Манастир „Свети Мина“ край София

Свети Великомъченик Мина е един от много светци, почитани от християните по цял свят. Той е покровител на семейството, на знахарите и народните лечители, на бездомните и сираците, на войните и на хората, които са поели на дълъг път. Освен това Свети Мина е закрилник и на жените и помага на тези, които не могат да заченат. Обрадовски манастир „Свети Мина“ край София е едно от местата, които носят името на Светеца и където се съхраняват част от неговите мощи.

Днес искам да ви заведа на това свято място, където чудото е сполетяло не един и двама болни и бездетни хора и е сбъднало мечтите на редица други. Място, където чудесата наистина се сбъдват.

Къде се намира Обрадовски манастир „Свети Мина“

Манастирът се намира в покрайнините на град София. То е едно от най-посещаваните места, не само от софиянци, но и от много хора от цялата страна. За да стигнем до него се отправихме към квартал Бенковски, който се намира на пътя за село Световрачене.  На около 2км от него, преди да стигнем до околовръстното шосе, вдясно видяхме табела, обозначаваща местоположението на манастира. Поемайки в тази посока, не след дълго стигнахме до един паркинг, където оставихме колата си. Оттам изминахме останалото разстояние до манастира пеша. Самият манастир е разположен в долината на Владайската река. В землището на бившето село Обрадовци, което днес вече е квартал на София.

Каква е историята на Обрадовски манастир „Свети Мина“

В стари времена именно на това място е бил построен комплекс от църкви и манастири, като част от Софийската Мала Света гора. Според преданията тук е имало 40 параклиса и църква,. Те били разрушени от турците, по време на Османското робство. През 1927 година селяни случайно се натъкнали на останките от Светата обител. Едва през 1942 година започва възстановяването на манастира, което продължава до 1945 година. По-късно, през 1957 година тук е построен параклисът „Св. Св. Дамян и Козма”. През 1970 година е построен и друг параклис, този в чест на светите апостоли Петър и Павел.

Обрадовски манастир „Свети великомъченик Мина“ днес

С прекрачването на прага на манастира попаднахме на едно наистина райско място.  Дворът е обсипан с много дървета, храсти и цветя.  В добре поддържаната градина има много пейки и беседки. На тях можете да поседнете и да се насладите на тишината и спокойствието, които излъчва това място.

Освен това в двора има и много постройки, една от които е споменатия вече параклис „Св. Св. Дамян и Козма“. В неговия олтар е вградено аязмото, което е иззидано с камъни, и от което тече светена вода.

По заръка на хората от манастира, ние измихме очите си, отпихме по няколко глътки. Напълнихме и едно от шишенцата които носехме, за да занесем и вкъщи от нея и да напръскаме стените на дома си за здраве и късмет. В двора на манастира има и огнище, където на големи празници се приготвя курбан. Има разбира се и детски кът, където най-малките да играят на воля.

Пътеката, обградена с брези ни отведе и до портата на втори двор. Той е обграден от манастирските постройки, църквата и параклисите.

В църквата на Обрадовския манастир „Свети Великомъченик Мина“

Неизменно най-святото място в манастира е църквата, която е била възстановена, наред с останалите постройки и параклисите. Иконите в олтара са нарисувани от професор Георги Богданов, а резбоването на самия олтар е дело на софийските майстори Мирчо Радулов и Коста Диноев. Всички икони в църквата, килимите, съдовете и полилеите са дарения от богомолци. Тук искам да вметна само, че няма да ви допуснат да влезете в църквата, ако не сте облечени както трябва. Ето защо е добре жените да не са прекалено разголени или да носят със себе си някакъв шал, с който да наметнат раменете си, а мъжете не бива да са с къси панталони.

Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина

Тук в притвора на църквата се намира и Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина, който е изобразен в цял ръст, с копие и кръст. Историята за иконата разказва, как Светецът се явил в съня на руския художник Михаил Малецки. В него той му заръчал да нарисува икона с неговия облик и да я занесе именно в Обрадовския манастир. Първоначално художникът не обърнал внимание на това, защото дори и не знаел дали съществува такъв манастир и къде се намира. Но, след като сънят му се повторил още няколко пъти, той решил да разпита къде е това място и все пак решил и нарисувал иконата. Без дори да подозира той я занесъл в манастира именно в деня, в който православната църква почита Свети Мина – на 11-ти Ноември. Според преданието още тогава хората станали свидетели на първото чудо.

И до днес пред Чудотворната икона се извива опашка от хора, които с чисти душа и сърце искат да се докоснат до нея и да измолят от Светеца здраве за себе си или за своите близки. Всички те носят и оставят като дар под иконата хляб, баница питка, колбас или печено пиле, които след това се раздават на служителите на храма. За чудеса ще чуете да говорят и много от хората, които ще срещнете тук. Всеки от тях разказва своята необичайна история за чудото, с което го е дарил Свети Мина. Огромен е и броят на младите хора, които отправят молитвите си към Отеца, за да ги дари с рожба.

И днес, както всеки път пред Чудотворната икона имаше много хора, които чакаха да се докоснат до ръката на Светеца. Смирени и с чисти мисли и ние изчакахме своя ред и отправихме молитвите си към Него.

Чудотворната икона на Свети Фанурий

Освен Чудотворната икона на Свети Мина, в Обрадовския манастир има още една, която сътворява чудеса. Това е Чудотворната икона на Свети Фанурий, който дарява любов и щастие и помага на тези, които са изпаднали в беда. Пред нея вярващи чакаха реда си, за да се помолят на Отеца да срещнат любовта, да имат щастлива връзка или сполучлив брак. Разбрахме, също, че тези, чиито молитви са били чути идват отново, за да оставят пред иконата предмети от своята сватба, като благодарност към Светеца.

Какво още

Обредовският манастир „Свети Великомъченик Мина“ е и желано място от много двойки, решили да се венчаят или да кръстят рожбата си.  На големите християнски празници тук се събират много вярващи. В двора му са построени много нови манастирски сгради. В тях има и стаи за поклонниците, кухня и трапезария, където тези, които идват от по-далеч могат да останат и да пренощуват. На тези празници в огнището на двора се приготвят курбаните.

Храмовият празник на Обрадовския манастир е на 11-ти ноември. Това в денят, в който православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина. Научихме, че в нощта срещу празника тук се извършва бдение, с надежда хората да се изцелят душата или тялото си от всичките си страдания. На следващата сутрин, след бдението свещеникът отслужва Света Божествена литургия. Празнично тук се отбелязват и дните на почит към светците, чиито имена носят параклисите в манастира.

В двора на светата обител има и малко магазинче, в което се продават икони, с облика на Свети Мина, както и много други икони и религиозни предмети. Не пропуснахме да разгледаме и него и наред със светената вода, която си наляхме, да отнесем в дома си и осветена от свещеника икона на Светеца, която да пази и закриля семейството ни.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в