Крепост Овеч – пазител на вековна история

Северна България определено не е сред най-популярните места сред туристите, може би защото е доста далеч, но тя със сигурност заслужава нашето внимание. Тази част на България крие в себе си множество приказни места и природни забележителности, които трябва да бъдат посетени. Днес ще ви разкажа за едно от тях, което посетих за пръв път съвсем скоро това лято. Мислено ще отпътуваме до средновековната крепост Овеч, която пази вековната история на редица цивилизации.

Къде се намира крепост Овеч и как да стигнете до нея?

Древната крепост е разположена над град Провадия и се намира на 53 км от големия черноморски град Варна и на цели 410 км от София. Въпреки голямото разстояние, ви гарантирам, че пътуването си заслужава. Може спокойно да комбинирате посещението до крепост Овеч с лятната си почивка. Щом влезете в град Провадия, ще видите табели, които ви упътват към крепостта, скоро ще трябва да отклоните вляво. Първото нещо, което ще видите е хотелски комплекс, който е наименуван на известната крепост. Малко по-надолу ще забележите и спрелите коли, които ще ви дадат знак, че е време да оставите автомобила си тук. Самата крепост е разположена върху платото Калето, което е обградено с красиви скали, някои от които достигат височина 25 метра.

Какво представлява разходката до там?

Приятен начин да стигнете до крепостта е като преминете през екопътека Овеч.

Тя има символична входна такса, както и екскурзоводи, от чиито интересни беседи може да се възползвате. Общото време за преминаване на маршрута в двете посоки е около 1 час и половина. Екопътеката е много добре поддържана, а през цялата ѝ дължина има обособени пейки, на които може да поседнете, за да отдъхнете. След около 15 минути леко изкачване по изграден от каменни плочи път се озовахме пред интересна метална стълба с цели 111 стъпала.

С изкачването на стъпалата стъпихме на върха на хълма и пред нас се появи началото на самата крепост. Гледката от тук е наистина много живописна. Първото нещо, което видяхме, беше покрит кладенец, чиято дълбочина достига невероятните 79 метра.

По време на разходката си тук ще имате възможност да разгледате останките от най-голямата от трите антични църкви, които са съществували тук, а около нея още личат древни гробове. След като продължите още малко, пред вас величествено ще застане главната порта на крепостта Овеч.

Имате възможност да се изкачите на още по-високо ниво, което открива още по-невероятна, спираща дъха гледка. Тя разкрива невероятни пейзажи към близките хълмове и град Провадия. Перфектно място за снимки! Пътят ви води по дълъг, старинен дървен мост, прекосяващ платото. Накрая на моста има изградена дървена беседка, която тихо чака всички туристи, посетили мястото. Седнахме да починем за кратко, но забравихме за изминаващото време, залисани от панорамната гледка около нас.

Малко история за крепост Овеч.

В далечното минало тези земи са населявани от траките, но реално самата крепост е издигната от римляните. Била е активна от IV до VII век. Тя е изградена с основна функция да спира идването на варварски племена. След дълго прекъсване, отново е била е много активно действаща по време на Второто българско царство. Тогава тя е била много важен, административен, военен и религиозен център. Овеч не е първото име на крепостта – византийците са я наричали Проват, а турците Таш Хисар или в превод Каменна крепост. Овеч – името, което са използвали българите, означава Овча крепост на гръцки. Истории гласят, че карстовите пещери, които се намират под крепостта, са се използвали за съхранение на запаси от провизии и храна.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако се разходите из близкия град Провадия, може да посетите историческия музей. Както казах, дестинацията е прекрасна за съчетание с ежегодната ви лятна почивка. Град Варна предлага много интересни места за разходка като делфинариума, редица живописни плажове, както и фара. В село Неофит Рилски, което също се намира наблизо, може да посетите историческия парк, където да се разходите, да покарате лодка в езерото или да пояздите кон. А ако разполагате с повечко време, може да се оидете да видите Мадарския конник.

За съжаление крепостта Овеч не е много популярна дестинация, а всъщност крие в себе си толкова много красота и история. Тя е прекрасно място за разходка, ако сте избрали за лятната си почивка Северното ерноморие. По този начин ще комбинирате морския престой с малко планински гледки и запознаване с историята на цивилизациите, населявали нашите земи.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в