Костенските водопади

Село Костенец се намира до град Костенец и е разположено в подножието на Рила планина. До него бързо и лесно се стига по магистралата за Бургас, като разстоянието от София е около 80км, а от Пловдив също е горе-долу толкова.  Интересен факт е как жителите на града и селото се разграничават помежду си. Това, което научих е, че земите около селото са били заселени още преди новата ера, докато първите жители на града се заселват в него едва през 1884 година. Районът около селото е много живописен и предлага много възможности за разходка и отдих. Ето защо в един слънчев летен ден ние решихме да се разходим именно в тази част на Рила и да се потопим в изяществото на Костенските водопади.

Как се стига до Костенските водопади

И така, в този прекрасен и слънчев съботен ден,  поехме на път за село Костенец. Когато пристигнахме в селото решихме да попитаме за пътя и ни ориентираха, че трябва да следваме табелите, обозначаващи пътя за Вили Костенец и водопад Костенец. Така и направихме,  като малко след като подминахме селото, стигнахме до голям паркинг, където има чешма и няколко ресторантчета. Оставихме колата и поехме по пътеката, която водеше до Костенския водопад.

Костенски водопад

Няколко минути, след като напуснахме паркинга се озовахме пред Костенския водопад. Той се е образувал от водите на река Чавча и е висок 10 метра. Водата е издълбала скалите така, че около големия водопад са се образували още няколко малки водопада, които със своята красота допълват не по-малко красивия пейзаж.

Интересен факт, който научихме е, че това прекрасно творение на Природата е служело за муза на големия наш писател Иван Вазов, който го споменава в две свои творби. И нищо чудно, мястото е много живописно, изпълнено с много зеленина и чист въздух. В началото на алеята, която води към Костенския водопад има дървена табела, на която можете да прочетете откъс от неговото стихотворение „Над водопада“. Може да поседнете отстрани и да се насладите на красотата на това място и да послушате тътена на падащата вода, но можете и да слезете и на камъните и да стигнете съвсем близо до него.

Хижа „Гургулица“

Вляво от алеята, която води до Костенския водопад има мостче, което от центъра на вили „Костенец“ води до хижа „Гургулица“. Пътят до там е малко тесен, но е асфалтиран. По него можете да стигнете до хижата и с кола, но ние предпочетохме да се разходим пеша, за да можем да се възползваме от приятното време и да подишаме чист въздух. След около час и половина стигнахме и до самата хижа, която е разположена на 1135м надморска височина, насред боровата гора.  Хижата е много добре поддържана, а покрай нея има много беседки и пейки, както и голяма градина с люлки и пързалки, които предлагат едно незабравимо забавление за най-малките планинари. Хижарите са гостоприемни и отзивчиви хора.

Хижата разполага с капацитет от 68 места, като на всеки етаж има санитарен възел и умивалник. В нея има и ресторант, в който се предлагат супи, салати, вкусна скара, пържени картофки и бира. И всичко това, съчетано със спокойствието на гората и чистия въздух. В двора зад хижата пък има обособено място с огнище и голяма маса, където можете да си устроите пикник или барбекю на открито. Ние нямахме търпение да опитаме от вкусните гозби, които бяха приготвили хижарите. След това добре похапнали поседнахме на слънце, за да се полюбуваме на прекрасните гледки наоколо. Добре отпочинали продължихме по пътя си, защото ни остана да видим още един от красивите водопади в околността.

Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец или известен още като Скаловитско дере, е още един от Костенските водопади в околността. Табелата, обозначаваща пътя се намира на самата хижа „Гургулица“, като трябва да се следва червената маркировка. След като преминахме през двора на хижата, тръгвахме надолу по една дълга поляна, в чийто долен край започваше пътека, която отвеждаше в гората. Следвайки пътеката слязохме до река Рибница и продължихме нататък, следвайки маркировката. Не след дълго стигнахме до едно мостче, което минаваше над река Скаловитец, от където трябваше да тръгнем надясно. След около пет минути стигнахме и до водопада Скаловитец. Разстоянието от хижа „Гургулица“ дотук ни отне около 40 минути.

Водопадът се намира на едноименната река Скаловитец, която е десен приток на река Рибница. Той е висок около 25 метра и има три стъпала, като средното е най-голямо и отвесно. В подножието му са поставени пейки, на които можете да седнете и да се насладите на красотата му. Един от местните жители е направил под водопада водно колело и улей, от който можете да си наточите вода. Вляво, от долната част има стръмна пътека, която води до мястото, където се събират водите на горния пад. Там се е образувало малко езерце.

Пътят навръщане от Костенските водопади

От водопад Скаловитец поехме по пътеката, която ни отведе обратно до площадчето, където се намира Костенския водопад и започва алеята за Водопад Скаловитец. Така прекарахме още един хубав и незабравим ден, сред природата край Костенските водопади. Обещахме си да дойдем пак, защото мястото е идеално за разходка или за почивка през уикенда във вили „Костенец“.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в