Мелнишките пирамиди – пясъчни форми

В един слънчев пролетен ден решихме да се разходим до една позната, но любима наша дестинация, а именно да отидем до Мелник, Мелнишките пирамиди и Роженския манастир.  Времето беше прекрасно, а както знаете там на юг е и малко по-топло. Ние определено си мечтаехме за мъничко топлина, след дългата и студена зима.  И така поехме на път, заредени с много настроение и жадни за нови приключения. След като се разходихме из града и си купихме няколко бутилки мелнишко вино, се оправихме към Роженския манастир.  Пътят до там е много добре указан и е много приятен за разходка, особено през това време на годината, когато времето все още не е толкова горещо.

Какво знаем за Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са разположени в подножието на югозападната част на Пирин планина, в околностите на град Мелник. Природният феномен е познат именно с това име, но част от пирамидите, които се намират по-близо до Роженския манастир са познати и като Роженските пирамиди. Много често в районите като този, в които действието на ерозията е най-интензивно се образуват цели групи скални образувания с най-различни причудливи форми, като скални гъби, игли, конуси и други. Височината на Мелнишките пирамиди на места достига до 100 метра. През 1960 година те са обявени за природна забележителност. Площта на защитената територия обхваща 1165,5 ха. скални образувания.

Как са се образували тези скални образувания

Сформирането на пирамидите започва още преди 4-5 милиона години. Тогава на мястото, където днес се намира Санданско-Петричка котловина е имало обширно и плитко езеро. В продължение на много години, под въздействие на ерозията на глинените почви в региона са започнали да се оформят образувания, които по форма напомнят на пирамиди.

Как се стига до Мелнишките пирамиди

По пътя си към Роженския манастир съвсем случайно попаднахме на друга пътека, която също свързва Мелник със светата обител и която минава през Мелнишките пирамиди. Единодушно решихме, че на връщане към Мелник ще минем оттам, за да бъде разходката ни още по-интересна. Нямахме търпение да видим това прекрасно място. След като стигнахме до Роженския манастир не пропуснахме да запалим по една свещичка за здраве и да се полюбуваме на красивия пейзаж. Хапнахме набързо и след кратка почивка поехме към Мелнишките пирамиди.

Пътеката, по която трябваше да тръгнем се намира от лявата страна на манастира, когато стоите с гръб към него.  В началото се минава по един коларски път, по който се изкачихме на един хълм. На него има беседка и кръстопът, като ако тръгнете по пътя вляво ще стигнете до село Рожен. Няколко крачки след нея пред очите ни се разкри една спираща дъха гледка към Роженския манастир и към величествено издигащите се Мелнишки пирамиди. Оттук пътят продължава по тясна пътека. На едно място става доста опасна и трудна за преминаване. В отсечка от около един километър вървяхме внимателно, защото от едната ни страна имаше дълбока пропаст, а от другата отвесна и стръмна пясъчна стена. Секунда невнимание би ни коствало сериозно нараняване. Въпреки това ние не се отказахме и леко и внимателно успяхме да продължим напред.

Феноменът Мелнишките пирамиди

През целият си път оттук нататък вниманието ни беше привлечено от забележителните и внушителни скални образувания, които беше сътворила Природата. Почти отвесните пясъчни пирамиди на места достигаха до 100 метра височина.

Ходехме бавно, защото погледите ни бяха вперени все нагоре. Голямо впечатление ни направи самотно стоящото на една от отвесните стени дърво, което се е надвесило над ръба на пропастта.

Стигайки до края на пътеката и ние се озовахме на ръба на една от пирамидите. Гледката напред беше уникална. Все едно се намираш на края на света. Поглеждайки надолу обаче ни обзе малко страх, защото пропастта под краката ни беше много голяма.

Пътят към Мелник

И след като се полюбувахме на необикновената гледка, трябваше да се върнем малко назад до стрелка, която указваше, че трябва да тръгнем надясно за Мелник.  Едва поели по пътеката пред нас се откри нов масив от още много други пясъчни пирамиди. Тези според мен бяха с по-блед цвят. За разлика от другите, които се извисяваха нависоко, тези бяха врязани в хълмовете . Оттук започна и малко стръмното спускане надолу покрай пирамидите към Мелник, чиито крайни къщи се виждаха в далечината. Тръгнахме надолу по пътеката, която е обрасла в храсти и трева и е доста неравна, но за нас това не беше проблем. Теренът никак не е труден за ходене, но все пак се изисква човек да има добра физическа подготовка.  Не след дълго пристигнахме в Мелник. Пътеката ни изведе точно до „Музея на виното“.  Така приключи още една от най-интересните и вълнуващи за нас разходки им дебрите на България.

Този маршрут от Роженския манастир до Мелник ще ви предложи възможност да се насладите на неповторимите Мелнишки пирамиди, внушително извисяващи се над града. Този природна забележителност е включена в списъка на 100 национални туристически обекта. Обявена е и за природен феномен с глобално значение. Освен мястото, което описах по-горе като критично, пътеката е приятна и подходяща и за деца, така че вземете и тях и им подарете един неповторим и изпълнен с приключение ден.  Друго нещо много важно е, че по пътеката няма от къде да си наточите вода, така, че е добре да носите със себе си, особено в горещите летни дни.

Какво друго може да посетите наоколо?

Този регион е наситен с много интересни и енергетични места. Препоръчвам ви да посетите село Златолист и храмът на Преподобна Стойна. В близост са също град Сандански, местност Рупите, град Петрич и село Долене.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в