Местност Пропада – градът на мъртвите

Днес сме решили да ви представим едно малко познато място, което се намира в една от най-мистичните планини – Сранджа планина.  Ако обичате природата, спокойствието, чистия планински въздух и търсенето на приключения, тази дестинация е за вас. В Местност Пропада, се намира древния тракийският град на мъртвите. Той е обгърнат в толкова мистика с много разказани и неразказани истории

Какво представлява местност Пропада?

Какво представлява тъй нареченият древен могилен некропол? Това е местност, в която е разположено древно тракийски гробище от преди 300-400 години преди Христа. Намира се в девствени гори, заобиколени от дива природа. Влизайки там, ние попаднахме на място, осеяно с дупки в земята, облицовани с каменни плочи. Гледките на тези старинни плочи, покрити със зелен мъх, листа и паднали клонки, допълнително подсилваше усещането за град на мъртвите, за място изоставено от столетия. Зад всеки ъгъл и зад всяко дърво наоколо, можеше да се забележат остнанки на разграбени отдавна гробове. Възниква въпросът, какво е имало там и защо няма информация, а само догадки.

Как да стигнем до мястото?

Бяхме проучили добре, макар и оскъдната информация за него, преди да тръгнем към местност Пропада. Въпреки всичко два пъти пропуснахме отбивката, понеже не бе обозначена с табела или по какъвто и да било друг начин. Отбивката се намира по пътя от Бургас в посока Турция, малко след като се подмине град Малко Търново, на един голям обратен завой. Оставам координатите тук и се надявам да ви помогнат, с цел по-лесно ориентиране. Това са координатите на началото на отбивката: 41.981855, 27.512393. По-долу в статията са сложени и координатите на крайната точка, до която се стига с кола.

Бонус ориентир: в началото на отбивката има голяма табела под формата на Прилеп.

Влизайки от отбивката по тесния асфалтов път, попаднахме на горски тунел от дървета и храсти.

Още разяснения за маршрута

По-пътя трябва да се движите 1.6 км, преди да стигнете до Т образно тясно крастовище, след което трябва да продължите още около километър, докато стигнете финалната точка, до която може да се достигне с кола. На картата е показано, че пътят свършва до това Т образно кръстовище, но в действителност асфалтовият път продължава и след това. Ето координати и на мястото за паркинг:  41.981763, 27.492179. Широко е и има удобно място, където да си оставите колите.

При пристигане на паркинга ми направи впечатление, че мястото е неподдържано, диво, с дествена природа и изключително чисто, без каквито и да е следи от човешка дейсност. От паркинга ще видите тясна горска пътечка, в началото на която има табела, оказваща посоката и времето нужно за достигането на некропола.

От там се минава по дървено мостче.

Продължавайки нагоре има остатъци от каменни стени, покрити със зелен мъх от двете страни на пътеката. Сякаш останки от древен град или селище. Вървейки нагоре по пътеката, се усещаше приятен аромат сякаш от миропомазване. Смесица от тамян и жасмин, което допълваше усещането за святост на мястото. Отне ни около 20 мин, докато стигнем до началото на първите гробове и още около 40 минути, да разгледаме цялото място, така че си пригответе около час за тази дестинация.

Какво може да откриете в местност Пропада?

Обърнете внимание на информационната табела в началото на некропола, на която е изобразена схема на най-важните обекти, понеже на горе по пътеката маркировката е нищожна, а информацията нулева.

Вървейки нагоре по пътеката, от ляво и от дясно видяхме различни по размер гробове.  Имаше много цистови гробове, както и четири различни по архитектура гробници – една тракийска, куполна и три римски.

Цистов гроб е гробна камера, изградена от каменни плочи, някои от които с впечетляващи размери. През цялото време на разходката имахме усещане, че не сме сами и зад всяко дърво сякаш седяха душите на хората, които са погребани там. Ако сте любители на мистиката, конспиративните теории и силните емоции, това място е за вас и сме убедени, че ще ви хареса и въздейства.

На върха на комплекса достигнхме впечатляващата куполна гробница, която ествествено бе без никаква охрана. Паметника се намира  в обособено като двор пространство , в гората, заграден с  мрежа . Достъпа е свободен , ние влязохме да разгледаме през масивна метална врата. Гробницата изглеждаше като от филм. Формата и местоположението й допълнително заинтригуваха, кой ли е бил погребан там. Колко ли безценни експонати са изнесени от мястото преди то да бъде открито от официалната наука. Каква ли е символика на купола на тази гробнца? Може би никога няма да разберем отговорие на някой от тези въпроси..  Както и да е, мястото си струва да бъде посетено и съхранено за бъдещите поколения, такова каквото е сега.. Чисто, спокойно , мистично и свято и в името на тези, чиито тела са били положени там..

Идея за хапване

След края на тази разходка, Аз, жена ми и нашето малко 2 годишно дете,  бяхме изключително удовлетворени,  но и огладнели. Проучихме и в района имаше много интересни места за хапване, но се спрахме на ресторант Рибарникь, който се намира на около 15 км от мястото. Там хапнахме страхотна рибена чорба и прясна печена пъстърва на скара. Ресторанта е спокоен и отдолу се виждаха рибарниците пълни с различни видове риба, които също бяха включени в менюто на ресторанта. Така че препоръчваме ви го горещо.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в