Катедрала „Свети Александър Невски“

В сърцето на София се намира величествената катедрала „Свети Александър Невски“. Тя привлича хора от цяла България и от чужбина. Всеки по един или друг начин си намира пътя до нея, щом посещава нашата столица. Ще ви посъветваме кога е най-добре да отидете и какво още би ви се усладило в района.

История на катедралата „Свети Александър Невски“

Православният храм „Свети Александър Невски“ е построен в периода между 1882-ра до 1912-та година. Официално е обявен за паметник на културата през 1955-та. Той е създаден в чест на руския император Александър II – ‘Царят Освободител’, на самата борба за Освобождение и всички загинали в нея. Армията на императора освобождава България от османското владичество. Александър Невски, на когото е наименуван паметника, е велик княз, живял няколко века по-рано и след смъртта си обявен за светец, покровител на императора и на руската войска. Паметникът е построен с даренията на народа.

Първият камък е положен тържествено на 3-ти март 1882-ра.

Цялостният строеж започва доста след това, а осветяването на готовия храм също
се случва години по-късно от завършването му. Дългоочакваното откриване е през 1924-та, превръща се в голямо събитие и се чества цели три дни.Малко след това, по време на Втората световна война, храмът понася тежки повреди, в следствие на бомбардировките. Правителството дава 30 милиона, за да го реставрира.

В днешно време Невски е в ръцете на Светия синод на Българската православна църква.

За строежа Русия е извикана на помощ. Български, руски и чешки иконописци работят рамо до рамо по декорирането на църквата. Тя е направена изключително впечатляващо, истински шедьовър на архитектурата. В основата е вградена кутия с написани върху нея имената на членовете на тогавашното правителство и причините за това защо те са решили да построят катедралата.
Площта на Невски е малко повече от 3000 квадратни метра и вътре могат да се поберат 5000 души. Моделът е от Нео-византийски тип, разделен на три вътрешни части. Отвън е направен с бели врачански камъни, италиански мрамор, алабастър, както и доста екзотични материали. Акцентът на сградата е проектиран да пада върху главния купол и камбанарията в него.

Биенето на камбаната там се чува в рамките на цели 30 километра!

Вдъхновението за доста от забележителните черти на катедралата идва от други храмове в страната и от старата българска архитектура.

Първият звън на камбаните трогва гражданите, тъй като звънти точно след славната победа на българската войска през 1913-та. Години наред, и до ден днешен, катедралата е едно от
главните ценени места на България. Място където народът се събира както в трудни мигове, така и в обикновени дни.

Историята на паметника е свързана и с доста спорове и несъгласия, като повечето от тези проблеми идват именно от избраното за него име. Доста хора не са съгласни, че руска личност трябва да носи тази чест, а други наблягат на ролята на тази личност за нашата държава. Спорът е дали тази катедрала, която играе толкова главна роля в българската църква трябва да носи чуждо име. Има много аргументи против и за това и в повечето случаи опира до индивидуално мнение.
Днес можем да видим част от мощите на Александър Невски на храма – патриарх Максим ги дарява по време на своето посещение през 1998-ма година.
Храмът се намира на изключително централно място, лесно за достигане. В летните горещини може да е малко по-неприятно, ако ви се налага да ходите до там пеша, но вътре е прохладно.

Как да стигнето до храм „Свети Александър Невски“?

Градски транспорт има достъпен от всички краища на София, под формата на метро, автобуси, трамвай. А около булевард ‘Витошка’, който е съвсем наблизо, има доста уютни хотели на сравнително достъпни цени, ако бихте предпочели да отседнете в сърцето на столицата.
Надникнете и в кокетните магазинчета, докато се разхождате по булеварда!
Ако искате да избегнете туристическия сезон и все пак времето да ви позволява да се насладите на всичко наоколо, то отидете през пролетта или през есента. През зимата обаче, ако все пак си я изберете и сте късметлии, ще видите храма покрит със сняг – изключително красива гледка!

Какво може да видите наоколо?

В района се намират още църквата ‘Свети София’, ротондата ‘Свети Георги‘, Софийския Университет ‘Св. Климент Охридски’, сградата на Народното събрание, руската църква ‘Свети Николай’. По-нататък ще стигнете и до Царският дворец, Националната художествена галерия и разкопките ‘Сердика’. На една ръка разстояние имате безброй барове, кафета, ресторанти, всичко, което можете да си пожелаете или ви се прииска. Можете да намерите оживени места, а ако се спуснете по по-малките улички ще видите по-спокойни такива, каквото ви е от вкуса ви.

Независимо дали сте от София или планирате да посетите, дайте поне малко от времето си за това велико съкровище, което, веднъж щом свикнем с него, забравяме да оценяваме подобаващо. Можем да завършим с един впечатляващ факт – “ Свети Александър Невски“ в момента е втората по-големина православна катедрала на Балканите!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в