Всички транспортни средства в Испания са ангажирани с нуждите за достъпност, като рампи, асансьори и маркировка с брайлова азбука

Достъпни транспортни възможности в Испания

Хората с намалена подвижност ще открият, че Испания е изключително достъпна и приобщаваща дестинация за пътуване. Всички испански летища предоставят на пътниците с увреждания или намалена подвижност безплатни услуги за помощ от момента на кацане до проверките за сигурност и граничния контрол и събирането на багажа. Тези услуги могат да бъдат заявени в AENA (държавният летищен оператор на Испания).

Ако пътувате с влак, Atendo на RENFE е безплатна услуга, която пътниците могат да заявят за помощ при преминаване между гарите, качване и слизане от вагоните на влака.

В големите испански градове, като Мадрид и Барселона, терминалите и гарите са проектирани така, че да предоставят на пътниците пълна автономия. В мадридското метро например са инсталирани универсални функции за достъпност на всички станции, като повече от половината станции са напълно достъпни с асансьори и рампи за достъп на инвалидни колички. Освен това ръбовете на стъпалата са подсилени, а знаците на асансьорите и парапетите са обозначени с брайлова азбука.

Цялото метро на Барселона (с изключение на две от общо 165 станции) е достъпно и разполага с усъвършенствани функции, като например устройства за насочване на незрящи хора и светлинни устройства на вратите на влаковете. Местните градски автобуси също са адаптирани за достъпно пътуване, като са снабдени с наклони, рампи и запазени места за хора в инвалидни колички и детски колички, както и с бутони за спиране с брайлов шрифт.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в