Кулата Снежанка – величествен исполин

Всеки някога е искал да се издигне над всички дребни проблеми и да погледне някак живота си отгоре. Поради тази причина днес сме решили да ви представим едно такова място, което ще ви даде тази възможност – да погледнете на живота от високо и да осъзнаете колко всъщност незначителни са всекидневните ни проблеми. Красотата и 360 градусовата гледка на кулата Снежанка ще ви оставят без дъх.

Къде се намира кулата Снежанка?

Кулата Снежанка се намира в централната част на Родопа планина, на км 7 от Пампорово, на 17 км от Смолян и на 86 км от Пловдив. Кръстена е на върха върху който е разположена, а именно връх Снежанка, висок 1926 метра. Самата кула, с нейните 156 метра се издига до 2082 метра надморска височина. Уникалното за тази кула е, че освен да служи за разпространение на радио-телевизионни сигнали, на върха и се намира също заведение с 360 градусова гледка.

Само си представете какво е да изпиеш сутрешното си кафе, да обядваш или да хапнеш сладък десерт там над Родопа планина и пухкавите облаци.  С тази мисъл именно започна и нашето пътешествие.

Как се стига до нея?

Има няколко начина да стигнете до горе, в зависимост от сезона. Ние сме я посещавали през лятото и зимата. Лятото достигнахме до там с кола по хубав асфалтиран път, който стига до самата кула. През зимата обаче част от този път се превръща в ски писта и е невъзможно да се мине от там с кола.

Има други две възможности, които са подходящи и за двата сезона. Те са да се качите пеш по добре маркираните пътеки или да ползвате някой от лифтовете водещи до връх Снежанка. Лифтовете са седалкови и в пълна степен с всяко от вашите сетива ще усетите кристалният и чист въздух, снегът и спокойствието в планината. Зимата използвахме именно този метод – качихме се с лифта Студенец – Снежанка. Работното му време през зимния период е от 9 до 16 часа, а през летния е от 9 до 18 часа.

Нашето посещение

Времето беше със слаб снеговалеж, лека мъгла и от време на време слънцето пробиваше. Смърчовете над които ние се движехме с лифта, бяха отрупани със сняг и изглеждаха като облечени в бяла одежда. Цялото разстояние с лифта се изминава за около 10 минути. Кулата се намира в непосредствена близост до станцията му. За да влезете в телевизионната кула е необходимо да заплатите входна такса, която към този момент беше 4 лева на човек. Влизайки вътре може да се посети заведението с 360 градусовата гледка, както и да се качи на панорамната тераса, която е над него. Ако имате късмет и няма облаци или мъгла може да се насладите на страхотни гледки над Родопа планина.

Ние хапнахме тук в заведението. Персоналът е изключително мил и вежлив, което в днешно време рядко се случва. В ресторанта имат богато меню и там може да опитате уникални родопски деликатеси, супи, скара, както и страхотни десерти.

Други места, които може да посетите около кулата Снежанка

Района е изключително богат на природни и исторически забележителности. Ето и няколко от нашите предложения, които се намират в близост – село Широка Лъка, село Гела, екопътека Каньона на водопадите, екопътека Невястата, Момчиловата крепост и много много други.

Кулата Снежанка е едно от задължителните места, ако сте отседнали в района. Заслужава си да бъде видяна и изживяна. Тя е едно уникално място за посещение, ако сте отседнали в един от най-добрите ски курорти – Пампорово.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в