Несебър – древният град край морето

Древният град Месембрия, както е старото име на Несебър, е морски курорт, разположен върху полуостров. Той се намира върху величествен скалист полуостров, който разделя по естествен начин града на две части. Населен още преди хилядолетия, днес той е един от най-посещаваните курорти в България и определено има защо това да е така. Не бях ходила в Несебър от дете и тази година решихме да организираме лятната си почивка именно там.

Запазване на нощувки в Несебър

Това, че е един от най-посещаваните курорти у нас, прави избора на място за нощуване доста широк. От друга страна големият интерес води до прекалена заетост на местата за настаняване и е добре да организирате почивката си по-рано, за да сте спокойни, че ще намерите правилното място за вас. В Несебър има голямо разнообразие от модерни комплекси, малки хотелчета, както и частни квартири под наем. В този район има опции в регламентирани места и за любителите на къмпингуването на палатки или кемпери.

Къде се намира Несебър?

Курортът се намира на 36 км в североизточна посока от град Бургас. Близо до него са разположени и курортите Слънчев бряг и Поморие. Може да стигнете до там удобно с кола, а ако обичате приключенията или не разполагате с личен автомобил може да отидете с автобус или с влак до Бургас и от там с превоз от автогарата.

Плажове

Както цялото ни черноморие, така и това конкретно място, се слави с невероятните си плажове. В самия град може да се възползвате от два обширни плажа – северния и южния. И двата плажа са покрити със ситен златист пясък, охраняеми са и имат както платена, така и безплатна зона. В градските плажове са разположени редица малки заведения, в които може да изпиете освежаващ студен коктейл, както и ресторанти, предлагащи обедно меню.

Развлечния и разходки в Несебър?

Едно от многото хубави неща на Несебър е, че той предлага разнообразни начини за забавление за хора от всички възрасти. Той е подходящ както за малки, така и големи, за любители на купона, но и за фенове на тишината. Едно от нещата, които привлича множество чуждестранни туристи е старата част на Несебър. Един от символите на стария град е дървената вятърна мелница.

Тя посреща посетителите на стария град и краси снимките на много от тях години наред. Още в самото начао на стария град ще забележите множеството старинни руини и останки. Тази част на града е събрала в себе си вековна история и дух, които и до ден днешен може да усетите в атмосферата на това място. Тесните калдъръмени улички водят до старинни къщи, кокетни магазинчета и малки бакалии, предлагащи безброй вкусотии. Може да разгледате редица останки от паметници, галерии, музеи, антикварни магазини, както и някои от 15-те църкви разположени там. Стари легенди разказват, че Несебър е един от най-древните християнски градове в Несебър.

Атмосфера

Разходката по тесните улички със сигурност ще се влюбите в невероятната атмосфера, която предлага мястото. Старият град предлага множество места, от които може да си купите нещо автентично за спомен, както и подарък за близките ви хора. След като приключите разходката си, може да изберете една от многото старинни кръчмички и ресторанти, които предлагат  разнообразно меню и пресни морски деликатеси. Любителите на нощния  живот и по-шумните начини за развлечение могат да се отдадат на заведенията и дискотеките, които се намират в съвременната част на Несебър. В близост до града се намира и вечнобудният курорт Слънчев бряг, до който има удобен градски транспорт от Несебър.

Любим на малки и големи, години наред курортът привлича към себе си можество български и чуждестранни туристи, които се забавляват или почиват активно, наслаждавайки се на чистите морски води и жаркото слънце в едноименния полуостров.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в