Крепост Аневско кале

Величествено се издига върху каменния рид, заобиколена от не една, а цели две буйни реки – Асар дере и Куру дере. Крие в себе си богато минало и вековна история, която привлича интереса на множество туристи ежегодно. Познахте ли до къде ще бъде виртуалната ни обиколка днес? Ще ви отведа до една от многото масивни крепостни останки, които нашите предци са ни завещали. Отиваме на разходка до очарователната крепост Аневско кале.

Къде се намира крепост Аневско кале и как да стигнете до него?

Сгушена в живописните поли на южната част на Стара планина, крепостта е разположена на надморска височина от около 900 метра и се намира на 4 км от село Анево, близо до град Сопот. Районът крие и още други изненадващи панорамни гледки, както и антични крепостни останки, които може да посетите при пътуването си до тук. След като стигнете до селото, ще видите добре маркирани указателни табели, които ще ви поведат към крепост Аневското кале. Пътят, по който се стига крепостта, е черен, но е в сравнително добро състояние и може да се премине безпроблемно с всеки лек автомобил. Свършва до голям обособен паркинг, на който трябва да паркирате автомобила си и да продължите напред пеш.

В началото на пътеката ще минете покрай руини от средновековен манастир от XII век, който все още напомня за себе си с останките от дебелите си стени. Малко след него ще видите жълта указателна табела и бистро поточе, които ще ви насочат да вървите в правилната посока.

Целият преход до Аневското кале е около 50 минути, като започва със стръмно изкачване около 30 минути, след него ще видите в далечината силуета на крепостта. Следват още 20 минути нормално ходене по равна пътечка между скалите и достигате крайната цел. Въпреки малко по-тежкия маршрут, изкачването до Аневското кале със сигурност си заслужава усилията.

Какво да очаквате, когато изкачите хълма?

Величествената гледка към древните останки веднага ще заличи умората от изкачването и ще ви накара да ахнете пред вида им. Теренът позволява да се разходите из северната и южната кула, свързващата ги крепостна стена, както и останки от няколко помещения.

До самите кули водят поставени метални стълби, като ви съветвам да бъдете много внимателни при преминаването.

Погледа към тази масивна постройка навява на ума множество въпроси. Колко ли трудно е било да се построите крепостта на такъв терен? Колко ли усилия е коствало това, след като ние се изморихме при изкачване на хълма без никакъв багаж? Гледката е наистина внушителна. След като се разходите наоколо и попиете от историята, може да се насладите и на заобикалящите ви гледки. Живописната картина ви позволява да се снимате на фона на очарователни панорами към град Сопот, Карловската котловина и Средна гора.

Кратка история на Крепост Аневско кале.

Позната още под името Копсис, красотата и величественият вид на крепостта Аневското кале са описани от любимия Иван Вазов в един от неговите пътеписи „Един кът от Стара планина“. Крепостта крие интересна история, която е запечатана в останките от цялостния вид на масивните ѝ стени. Според историците е изградена през Второто българско царство и се слави като една от най-добре запазените и до ден днешен. Постройката е била наистина внушителна, като стените ѝ достигат до височина над 10 метра.

Археологическите разкопки, които са извършени тук през 1983 г., водят до откриването на керамика, монети, различни орнаменти и други артефакти, които показват, че крепостта е била най-активно действаща през XIII и XIV век. Проучванията доказват, че в нея е кипял живот още през периода на Античността и Ранното Средновековие. Аневското кале е било част и от Освободителната война, за което свидетелства открити артилерийски снаряди.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако случайно са ви останали сили след стръмното изкачване и слизане, със сигурност има къде да ги оползотворите, защото районът изобилства от красиви места. Може да се разходите до хижа Добрила, да изкачите връх Амбарица или да си направите преход до манастир „Свето Възкресение Христово“ и Сопотския водопад.

Въпреки, че не е много продължителна като времетраене, разходката до Аневското кале определено изтощава силите, но със сигурност си заслужава. Потопете се в магичната ни и славна история, с която трябва да се гордеем и да предаваме на идните поколения, за да я запазим и в бъдеще. Приятно прекарване!

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в