Красивият фар на Шабла

Днес ще ви разкажем за едно скрито съкровище, което, ако сте наблизо, задължително трябва да видите. Ако ли не, включете в следващото си пътешествие до Шабла. Може би ще ви заинтригуваме, ще проговорим на приключенското и носталгичното във вас, като ви споделим малко за най-стария фар на българското Черноморие. Най-старият все още действащ фар на целите Балкани! Не само най-стар и все така във форма, ами и най-висок. Шабленският фар често оставя забравен и заслужава много повече слава, отколкото получава.

За Нос Шабла

Нос Шабла е най-източната точка на нашето крайбрежие и се намира съвсем близо до град Шабла. Ако трябва да го обясним с близки по-големи градове наоколо, ще се възползваме от Каварна и от Варна – първият е на 20 километра разстояние а, а вторият на 80. До Шабла има множество автобуси, както от София, така и от Варна, а до самия фар се стига по черен път. Не е трудно ориентирането, обаче трябва да имате предвид, че достъпът до него е ограничен, тъй като е във военна зона. Често през лятото общината организира дни, когато посещенията се разрешават. Затова е най-добре да се уведомите предварително, ако държите да отидете до самия фар, въпреки че и в обикновени дни от далече гледката си струва.

История на фара

Историята на фара е впечатляваща. Открит и обновен е през далечната 1856-та, а сто години преди това е бил построен, точно преди Руско-турската война. Създаден е по френски проект и по подобие на Александрийския фар, който е част от Седемте чудеса на света. Знае се, че и български майстори са участвали в строежа, защото долу, на основата, може да се види изобразен лъв. Фарът първо е бил боядисан само в бяло, но е променен в бяло и червено, докато е в румънска територия, което, трябва да признаем, го прави още по-красив и повече привличащ вниманието. Висок е 32 метра, а стените му са дебели 1,20 метра. Върхът на фара е оформен под формата на полумесец със звезда отгоре. Фарът е изключително устойчив на студ и всякакви метеорологични условия, като дори е една от малкото постройки, която оцелява по време на Калиакренското земетресение през 1901-ва година.

Любопитни факти

Доста любопитни факта заобикалят това интересно местенце. Най-популярното е, че във фара е зазидано важно тайно послание за бъдещите поколения. Точно така, в стените на кулата се крие обръщение, което трябва да бъде открито през 2056-та година, 200 години след построяването на фара. Според източници то е свързано с разстоянието от брега до фара, но кой знае? Именно неизвестното го прави толкова примамливо.

Шабленският фар е също първото подобно място, където е работила жена пазач. Тодорка Хаджииванова и нейният съпруг дълго време са се грижили за фара, а след това синът им наследява професията.

Въпреки че фарът постоянно е поддържан отгоре-отгоре, за първи път от 80-те години започна сериозен ремонт миналата година. Всичко е в ръцете на Военноморските сили, които стопанисват българските фарове. Преди няколко дни ремонтът беше завършен и се състоя официално откриване със специална церемония, където се припомни за важността на фара за моряците и самата наша история като българи.

Още места които може да видите около Шабла

Районът около Шабла е много интересен и също често остава пренебрегван. Намира се доста на север и далеч от повечето предпочитани морски курорти. Рибарското селище Кария се намира на една крачка разстояние от фара, което е изключително удобно за всичките ви нужди. То е създадено през 1998-ма и се състои от малки улички, пълни с вили от двете им страни. Можете да се насладите на приятна разходка и да погледате и лодките по водата. Има доста заведения, където да си похапнете вкусна рибена чорба и да се поглезите със студена бира в горещините.

Наблизо още посетете Шабленското езеро и Дуранкулашкото езеро. Второто се намира още повече на север и там, отидете ли, задължително погледайте птиците – над него минава Via Pontica. Това е пътят за миграция на птиците от Европа към Африка, и често може да зърнете интересни екземпляри. Нос Калиакра също си заслужава да се види, прекрасна обиколка след природата и богата история.

Препоръчваме ви горещо да отидете да видите сами бляскавия фар и сега след голямото откриване на новия му реновиран вид е най-доброто време за това. Щом посетим Шабленския край научаваме за едно чудно кътче от нашата природа и голяма част от нашата история, и сякаш вятърът в косите ни ни е безкраен и пълен със значение.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в