Мадарският конник

Мадарският конник е една от най-разпознаваемите и известни забележителности в България. Скалният релеф се намира в археологическия резерват Мадара, близо до селце със същото име. Той е един от главните символи на нашата стана и има неразгадана история, което сякаш подобава за такъв уникален обект, единствен по рода си.

Какво представлява Мадарският конник и каква е неговата история?

Главните фигури, които са изобразени на скалата, представляват кон и конник – те двете могат да се видят ясно. В лявата си ръка конника държи нещо, но не е напълно ясно какво, тъй като поради състоянието на скалата и естествената ерозия композицията е доста мъглива. Предполага се, че държи кана, пълна с вино, поводите на коня или ловджийски рог. Наблюдавахме дълго и търпеливо, но и ние не можахме да определим какво е. И трите можеш да си ги представиш, ако ти е казано за тях. Зад конника е изобразено куче, в краката на коня има повален лъв, а около цялата тази сцена могат да се видят три различни надписа на гръцки език, които упоменават моменти от историята на българската държава. За историята на самия релеф има доста хипотези.

Надписите разказват за отношенията на България и Византия от VII-ми до IX-ти век. Първият се отнася за хан Тервел, вторият за хан Кормисош и третият за хан Омуртаг. Първият учен, Феликс Каниц, който ги е открил, е сметнал, че са на латински, но е опроверган от Константин Иречек. Предполага се, че надписите са още от езическия период на България. Най-големият въпрос и до днес си остава неотговорен и не се е променил – Кой е конникът? Учените смятат, че трябва да е един от българските владетели – Аспарух, Крум или Тервел. Споровете по въпроса продължават, като изглежда, че те могат да се разберат само за едно, а именно, че лъвът в краката на владетеля изобразява Византия.

Историята на това място и неговият произход са мистериозни и интересни. Ние като туристи бяхме любопитни, но все пак можехме да се примирим с това, че няма точни отговори. Това, че днес Мадарският конник е приет като символ за триумфа и силата на България, ни стига.

Как се стига до Мадарският Конник?

Стигането до комплекса е много лесно – предвид популярността му и голямото значение той е добре обозначен и удобен за намиране, като се стига както с кола, така и с автобус, ако се поинтересувате от организирани екскурзии до там. Намира се съвсем близо до село Мадара и само на 17 километра източно от Шумен, така че ако идвате от далеч, то да следвате табелите и пътя до града ще е най-разумно, и като наближите вече да се ориентирате към самия резерват. Щом стигнете трябва да си вземете билети, като през лятото работното време е от 8 до 19 часа, но през зимата само до 16 часа, така че имайте това предвид.

Трябва също така да сте в добра форма, понеже до конника се изкачват стълби, а самата екопътека, ако се решите да разгледате всичко, не е от най-трудните, но е дълга и изисква добра физическа подготовка и издръжливост.

Какво още има да видим?

Освен този уникален релеф, наоколо има и още много да се прави и види. Конникът е част от археологически резерват, с име ‘Мадара’, който датира от времето на хан Тервел. Хилядолетия се преплитат в този красив комплекс. Потеглихме на поход и видяхме още пещерите и разцъфнала природа навсякъде около нас. Тук тя царува. Районът е бил населяван още преди Христа и са намерени доста предмети, доказващи това, като например най-различни измайсторени сечива. Малката и Голямата пещера са обгърнати с мистика и легенди, като Голямата е известна още като Пещерата на нимфите и се говори, че водата, която капе в нея, е лековита. Ако искате да научите повече, към резервата има и музей, който е изключително добре направен и ни помогна да разберем напълно значението на местата, които видяхме.

Любимо ми беше обаче параклиса, който е изграден близо до най-важната пещера. Чувството беше нереално и магическо. Той е посветен на Свети Пантелеймон и носи неговото име. Местните споделят, че преди е бил в чест на местна светица, но нейното име е забравено.

Къде да отседнем и похапнем?

Шумен, поради своята близост, е най-доброто място за отсядане. Градът е красив и интересен сам по себе си, предлага всички необходими удобства и без проблем ще намерите уютна къща за гости или дори голям хотел, в който да пренощувате. Там има много ресторанти, каквато кухня ви се прииска, но, когато отидете до резервата Мадара, задължително се спрете да похапнете и там. До паркинга, преди да започнете изкачването, е една от най-вкусните механи, където някога сме били. Носи същото име и предлага традиционна и приятна атмосфера, която допълва цялостното преживяване. Храната няма равна – скара и традиционни ястия, майсторски приготвени. Останахме много доволни. След дълъг поход, това беше перфектният завършек на нашия ден.

Можете още да комбинирате Плиска и Преслав с Мадарския конник, тъй като те също са само на около 20 минути и съответно 30 минути с кола от комплекса. Друго място, което може да посетите в близост е крепост Овеч, който се намира на около 40 км източно от Мадарския конник.

Мадарският конник влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1979-та година. Неотдавна е избран чрез национална анкета за глобален български символ. Всеки българин трябва да го види. Той носи силата на миналите епохи, гледа ни мъдро от високо и е прегърнат от култура, природа и история. Енергията на това място остава с всекиго дълго, след като той си е тръгнал.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в