Каменните къщички край Луковит

За днешната ни разходка избрах едно прекрасно място в България, което ще ви накара да се потопи в света на приказките. Тези, изпълнени с много игри, пакости и приключения, с чудати герои и приказни замъци, в които доброто винаги побеждава. И ако искате да се върнете назад в детството си и да се насладите на този вълшебен свят то тръгнете с мен, защото отиваме до каменните къщички край град Луковит и село Карлуково – едно наистина прекрасно кътче от нашата страна.

Къде се намират каменните къщички

Каменните къщички се намират край град Луковит. Той се намира в област Ловеч и е на около 113км от София.  Разположен е на двата бряга на река Златна Панега и е обграден с много и разнообразни скални образувания.  Именно там Андриян Йорданов, или както го наричат Ачо е вложил много усилия и труд и най-вече фантазия. Преобразил е района, като е изградил тези невероятни къщички изцяло от естествени материали. Любовта му към природата го е накарала не само да се заеме с проектирането и построяването им, но и да  облагороди целия район около града с дървени беседки, указателни табели и т.н. Самите къщички са обособени в две групи – едните се намират в Златния парк на град Луковит, а другите са разположени край село Карлуково, в близост до пещера „Проходна“.

Как попаднахме на това приказно място

Нашите планове за уикенда бяха да отидем до пещерата „Проходна“ или известна повече като Божиите очи. Бяхме чували много за нея, но никога не бяхме ходили там. Освен това разбрахме, че в околността има много скални манастири и други природни забележителности, а пък и бяхме любопитни да разгледаме града. И така заредени с добро настроение и готови за нови приключения, ние поехме на път. Наближавайки пещерата вниманието ни приковаха няколко разположени в полето каменните пеперуди и цветя.

Недалеч от тях беше паркинга, където оставихме колата си и тръгнахме към пещерата. За наша още по-голяма изненада на пътя ни, като гъбка след дъжд изникна малка каменна къщичка. Любопитството ни отведе до вратата ѝ и за наша приятна изненада се оказа, че това е информационен център. Вътре в едни големи книги е поместена информация за всички забележителности, които се намират в района. Така именно разбрахме за съществуването на каменните къщички и нямахме търпение да ги разгледаме.

Как се стига до там

Каменните къщички са групирани на две места. Едните се намират край село Карлуково, близо до пещерата „Проходна“, а другите се намират в Златния парк, който се намира на входа на град Луковит.

Каменните къщички край село Карлуково

И тъй като нашата разходка започна от пещера „Проходна“, то най-напред ще ви заведа до къщичките в покрайнините на село Карлуково. Пътят за тях минава покрай ж.п. гарата на селото, близо до която видяхме каменните фигури на любимите на поколения деца Уилма и Фред Флинстоун. След това минахме през един подлез, в който има множество скулптори и много рисунки по стените. Веднага след като излезете от подлеза ще видите табела, която оказва, че трябва да тръгнете надясно по пътеката. След около 1.5км ще стигнете до първите каменни къщички. Те са изградени изцяло от дърво и камък и се отличават с нестандартна архитектура и покриви, покрити с трева.

Тези приказни постройки, със своите причудливи форми, с къщичките за птици, които висят по стените и дърветата, с окачените глинени съдове по оградата, масичките и столчетата, рамките на прозорците и вратите, дървената шейна и огнището и зеления килим от винаги добре окосената трева на двора, те отвеждат в един приказен и вълшебен свят. Вярвате или не, но тази атмосфера те кара да се почувстваш пак дете. Под навеса на едната къщичка има поставена книга, в която всеки може да сподели своите впечатления от това прекрасно място.

Каменните къщички в Златния парк

Другата група от каменни къщички са в Златният парк на град Луковит. Той се намира от дясната страна на входа на града, ако идвате от град София. Тук няма указателни табели, по които да се водите. За ориентир ще ви послужи намиращата се там автокъща. Паркът е разположен на около 50м встрани от пътя в местността „Синдиката“, където има малък язовир, който е образуван от река Златна Панега. Всичко в този своеобразен оазис е в съзвучие със заобикалящата го природата. На всяка крачка пред нас се откриваше по нещо изумително. От бариерата на входа на парка, която представлява клон от дърво, стъпило върху старо желязно колело, до каменната чешма, във формата на гъбка. Също така лехите, с форма на сърце, каменната скулптура на фея и какво ли още не. Всички те създават една приказна атмосфера и те потапят в светя на вълшебствата.

И това не е всичко

Вървейки, покрай брега на язовира насреща си видяхме малка дървена каручка. До нея има пейка от камък и дърво, от която се разкрива една спираща дъха гледка към язовира и водните лилии, плуващи в него. И не щеш ли между тях стоеше сгушена малка плаваща къщичка, с форма на гъба.

Вглеждайки се в нея имах чувството, че всеки момент вратата ще се отвори и оттам ще излезе някой елф или приказна фея. Несъмнено най-голямо впечатление тук прави 4 етажната къща. Те е изградена изцяло от камък и дърво и се намира на самия бряг на река Златна Панега. До нея се стига по мост, обграден от каменни цветя, от който се разкрива и прекрасна гледка към язовира. По фасадата на къщата можете да видите много и различни необичайни детайли, къщички за птици и дървените капаци на прозорците.

Така завърши нашето пътешествие през времето в това приказно кътче на България. Тук, където природата, вълшебната атмосфера, каменните къщички и всички останали невероятни постройки те карат да се почувстваш като дете, готово да преживее още много вълнуващи приключения.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в