Перперикон – древен и загадъчен свещен град

Обичате красивите места и търсите загадъчни мистерии, в които да се потопите? Искате да използвате всеки един свободен ден, за да опознаете Родината ни? Е, за ваша радост Родопите буквално преливат от тайнственост, която ревниво пазят от своите посетители. Едно такова мистериозно място е свещеният град Перперикон, който е чудесна дестинация за еднодневна разходка както за малки, така и големи. Нека ви разкажа малко повече за древното светилище, което с любопитство посещавам всеки път.

Къде се намира Перперикон и как да стигнете до него?

Скрит в Източните Родопи, Перперикон става все по-популярен сред туристите и се радва на  голяма посещаемост особено през топлите дни. Древният град се намира на 16 км от Кърджали и на 9 км от село Перперек. Щом стигнете до селото следвайте указателните табели, които ще ви отведат до Перперикон. Той се намира на височина 470 метра върху скален връх точно над красивата долина на река Перперешка. Може би именно наличието на вода е направило мястото привлекателно за живот още преди хиляди години.

Любопитна информация за древното място.

Перперикон се смята за един от символите на магичните Родопи. Той се състои от древно мегалитно светилище, средновековна крепост и редица паметници. Според данните градът датира от VI-V хилядолетие преди Христа и в него са живели траки, готи, ромеи, римляни и българи. Според историците мястото е било светилище на бога на виното и веселието Дионис. Изследванията и разкопките по него започват още от 1931 година и през 1968 година е обявен за паметник на културно наследство от национално значение. Всъщност истинското наименование на свещения град е Перперик. Той е с площ 5000 кв.м., което го прави най-голямото мегалитно светилище на целия Балкански полуостров. Хората смятат, че Перперикон носи много силна енергия, която предава на посетителите си. За жалост през близката 1990 година, иманяри успяват да ограбят част от артикулите в гробниците.

Какво представлява маршрутът към Перперикон?

За да се поддържа представителен за своите туристи, комплексът има символична входна такса, както и предлага беседи при допълнително заплащане. Той е отворен за посетители всеки ден от 07:30 до 20:00 часа без почивка, което дава на посетителите достатъчно време, за да го разгледат спокойно. Самият преход не е от най-леките, защото има по-голяма надморска височина и някои стръмни скални участъци, но все пак не е невъзможен. Пригответе си достатъчно питейна вода и подходящи обувки, за да преминете през него с лекота.

Мястото предлага избор между два маршрута, по които имате възможност да преминете, като единият е по-заобиколен и дълъг, но пък няма стръмни участъци и е по-лек. Вторият е подходящ за авантюристи, обичащи екстремните предизвикателства. Той е с продължителност около два часа. Независимо кой от двата пътя изберете, насладете се и се потопете в приятната атмосфера, която предлагат. Съветвам ви да се възползвате от възможността за беседа, от която ще получите интересна информация и ще вникнете в историята на свещения град.

Перперикон се състои от съвършена композиция от четири части, които са от новокаменната епоха. Ще имате възможност да разгледате останки от мощната крепостна стена, каменен акропол, изграден от големи каменни блокове, изсечен в скалите дворец, както и южно, и северно предградие, които се състоят от малки улички, жилищни сгради и храмове между скалите. Известно е, че някои от олтарите, изсечение там, са се използвали както за жертвоприношения на животни, така и на хора. Назад в хилядолетията Перперикон е бил дом на различни поколения, отпечатъците от които историците откриват днес върху каменните късове. С течение на много години жителите му са оформяли камъка, превръщайки го в зидове, крепостни стени и други обекти. Свещеният град е бил в разцвета си по времето на великите Троя и Микена.

Какво друго може да видите наоколо?

Както ви казах по-рано, Родопите са известни с богатството си от интересни места, които туристите с желание посещават. Докато сте наблизо, може да посетите още редица природни забележителности като: Каменни гъби, феномена Каменна сватба, защитената местност Юмрук скала, местност Средна Арда, пещера Карангила, както и много други.

Древни каменни блокове, старинни скални образувания и куп скрити тайни в тях – това ви очаква в древния свещен град Перперикон. Отделете си един свободен ден, за да се насладите както на самото място, така и прехода до него, който бавно ще ви потопи в атмосферата на мястото.

Природен парк Странджа

Освен уникалните природни забележителности, с които се слави нашата Родина, България е надарена и с богата, разнообразна природа. На територията и се съчетават равнини, низини,

Тевно езеро и магичната му красота

Днешният маршрут е за туристи, които наистина обичат планината от дъното на своето сърце. Ще ви пренеса на място, омайващо с магичната си красота всеки,

Село Устина и устинския водопад

Като една ревностна почитателка на красивата природа, вкусната храна и многобройните забележителности в Родопите, няма как да не ви разкажа за поредната си разходка, из

Село Златолист и Преподобна Стойна

С напредването на пролетта и наближаването на лятото, все повече ме обзема желанието за пътешествия, приключения и откриването на нови и непознати места. Именно това

Еменски каньон и водопад Момин скок

Готови ли сте за поредното приключение? Лятото е пред нас и предстоящите слънчеви дни ни вдъхновяват да сме сред природата, за да се скрием в