Крепост Моняк – Източни Родопи

Крепост Моняк – мястото, на което се сливаш с полета на орлите

България е невероятно красива страна, която непрекъснато ни изненадва с несравнимите си местенца. Днес ще ви представя още една такава дестинация, през която преминахме съвсем скоро и която ни изпълни с позитивна енергия и  нови сили, а именно крепост Моняк.

Районът около град Кърджали е известен с многобройните си причудливи феномени, места за разходка и антични крепости, каквато е и Моняк. Разположена на 586 м надморска височина в невероятните Родопи, тя се намира на 2 км от с. Широко поле и на 4 км от Кърджали. Тази средновековна крепост е построена е през XII-XIII век и се разпортира на 50 дка защитена площ.

Как да стигнем до крепост Моняк?

До село Широко поле се стига по стария път Хасково – Кърджали. Преди да влезете в селото ще се озовете на У-образно кръстовище, на което трябва да поемете вдясно. След това имате още един доста остър завой вдясно. На няколко места се срещат упътващи табели, които за съжаление не са много и доста често пътуващите се объркват, както стана и с нас. За щастие хората в селото са много дружелюбни и веднага ни упътиха. В началото пътят е асфалтов, след което преминава в черен път, проходим за всеки автомобил. Продължавайки напред всеки сам преценя до къде може да продължи с колата си. Ние оставихме нашата на широка поляна и продължихме разходката си пеш.

Много е важно да се снабдите с достатъчно количество вода. По пътя няма чешма никъде, а слънцето и умората не прощават дори и в по-хладните дни.

Информация за маршрута

Въпреки, че пътеката не е дълга – около 2км, на места е малко стръмна, което може да ви затрудни, но със сигурност си заслужава. По пътя няма табели, но маршрутът води само нагоре към крепостта, а вдясно непрекъснато докато се изкачвате ще наблюдавате невероятни височинни гледки към град Кържали и внушителния язовир Студен кладенец. Ние преминахме през маршрута за около 40-50 минути, като вървяхме бавно и доста често се спирахме, за да си направим снимки, тъй като пейзажът е просто неустоим. С последни сили и с голямо желание да седнем и да си починем, изведнъж се озовахме до крепостта, където пред очите ни се откри божествена гледка, която ни накара да забравим за умората. На такива места човек разбира колко е малък и колко е велика природата. Взехме си глъдка въздух като поседнахме на един от дебелите зидове от останките на крепостта, след което се заехме да разгледаме мястото.

Оставете си поне 30-40 минути, за да се разходите из крепостта и да си направите достатъчно снимки. В нея ще може да видите останки от средновековната кула, която е сравнително добре запазена за годините си. Растителността наоколо беше доста раззеленена и трудно открихме пътя към цитаделата, но в крайна сметка стигнахме до нея. От постройката са останали стабилни основи, които до ден днешен се виждат доста добре.

Любопитен факт

Няколко пъти в интернет пространството бях виждала снимки от върха на крепост Моняк, на които мащабният язовир беше приел формата на границите на България. Мислих, че това е някакъв вид зрителна измама, но уви – ако потърсите точния ъгъл ще останете изумени.

Слизането надолу беше доста по-леко от изкачването, а ние бяхме много удовлетворени от това, което видяхме. Определено мога да ви посъветвам да посетите крепост Моняк поне веднъж, за да се насладите на невероятните гледки и да видите полета на орлите отблизо.

Какво друго може да видите наоколо?

Може да съчетаете посещение на древната крепост Моняк с разходка до село Лисиците и да преминете по най-дългият въжен мост в България. Също така може да видите и скално-култов комплекс „Чит кая“.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в